מכתב 16 - למשה שלי - 9-10.7.1946
שם הספר  מאסר עם ניר ועיפרון
שם הפרק  מכתב 16 - למשה שלי - 9-10.7.1946
כותרת משנה  יום ג', בוקר יום ד'

                                                                                                                                

                                                                                                          יום ג',  9.7.1946

למשה שלי,

 

היום אכלתי א"צ אצל רצ'קובסקים עם צֶלינה, והעיקר עם בעלה של נחמה,[1] ואני ממהרת לרשום כמה דברים שלא יישכחו ממני.

הרוח החיה מאחורי כל הפעולות היה ש'[או]. הוא בא לידי הכרה, שהפרת הסדר בארץ מכתימה אותו כאדמיניסטרטור וכי עליו לשים קץ למצב העניינים הנוכחי. מובן, שרצח החיילים[2] פיצוץ הגשרים[3] וחטיפת הקצינים[4] עשו את שלהם בהחשת השלטת הסדר.

בבוקר אותה השבת[5] בא י'[וּליוס ג'יקובס] למשרדו מבלי לדעת דבר, ואך תמה על האווירונים הרבים בשמים. כעבור זמן קצר נכנס ש' לחדרו והחל בשיחה וסיפר על מאסר חברי ההנהלה ותפיסת בית הסוכנות.

כאשר י' שאל: אסרתם את כולם?

ש' ענה: כן, גם את שרתוק.

י' שאל אותו: כיצד יכולת לאסור את שרתוק?

ש' ענה: הצד המדיני חשוב מהכל ואנו בטוחים, שלסוכנות יש קשר לפעולות האחרונות.

ש' שאל את י' האם איננו חושב, שעל-ידי פעולות הצבא והמאסרים יקרב אליו השלטון את החוגים המתונים.

י' ענה, שבלי ספק ישיג השלטון את ההפך הגמור.

ואשר להערכתו של י', הוא אומר שאיננו יודע הרבה, כי אין מדברים איתו בענייני מדיניות, ובכל זאת חושב הוא כי לשלטונות יש אכזבה מסויימת מתגובת היהודים והעולם החיצון. הם חשבו שהתגובה תהיה יותר חיובית לגביהם, ז"א יצדיקו את השאיפה להשליט חוק וסדר.

אחרי הכל, לדעתו אנו הרווחנו מכל העניין ודעת הקהל באנגליה תכבדנו יותר.

נראה לו, שיש עכשיו לחץ מצד השלטון המקומי - הנציב[6] וש' - על השלטונות בלונדון, כדי להחיש את קביעת המדיניות. מֵאַת האלף יינתנו,[7] וכל השאלה היא במשך כמה זמן הם יחליטו להעלות את המספר הזה. כאשר ייקבעו הדברים האלה יבוא שיחרורכם.

 ש' נרגז מאוד על אופן פרסום הידיעות באמריקה, על ההגזמות, על פרסום תעלולים שלא היו ולא נבראו.

ש' שאל את י' אם הוא מוכן לתרגם את הניירות שנלקחו מהסוכנות.[8] י' ענה בשלילה - זה לא עבודתו ולא תפקידו, י' אינו יודע מי יעשה זאת, אם ניוטון[9] ומסגריב[10] או לשכת התרגומים הרשמית.

י' חושב, שלא מצאו [בבניין הסוכנות] שום ניירות חשובים.[11] י' אומר כי ש' לא יאריך שבת כאן. ילך בעוד חצי שנה. יעלו אותו ל-.P.M [ציר פרלמנט]. ש' חושב על עצמו כי הוא שמאלי. על כל פנים, הוא נחשב לליברלי ואדם הגון, אם גם לא חכם וצר אופק.

עניין הרב פישמן נחשב בשלטון למשגה חמור, גַמְבְּלַי[12] אמר לי', שעניין הרב מַעֲטֶה חרפה על השם הטוב של הבריטים. ברור הוא גם שהשלטונות אינם מתמצאים בכל הארגונים השונים שמבצעים פעולות הרס.

