מתוך יומן העבודה - לונדון, 5.2.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 5.2.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                  לונדון, 5.2.1939

 

טילפנתי לווייצמן לשאול על שיחתו עם מלקולם מקדונלד אתמול אחר-הצהרים. ואלה תולדות השיחה: בפגישה האחרונה עם מ. מקדונלד - זו שנתקיימה כבר בארמון סנט-ג'יימס ושנכחו בה גם בן-גוריון, ברודצקי[1] ואני - קרא וייצמן למקדונלד את הדין-וחשבון שקיבלנו מקהיר על מאמציו של מילס למפסון[2] להשפיע על יהודי מצרים שילחצו על וייצמן לוותר לערבים. מ. מקדונלד היה במבוכה וניסה לדחות את הדברים בקש. למחרת הפגישה קיבלתי דין-וחשבון חדש מווילנסקי[3] המוסר את שיחתו עם סמארט[4] בקבלת-הפנים, שנערכה על-ידי ראש לשכת-העיתונות של הצירות הבריטית לכבודו של טוידי[5], פקיד העיתונות של ממשלת ארץ-ישראל. סמארט השליך באותה שיחה כל מסווה מעל פניו, הודיע שעל היהודים להיכנע, שאל להם לסמוך על הפיגיונות הבריטיים, שבריתם של הערבים הכרחית לבריטניה והעניין הציוני עומד לשטן ושעל היהודים להבין, כי טובתם דורשת שלא יהיו לרועץ למדיניות הבריטית. וייצמן התלקח למקרא הדברים ומייד דרש שיחה חדשה עם מ. מקדונלד. לי ולבן-גוריון הודיע על כך לאחר שהשיחה כבר נקבעה. הוא שמע בינתיים כי מקדונלד מקיים פגישות עם המשלחות הערביות ונתמלא חרדה שמא הוא הולך ומתחייב לפניהם בכיוון הידוע.

מסרתי לווייצמן תרגום אנגלי של סיכום דברי סמארט שנרשמו על-ידי וילנסקי בצרפתית - בלי ציון הזמן, המקום ו"הנפשות הפועלות". נדברתי איתו שלא יפרש הפעם בשמות - רק ימסור כי כדברים האלה שומעים אנשינו משליחי משרד-החוץ. איני בטוח שווייצמן שמר על סייגים אלה.

וייצמן סיפר, שדבריו הביאו את מקדונלד במצוקה. האומנם, טען, מאמין אתה שאנו נלך בדרך זו? וייצמן ענה שהוא מוכן להאמין לכל. הוא הוסיף שהנה מקדונלד נפגש עם המשלחות - האם יודעים אנו מה מדובר בשיחות אלו? מלקולם הצטדק ואמר שאלו היו רק פגישות של נימוס ועדיין לא נגע בהן בגופו של עניין. מדיינים רק בשאלות של פרוצדורה ובעיקר בעניין הנציגות המפולגת של ערביי ארץ-ישראל. הוא רק אמר באחת הפגישות שליהודים יש a strong moral case וכן כי יש גם לערבים טענה מוסרית חזקה. ודאי תאמר כי הרחקתי לכת באומרי זאת- הוסיף מקדונלד. וייצמן ענה: מובן מאליו שאומר זאת. רצוננו לדעת סוף-סוף מהי עמדתכם. לאן פניכם מועדות? גלו את הקלפים. אנו נציג את השאלה הזאת בתחילת השיחות ונדרוש תשובה. עלינו לדעת אם יש בינינו איזה בסיס משותף. מלקולם מקדונלד לא נתן תשובה ברורה. הוא ביקש להמציא לו את הקטע מקהיר, וכן ביקש את הדין-וחשבון על פיתוייו של למפסון בכתב.

בן-גוריון נכנס לספר על שיחתו עם אלטמן - בחור יהודי היושב בקהיר וסוחר את חג'אז. וזירו של אבן סעוד ביקשו לנסוע ללונדון לשם תיווך. עיניו לטובת הנאה. הגמול המדיני סתום בהחלט. בן-גוריון אמר לו לברר אם תיתכן פגישה עם הווזיר לדיון על המדיניות, מבלי שיגעו בשיחה בענייני פרקמטיה. הכול יהיה תלוי בתוצאות.

