סיאם - 22.11.1956
שם הספר  משוט באסיה
שם הפרק  סיאם - 22.11.1956
כותרת משנה  בנגקוק

 

בנגקוק,  22.11.1956

 

הבוקר ישבה המליאה לקבלת החלטות מדיניות. המכונה התנועעה לפי כל החוקים - נשמעו דיווחים והוצעו ונתמכו החלטות והיו הסתייגויות ונערכו הצבעות, אך הריחיים טחנו רוח והגלגלים סבבו ללא כל יעל. אחרי כל לימוד הזכות וההצדקה כי זהו מיפגש חשוב והזדמנות מועילה לחילופי דעות נתחזק הרושם של חוסר כל ממש בכינוס זה, העולה במאמץ כה רב ובהוצאות כה עצומות.

מכונת ההצבעה עבדה בכבדות. המזכיר קרא בשם הארצות בזו אחר זו וראש כל משלחת היה חייב לקום בהיקרא שם ארצו ולהכריז על מספר קולות משלחתו וכיצד הוא מצביע - אם כולם הן או כולם לאוו או שהם מתחלקים בין הן ולאוו או נמנעים. על כל החלטה והחלטה נערך מחזור זה של הצבעות - מעין מסע סביב העולם - והתהליך נמשך בלי סוף. עם גמר ההצבעות נשמעו נאומי תודה ונעילה והוועידה נסתיימה.

בזמן הישיבה עברתי על צרור ידיעות רויטר. בניו-יורק קיבל המרשילד את התנאי של  מצרים לא לגשת לניקוי התעלה אלא לאחר שיפונה האזור מצבאות אנגליה וצרפת. זהו ניצחון מדיני מכריע לנאצר השם לגמרי לאל את הכיבוש האנגלי-צרפתי וקובע גורלו כמיבצע נפל.

ארוחת-צהרים במועדון רוטרי - מוסד הממלא בבירה קרתנית זו תפקיד חברתי-מדיני יותר חשוב מבמקומות אחרים. הייתה כאן סלתה ושמנה של בנגקוק, כמובן רק גברים, וכן אורחים רבים מחוץ-לארץ. הוזמנתי להסב אל השולחן הראשי. המרצה היה השגריר האמריקני. הנושא - עזרת ארצות-הברית לפיתוח ארץ-טאי. היה דוח ענייני ומאלף ובירכתי את השגריר על הצלחתו.

אמש בארוחה הדיפלומטית אצל יעקבסון שיבח לפני השגריר ההודי את נאום נהרו בבית הנבחרים בדלהי, אשר רק קטעים ממנו קראתי בעיתוני בנגקוק. ביקשתיו להמציא לי את הנוסח המלא ועמד בדיבורו. קראתיו והורתחתי.

"ישראל פתחה במזיד בהתקפת פתע על מצרים". ---

"ראש ממשלת ישראל חוזר ומודיע כי לא יפנה את עזה". ---

"תפקידו העיקרי של הכוח הבינלאומי הוא להבטיח כי ישראל תישאר בתחום הקווים של הסכם שביתת הנשק הקודם. --- בכל מהלך הוויכוחים אחרי הלאמת התעלה התנהגה מצרים תוך מידה רבה של הגינות וכיבוש יצר. ללא כל הצדקה היא הותקפה לא רק על-ידי ישראל אלא גם על-ידי אנגליה וצרפת. אם הייתה התייעצות מוקדמת בין הארצות התוקפניות אינני יודע. אך ברור כי תוכניותיהן תאמו זו את זו והתקפת אנגליה וצרפת סייעה לתוקפנות ישראל ונסתייעה בה. מצרים, קורבן תוקפנות ישראל, הותקפה מייד אחר-כך על-ידי צבאות אנגליה וצרפת. --- ועוד נעשה ניסיון להצדיק את ההתקפה הפרועה על מצרים, שלא קדמה לה שום התגרות".

עם גמר ועידת האיגוד הבינפרלמנטרי עלי לגשת, לפי התוכנית, לביקור אצל ממשלת טאי. התברר כי נפלה בעניין זה אי-הבנה פנימית והתוכנית נתחבלה. לא הוצגתי מלכתחילה כמי שבא לערוך ביקור מיוחד לממשלת טאי בשם ממשלת ישראל, אלא כמי שאגב השתתפותו בוועידת האיגוד הבין פרלמנטרי, המתקיים במקרה בבנגקוק, מבקש להתקבל לראיון אצל ראש ממשלת טאי. אילו נקבע מעמד הביקור במסמרות מראש, ספק אם הזעזוע של מסע סיני היה עוקר אותו. עתה שלא נקבע המעמד כיאות יש למסע סיני ללא ספק השפעה שלילית על סיכויי הביקור.

 

העתקת קישור