איני יודעת אם חידשתי לך משהו, אך חשבתי בלבי שלא יזיק אם אספר לך כל מה שסיפרתי. ולבסוף דרישת שלום חמה מי', הוא נחמד, כנה וקצת תמים. משפחתו איננה כאן וכולו שקוע בעבודה במשך כל היום. לפי דבריו הוא חי במשרד.

                                                            _______________________

 

הבוקר הייתי בישיבת הוועד הפועל [הציוני]. הנשיא וייסגל מסרו לך בוודאי שלום ממני.[13] הנשיא נראה מסכן ועלוב וזקן ואומלל/ האיש נגמר, הוא בידי וייסגל וסַקֶר מצד אחד, ובידי שפרינצק מהצד השני.

 

                                                                                                                                   בוקר,  יום ד',  10.7.1946

 

אני ממשיכה. על תוכן הודעת הנשיא והודעת הסוכנות עמלו כנראה עד הרגע האחרון. כאשר באו להקריא את שתיהן באוזני הוועד הפועל, היו בלתי-מלוטשות וכתובות רק אנגלית. רושם עלוב נתקבל כבר מזה שווייסגל (מכל האנשים) הקריא את הנוסח האנגלי ואחריו תירגם זלמן[14] תרגום חופשי. התביישתי בעד המעמד.[15] וכל זה היה באולם בית החלוצות כשחציו ריק. כשאמרתי למישהו (כבר איני זוכרת למי) שברצוני להיות בישיבת הוועד הפועל, ושאלתי לפני איזה קהל יהיה הדבר, נעניתי שיכולה אני לבוא. אל תפחד, היו אורחים גם בלעדי.

                                                            ____________________

 

באותו יום ג' 9,7 נסעתי אחר הצהריים לחתונת בתו של גילר ממחלקת העלייה, שנערכה בקפה "תלפיות" בתלפיות השכונה. הוא הזמינני ולא נעים היה לי לסרב, שלא יחשוב שלא נאה לי הדבר. הסיעה אותי לשם סְטֶרַה דובקין.[16] היינו ובירכנו ושתינו ואכלנו וכשחזרנו העירה התעכבתי, כי חיפשתי נייר בשבילך וספרי דקדוק. קניתי. ובמועצת פועלי י-ם הייתי, הגעתי הביתה כמעט בשעה 7. והנה הפתעה - שרה התימנייה[17] חיכתה לי, כדי לספר על מה שקרה לחיים. בינתיים הטלפון החל לצלצל ואטל אגרונסקי, שבמקרה זה הצטיינה כידידה אמיתית וחכמה, דיברה אלי מ"הדסה" וסיפרה על מצבו.

בקיצור סיפור המעשה הוא זה.

חיים יצא לעבודה והנה, לאחר שהביא איזה ניירות למלון "עדן", נפגש לו נער שליח אחר מבוגר מחיים, והלה הציע להרכיב את חיים על האופניים של חיים שהיו "קצת" מקולקלים, הסוף היה ששניהם נזרקו הצידה ושניהם נחבלו. נלקחו לעזרה ראשונה לקליניקה של הדסה ואחר-כך הועברו לבית-החולים. אטל חיכתה לי ב"הדסה", היא עלתה לשם מייד כשנלקחו שני הנערים לבית-החולים. אתמול נעשה הצילום ושום דבר מדאיג לא נמצא. 2 חבורות מעל המצח, חבורה בלחי הימנית, עין ימנית נפוחה קצת, קמיצה ביד הימנית סבלה באחד הפרקים ושבר קל בכף הרגל הימנית. לנער השני שבר ביד הימנית, גם הוא קל, וחבורה במצחו. שיחק להם המזל לשני הנערים.

בנייני הסוכנות כבר בידי בעליו[18] ואני מקווה שגם אתה וחבריך תשובו בימים הקרובים.

בנשיקות,

 

צ.

 

נוספות: האחות הראשית במח' ששוכב בה חיים - בתו של הרוקח חפץ מכנרת![19] היא מייד הכירה, שחיים דומה לגור[20] ולשאול ולי. מה קטנה ארצנו!