כשבאה המשלחת הערבית אמרתי לבן-גוריון שעליו להיפגש עם מוסא עלמי[6] מיודענו, המופיע עכשיו בגלוי כאחד מנושאי-כליו הנאמנים של המופתי[7]. בן-גוריון היסס, הוא סבר כי מוטב לנו להמתין עד שהערבים יציגו לממשלה את דרישותיהם המרחיקות- מדינה והפסקת העלייה - וישמעו תשובה שלילית, כי אז יהיו יותר נוחים לשיחה איתנו. אחר-כך, משראה בעיתונים כי נורי סעיד[8] מתכונן, כאילו, לשהות כלונדון רק זמן קצר מאוד, הגיע למסקנה שיש להזדרז. שאלני מי יוכל לברר אצל מוסא עלמי אם יהיה מוכן לפגישה - אדם שיופיע כבעל יוזמה עצמית ולא כשליח. הצעתי את בנטוויץ'[9]. הלה קפץ, כמובן, בשמחה על העניין. פנה אל מוסא עלמי שקבע לו פגישה להערב.

במשרד הייתה לנו ישיבה על רגל אחת - יותר נכון עמידה - של ההנהלה: בן-גוריון, ג'ייקובס, גולדמן[10] ואני. דנו בתביעת "אגודת ישראל"[11] לתוספת נציגות (החלטנו להזמין את גודמן[12] להשתתף בישיבות הוועדה הגדולה [פאנל][13] מבלי ששמו יופיע ברשימה המוגשת לממשלה); בהחלטת ציוני פולין למנות את הרב ניסנבוים[14] כנציגם ואת הארטגלס[15] כממלא מקומו (טילגרפנו להם שאנו שומרים להם מקום אחד בפאנל - אדרבא, יבוא האיש לטקס יום ג'); במברק שנתקבל מהתאחדות הספרדים העולמית בפאריס, הדורשת נציגות (ענינו שהרב עוזיאל[16] עומד לבוא ואנו מקווים כי יכירו בו נציג ספרדי הוגן) ועוד בכגון אלה.

על מברקנו לאונייה "הגליל", שהמשלחת הארץ-ישראלית תרד בברינדיזי, תיסע ברכבת לרומא ותטוס משם ללונדון, כדי להגיע ללונדון למועד טקס הפתיחה קיבלנו תשובה מברינדיזי, חתומה על-ידי בן-צבי ומוסנזון[17], שהם טסים מרומא ויהיו מחר בלונדון. אין לדעת אם רק שני החתומים טסים או שהם חתמו בשם כל החבורה. הברקנו שוב לאונייה על שם אוסישקין בשאלה מי הנותרים באונייה ומתי יגיעו ללונדון. לדרוש ממקדונלד שילך לפגוש פעמים את המשלחת הארץ-ישראלית לא יהיה קל, ואם פעם אחת הרי מוטב שיפגוש את הרבנים ואוסישקין. הוא עצמו הציע לפגוש את המשלחת וביקש להודיעו את זמן בואה. בנימוסין אין מקמצין כאן. הראו אותות צער על שהסתלקנו מהכנסת-האורחים הממשלתית.

ישבתי עם בן-גוריון, לוריא ומיס מיי[18] לשמוע את הערותיו של בן-גוריון לראשי-הפרקים שלי לנאומו של וייצמן. מיס מיי רשמה את עיקרי ההערות - נצטרך לנסח כמה פרקים מחדש. אין כמעט מחיקות, אך יש מילואים למכביר. השאלה היא איך לשלבם במסכת.

[---]

בחוזרי למשרד הכתבתי למיס מיי ראשי-פרקים לראשי-פרקים בשביל הסיכום שווייצמן צריך למסור בנאומו באסיפת חברי הפאנל (הוועדה הגדולה).

הקהל התחיל מתאסף. הראשונים באו הלורדים ובהיכנסם לאולם העירו: נצטרך ודאי לחכות לציונים. בפעם הראשונה ראיתי את בירסטד[19] והחלפתי אתו how do you do.. לעומת הרכות וחוסר החריפות שבפניו של רדינג[20] נראה פרצופו של בירסטד כאגוז קשה. בא ג'ימי [ג'יימס דה רוטשילד][21]. בא הרב הראשי [של יהדות אנגליה][22] "האגודה" – בלאו[23] ידידנו ורוזנהיים[24]. בן-גוריון הודיע לבלאו את החלטתנו והוא היה מרוצה. סוף-סוף הופיע וייצמן עם האמריקאים - הם אכלו אצלו ארוחת-צהרים. פתח, קידם בברכה, סיפר על הסידורים ומסר את תמצית נאומו. שום ויכוח לגופו של עניין לא היה. רדינג מסר הצהרה בשם קבוצתו שאל נראה אותם "ככלבי-שמירה על תנועתכם". רמז שהם למדו הרבה ממה שהתחולל בחיים היהודיים בשנים האחרונות ואדיר חפצם להיות לעזר. הנוסחה הייתה "להיות לעזר כדי להגיע לפיתרון צודק לכל המעוניינים". וייצמן נתן תשובה נאה מאוד, שהייתה מכוונת לקירוב הלבבות מתוך הדגשת העיקר - עלייה לארץ-ישראל. ביררו עוד כמה פרטים טכניים, שמעו ברכת סיכום מווייצמן והתפזרו, כמדומה, מתוך סיפוק רב. המעמד היה חגיגי. חבל שלא היו הארץ-ישראלים, גם הנציגים מצרפת, בלגיה, גרמניה ופולין טרם באו - אך הפגישה עם הנמצאים בלונדון הייתה הכרחית. קבענו את הישיבה המלאה הבאה ליום ה' - למחרת נאום-הפתיחה של וייצמן, כדי למנוע בירור יותר מדי מדוקדק של פרטי הנאום, העלול לסבך וליגע. עם הארץ-ישראלים תהיה לנו עוד פגישה מוקדמת.