בבית-החולים פגשתי את עטרה שטורמן[21] הסובלת מאגזמה ממשפחת מחלות שאול. גם היא הוסיפה על הסיפורים מעין-חרוד מימי הכיבוש. תיארה איך משה כרמי ניצח על "התקווה" במיכלאה וחייל אחד, שישב על הטנק, ענה לקראתו באיזו מפוחית. בנות עין-חרוד נודעו לתהילה בהתנגדותן. גם בנה משה בין העצורים. היא הוסיפה, שמי שהירבה להתווכח ולהוכיח הוכה יותר ומזה ששמואליק[22] קיבל מכות רצח וכן גם אהרון פרידמן, על אנשי גבע הוטל איזה צל - שם לא הייתה כל התנגדות. נתנו את האנשים שדרשו מהם ובזה נחסל הדבר. עטרה אומרת, שמוכתר גבע החליט לנהוג כך לאחר שראה מה עוללו לעין-חרוד ולתל-יוסף.

שלום ולהתראות,

 

צ.

 

התפוחים מאייגה.[23]



[1] יוליוס גֵ'יקוֹבְּס, יהודי אנגלי, עוזר ראשי לענייני כספים במזכירות הראשית. הפקיד היהודי הבכיר ביותר בממשלת המנדט. רעייתו - נחמה לבית דוּנדיקוב, בת רחובות.

[2] "ב-25.4.1946 כערב פרצו אנשי לח"י אל מגרש חניה צבאי בת"א, בקצה רחוב הירקון. מטרת הפעולה הייתה, כפי שהודו אנשי לח"י לאחר זמן, 'לדפוק את הגויים כמה שאפשר', אולם התואנה הרשמית הייתה 12 רובים שנמצאו במחנה. במחנה היו 8 חיילים. 7 מהם נהרגו באוהליהם לפני שהיה סיפק בידם לאחוז בנשק. לאחר מכן ברחו המתקיפים אל כרם התימנים, שנחשב למבצר עוז של הפורשים בת"א" (סת"ה ג, 879); "ד"ר וייצמן מסר ביום ו' אחה"צ הודעה אישית בקשר למעשה הזוועה שבוצע בת"א ביום ה' בערב. הוא אמר, כי הוא מצטרף בכל לבו להצהרת הגנאי של הסוכנות היהודית והוועד הלאומי נגד ההתקפה על מגרש החניה של מכוניות צבאיות בת"א. זה פשע מתועב העלול רק להמיט קלון על כל מי שיש לו נגיעה כלשהי בו" ("דבר", 26.4.1946).

[3] במיבצע "ליל הגשרים", אור ל-17.7.1946, פוצצו חוליות פלמ"ח 8 גשרי כביש ו-2 גשרי מסילת-ברזל ברחבי הארץ: גשר אכזיב, שלושה גשרים באזור החולה, גשר בנות-יעקב, גשר מס"ב על הירמוך, שלושה גשרים על הירדן (שיח' חוסיין, דאמיה, אלנבי); גשר מס"ב בין עזה ורפיח. הדרכים לארצות הסמוכות נותקו.

[4] "(רישמית). ב-18 ביוני ב-1.15 אחה"צ נכנסה קבוצת יהודים מזוינים למועדון הקצינים שברח' הירקון ת"א ועצרה את כל הקצינים שנמצאו במקום. היהודים בחרו 4 קצינים מהצבא וקצין בריטי של חיל התעופה והוציאו אותם מהמועדון" ("דבר", 19.6,46). הקצינים נחטפו בידי אנשי אצ"ל כדי לשמש בני ערובה, בעקבות הטלת עונש מוות על שני עצורי אצ"ל. ר' מכתב 38 הע' 2.

[5] "השבת השחורה" (29.6.1946) של מעצר המנהיגים, המעצרים ההמוניים וחיפושי הנשק בקיבוצים.

[6] סר אלן קנינגהם, הנציב העליון הבריטי האחרון בא"י (1948-1945).

[7] בהתאם להמלצת וא"א להעלאת 100 אלף ניצולי שואה מאירופה לא"י.

[8] ב"שבת השחורה" נתפס בניין המוסדות הלאומיים (ובו משרדי הסוכנות היהודית, הוועד הלאומי, קרן היסוד וקרן קיימת לישראל) בידי הצבא הבריטי, ונערכו בו חיפושים. הבריטים החזיקו במיבנה עד 10.7.46.

ב-4 בבוקר מילאו כוחות צבא ומשטרה כמה חלקים של העיר ובכלל זה את רחביה. בית הנהלת הסוכנות הוקף צבא ממוכן ומייד נתפס כל הבית בידי חיילים ושוטרים והחלו בו חיפושים. מסביב לבית רוכזו במשך הבוקר גם מכונות ירייה כבדות, מרגמות וציוד מחנה, לאות כי הכיבוש בא לא ליום אחד [...] באולם הישיבות הוסר עוד אתמול ציפוי הקיר העשוי לוחות עץ דקים. על החיפוש מנצחים ראש הבולשת [ארתור פי] גַ'יילס ואחד מסגניו, [ריצ'רד] קֶטלינג [ראש המח' היהודית בבולשת], אוספים את כל הניירות מכל חדר וחדר" ("דבר", 30.6.46);

ועוד בזה:

השוטרים נכנסו לבניין כשהם מזוינים ומצויידים במפות ותוכניות של בניין הסוכנות. הם ניגשו ישר אל "חדרו של שרתוק", "חדרו של בן-גוריון", אל הארכיון. אם כי היו בידיהם מפתחות של כל החדרים, יש מקומות בהם ניכרים סימני התפרצות. מחדרו של שרתוק נלקחו תיקים יחד עם הארונות, וכן מחדרו של בן-גוריון ("דבר", 3.7.46).

[9] רוברט ניוטון (Newton Robert) עוזר ראשי למזכיר הראשי במזכירות הראשית, שמשרדיה היו באגף הדרומי של מלון "המלך.דוד".

[10] מַסְגְרֵיב (Musgrave C..R). עובד בכיר במזכירות הראשית.

[11] אין לדעת איזה מיסמכים נפלו לידי הבריטים. ב"ספר הלבן" שפירסמו ב-24.7.1946, אשר בו ביקשו להוכיח את הקשר בין הנה"ס ומיבצעי הטרור, הובאו רק נוסחי מברקים חשאיים אחדים, המאוחר בהם מ-2.11.1945, שהוחלפו בין הנה"ס בירושלים ומשרד הסוה"י בלונדון. סביר שהללו לא נמצאו בחיפושים אלא נקלטו ופוענחו בשעתם, ומכאן שהמיסמכים שנפלו בידי המחפשים לא הניבו שלל בעל ערך. ר' מכתב 55, הע' 13 ונספח 3.

[12] דַגלס גמבלי (Gumbley W..D) - ראש מינהל התעופה האזרחית של ממשלת המנדט.

[13] "ד"ר חיים וייצמן ביקר אתמול אחה"צ במחנה לטרון ועשה למעלה משעה בחברת המנהיגים העצורים" ("דבר", 10.7.1946).

לעת ערב [9.7.1946] נכנס לתוך המחנה טכסי, דבר בלתי-רגיל בלטרון. נקראו כל ב"כ היישובים. נסענו למעלה לפגישה עם נשיא ההסתדרות הציונית. הפגישה הייתה קצרה. הוא מסר את ברכתו לעצורים. אנו מסרנו את ברכת העצורים ליישוב ולו. [...] מסר שנעשים מאמצים לשחררנו. לדבריו עשתה הבלגת היישוב רושם עז בעולם (קורן, 6.11.1946).

[14] זלמן שזר (רובשוב) (1974-1889). עורך "דבר". ממנהיגי מפלגת אחדות העבודה ואח"כ מפא"י. לימים שר החינוך והתרבות (1950-1949) ונשיאה השלישי של ישראל 1973-1963).