יצאתי לתה עם אגרונסקי[25] ושמעתי מפיו על ענייניו בירושלים ועל מעשיו כאן. הוא הביא איתו את המאמר שדרשתי - על ההרס הכלכלי בין הערבים והובטח לו להדפיס את המאמר ב"דיילי טלגרף". הוא נתקל בגרייבס[26] באחת המסיבות והלה פגשו בקרירות מפתיעה. ממני התחמק גרייבס לגמרי. מאותות הזמן!

חזרתי למשרד ומשש עד תשע עבדתי עם מיס מיי על הנוסח השני של נאום וייצמן. הכנסנו את המילואים של בן-גוריון ושילבנו את הציטטות. מיס מיי תכתוב את החומר הערב. מחר יביא וייצמן נוספות משלו. על-ידי כך ייוצר נוסח שלישי. אחרי זה יעבור שטיין[27] על החומר. זה יהיה הנוסח הרביעי ונקווה האחרון.

בחצות טילפנתי לאגרונסקי. הוא בילה את הערב בפליט סטריט. שוחח עם היהודי (בלתי-ציוני גמור) ב"דיילי טלגרף" הכותב מאמר ראשי לקראת התחלת השיחות. אגרונסקי הכניס בראשו את שני הרעיונות שנדברנו עליהם בשעת התה:

א. ליהודים אין על מה לוותר;

ב. הערבים קיבלו כבר די והותר.

המאמר צריך להופיע מחרתיים. נחיה ונראה אם הזרע הצמיח משהו. בינתיים הכניס כמה ידיעות לעמוד האינפורמציה.

 

הערות

[1]  פרופ' זליג ברודצקי (1954-1888) - חבר הנהלת הסוכנות בלונדון. ראה כרך א', עמ' 401, הערה 1 מ-25.9.1936.

[2]  סר מילס ודרברן למפסון - (1880-1964) - (Sir Miles Wedderburn Lampson) - שגריר בריטניה במצרים בשנים 1946-1936. ראה כרך ג', עמ' 357, הערה 1 מ-13.2.1938.

[3]  נחום וילנסקי  (1961-1897)-עיתונאי ועובד המחלקה המדינית של הסוכנות. פעל בקהיר. ראה כרך א', עמ' 395, הערה 1 מ-15.7.1936.

[4]  וולטר א. סמארט (Smart (Walter A. דיפלומט ומזרחן בריטי. מ-1926 מזכיר לענייני המזרח בשגרירות הבריטית בקהיר.

[5]  אוון מרדית טוידי - (1960-1888) - (Owen Meredith Tweedy) ראה כרך ג', עמ' 362, הערה 5 מ-8.3.1938.

[6]  מוסא עלמי - ראה כרך א', עמ' 386, הערה 4 מ-7.4.1936.

[7]  המופתי - חאג' מוחמד אמין אל-חוסייני - ראה כרך ג', עמ' 354, הערה 2 מ-2.2.1938.

[8]  נורי סעיד (1958-1888) - ראש ממשלת עיראק. ראה כרך ג', עמ' 354, הערה 1 מ-2.2.1938.

[9]  נורמן בנטוויץ (1971-1883) - (Bentwitch Norman) - - ראה כרך ב', עמ ,463 הערה 3 מ-22.2.1937.

[10]  נחום גולדמן - ראה כרך ב', עמ' 461, הערה 2 מ-19.2.1937.

[11]  "אגודת ישראל" - הסתדרות עולמית של יהודים חרדים. נוסדה ב-1912. לא הצטרפה להסתדרות הציונית העולמית ולסוכנות היהודית.

[12]  הרי ארון גודמן- (Harry Aron Goodman)  (1961-1899) - ממנהיגי היהדות האורתודוכסית בבריטניה. יליד לונדון. סגן נשיא הארגון העולמי של "אגודת ישראל" במשך שנים רבות. חבר ועד הצירים של יהודי בריטניה. מייסדו ועורכו של ביטאון "אגודת ישראל" באירופה "Jewish-Post".