[15] בפרוטוקול המושב בבית-החלוצות, שהתקיים ב-9.7.1946, נרשמו דברי ח' וייצמן בעמוד 210:

לדאבוני איני יכול בעצמי לקרוא מה שהכתבתי, ואבקש את ידידי וייסגל לקרוא זאת ראשונה אנגלית ואח"כ יקראו את התרגום העברי (ה' וייסגל קורא את דברי פרופ' חיים וייצמן באנגלית, ובזאת התרגום שהוכן ע"י מח' ההסברה של הסוכנות"), .אצ"מ 25/1780S; אין איזכור לתרגום ז' רובשוב).

דברי ח' וייצמן הובאו בעיתונות כלהלן:

וייצמן קורא לעם הבריטי: תקנו את העוול שגרמתם לנו; איני יכול לנהל משא-ומתן כל עוד חברי מאחורי גדר-התיל; אלה שנתנו למצב להיגרר למבוך הנוכחי אחראים למאורעות; אתם עוצרים בלטרון וב[בֶּרְגֶן-]בֶּלְזֶן את אלה שעמדו לימינכם כשהייתם בודדים במערכה, אשר באותה שעה שבה הייתם זקוקים ביותר לעזרה, כאשר הייתם בודדים, עמדו לימינכם במלחמה על החיים. מלחמתנו אינה נופלת ממלחמתכם. שַלחו את עמי ("דבר", 10.7.1946).

במסיבת עיתונאים שנערכה בו ביום, בתשובה לשאלה: "כלום הנך מציע עכשיו, מתוך אכזבה במדיניות הבריטית, להפנות את המדיניות הציונית כלפי אמריקה?", ענה, בין השאר, וייצמן:

זו הפעם השנייה (במלחמות עולם - המעתיק) שנתבקשנו להגיש ולתרום לעזרת אנגליה יותר מאשר אזרחים רגילים תורמים. אין לשכוח כי גם במלחמה הקודמת אנו שעזרנו להביא את ארה"ב ונשיאה הגדול וילסון לעזרת בריטניה במלחמה. כל זה נשכח. ועכשיו ראו את התוצאות. [...] ומשה שרתוק, שרתוק זה, שגייס צבא בן 25 אלף במלחמה בגרמנים [...] המדינאי הציני ביותר לא יכול לשער, שכך יסודרו העניינים. מכאן המשבר החמור (שם).

[16] רעיית אליהו דובקין.

[17] עובדת משק-בית בבית שרת.

[18] "הצבא פינה אתמול בחמש לפנות ערב את בית הסוכנות. בשעה 6.10 שבה הנהלת הסוכנות אל ביתה. לא הייתה קבלת פנים רשמית של הבית, כי הנהלת הסוכנות טענה שאי-אפשר לקבל את הבית לאחר שבאי-כוח הסוכנות לא הורשו להיות נוכחים בחיפושים. [...] מקרה מעניין אירע שעה שקצין משטרה גבוה נשאר האחרון ועמד למסור את המפתח ואיש מהנוכחים לא רצה לקבלו מידיו. הקצין נאלץ להכניס בעצמו את המפתח לתוך המנעול" ("דבר", 11.7.1946).

[19] נחמה, בת יעקב חפץ מכנרת המושבה. י' חפץ, מאנשי העלייה השנייה, היה חובש בצבא הרוסי. בעמק הירדן נחשב לסמכות רפואית ראשונה במעלה. צ"ש עבדה בקבוצת כנרת בשנים 1920-1918.

[20] גור - כינויו של אברהם מאירוב, אחיין צ"ש, בנם של שרה ושאול מאירוב. נפל ב-12.7.1948 בקרבות סג'רה במלחמת העצמאות. אחרי מותו הוסב שם המשפחה לאביגור.

[21] חברת עין-חרוד. אלמנת חיים שטורמן, איש "השומר" וה"הגנה" ומוותיקי עין-חרוד, שנהרג בעלות רכבו על מוקש בעמק בית-שאן ב-1936. השטורמנים ישבו בקבוצת כנרת בשנות עבודתה של צ"ש שם.

[22] שמואל סבוראי.

[23] אייגה שפירא - מזכירה בכירה במחלקה המדינית של הסוכנות.

 

העתקת קישור