[13]  הוועדה הגדולה או הפאנל, הוא הגוף הייצוגי הנרחב שהקימה הסוכנות היהודית כדי לסייע בידי המשלחת היהודית שהשתתפה בשיחות סנט-ג'יימס. הפאנל, שכלל נציגים ציונים ולא-ציוניים מקיבוצי היהודים ברחבי העולם, התאסף מדי פעם כדי לדון בהתפתחות השיחות בין נציגי הממשלה והמשלחת היהודית, כדי לקבוע הנחיות למשתתפים בשיחות וכדי לבחור מקרבו את הנציגים שישתתפו בכל שיחה ושיחה נוסף לנציגות חברי הנהלת הסוכנות.

[14]  הרב יצחק ניסנבוים (1943-1868) - ממנהיגי "המזרחי". יליד רוסיה. מ-1901 התגורר בוורשה. מאנשי "חובבי-ציון", ציוני מעשי וממתנגדי תוכנית אוגנדה. ב-1937 נבחר לנשיא "המזרחי" בפולניה. נספה בגטו ורשה. הקיבוץ הדתי בארות-יצחק שבנגב נושא את שמו.

[15]  מקסימיליאן אפולינרי הרטגלס (1953-1883) - ממנהיגי ציונות פולין. חבר ה"סיים" הפולני בשנים 1930-1919. מראשי הציונים הכלליים. עלה לארץ ב-1940. היה מנכ"ל משרד-הפנים של הממשלה הזמנית.

[16]  הרב בן-ציון מאיר חי עוזיאל (1954-1880) - יליד ירושלים. נתמנה ב-1912 על-ידי התורכים למשרת חכם באשי ביפו. מ-1939 ראשון לציון (רב ראשי ספרדי) ובמשרה זו שימש עד יום מותו. כתב חיבורים רבים בנושאים תורניים.

[17]  ד"ר בן-ציון מוסנזון (1942-1878) - מחנך, ממנהיגי היישוב. יליד אוקראינה, עלה לארץ ב-1907 ועסק בהוראת מקרא ותולדות עם ישראל בגימנסיה "הרצליה". מנהל גימנסיה "הרצליה" בשנים 1911-1910, 1912-1915. גורש מהארץ בימי מלחמת-העולם הראשונה וחזר ב-1919 לנהל את הגימנסיה עד 1940. חבר הנהלת הוועד הלאומי ובסוף ימיו מנהל מחלקת-החינוך שלה. ממנהיגי התאחדות הציונים הכלליים.

[18]  דוריס מיי (May Doris) - מזכירתו של ד"ר חיים וייצמן. עבדה בשירות ההסתדרות הציונית מאז 1921. נוצרייה, מסורה לעניין הציוני.

[19]  19 לורד בירסטד - ולטר הוראס סמואל - (1948-1882) - (Lord Bearsted - Walter Horace Samuel) מראשי יהדות בריטניה. ממנהלי חברת "של".

[20]  לורד רדינג - רופוס גרלד אייזקס Reading - Rufus Gerald Isaacs)  Lord) – (1960-1889) - ראה כרך ב', עמ' 489, הערה 2 מ-26.9.1937.

[21]  ג'יימס דה-רוטשילדRothschild)  de James) – (1957-1878) - ראה כרך א', עמ' 386, הערה 3 מ-7.4.1936.

[22]  הרב יוסף הרמן הרץ Herman Hertz)  Joseph) -(1946-1872)  - רב ראשי של יהודי האימפריה הבריטית מ-1913 ועד יום מותו. יליד סלובקיה, היגר בצעירותו לארצות-הברית, והשתלם בלימודי רבנות ופילוסופיה. רב ראשי ביוהנסבורג 1911-1898. ציוני מנעוריו.

[23]  הרב משה בלאו (1946-1886) - מראשי "אגודת ישראל". ראה כרך ג', עמ' 367, הערה 2 מ-25.6.1938.

[24]  יעקב רוזנהייםRosenheim Jacob) ) - (1965-1870) - מנהיג יהודי אורתודוכסי בגרמניה. ממייסדי "אגודת ישראל" (1912) ונשיאה מ-1929. ב-1940 עבר לארצות-הברית ובשנות חייו האחרונות חי בארץ-ישראל.

[25]  גרשון אגרונסקי (אגרון) - (1893-1959) - ראה כרך א', עמ' 392, הערה 4 מ-5.7.1936 מכתב לווייצמן.

[26]  פיליפ פרסוואל גרייבס (Perceval Graves) -  Philip) - ראה כרך ב', עמ' 467, הערה 1 מ-12.3.1937.

[27]  ליאונרד שטיין (Stein Leonard) -(1973-1887)  - ראה כרך א', עמ' 402, הערה 1 מ-10.12.1936.

 

העתקת קישור