38. הממשלה הזמנית, ישיבה טז/2, תל-אביב - הפעלת בתי הזיקוק - 9/7/1948
שם הספר  דבר דבור 1948
שם הפרק  38. הממשלה הזמנית, ישיבה טז/2, תל-אביב - הפעלת בתי הזיקוק - 9/7/1948
כותרת משנה  סעיף א׳: סקירה; סעיף ג׳: בתי הזיקוק

38

הממשלה הזמנית, ישיבה טז/2, תל-אביב[1]

9/7/1948

הפעלת בתי הזיקוק

 

 

סעיף א׳: סקירה

 

השר מ. שרתוק: לא הוזמן איש למסור לנו דין וחשבון צבאי. אני התעניינתי בנעשה לצרכי אני. היו פעולות-נגד מצדנו בדרום. הצלחנו לכבוש את משטרת עיראק סְוַידאן ליד צומת [כביש] מג׳דל-פלוג׳ה, אומנם כבשנו את הכפר. לפי חשבוני זה הניסיון הרביעי לכבוש מקום זה. במקום אחד גרמנו לאויב אבידות קשות - שלושים הרוגים, הרבה פצועים, לקחנו שלל שלושים רובים, תותח קטן אחד, שתיים שלוש מכוניות משוריינות. לקחנו מספר שבויים, ביניהם מייג׳ור סודאני בן חמישים, אשר התאונן קשה על יחס ממשלתו. מצאו עליו פקודת מבצע שניתנה לו, שמטרתה כיבוש בית דַרַס[2] בלילה בין השבעה לשמונה ביולי, והוא ביצע את הפעולה לפנות בוקר. הרגישו בפעולתו בשעה חמש בבוקר. הפקודה בידינו. נעביר אותה טלגרפית במילואה ללייק סכסס - נעביר אותה במקורה בשפה הערבית וגם תרגומה.

הפעולה אשר הוכנה בצפון לא הוצאה לפועל. אינני יודע מדוע, אך אינני מצטער על כך מבחינה מדינית בדיעבד. זה כל אשר אני יודע על המצב בארץ.

שני דברים בנוגע לחזית ממשלות ערב.

אסקרטה הודיע לברנדוט, שהערבים מוכנים לדון על פירוז ירושלים כולה. לפי זה יש להבין שהרוזן ייסע מחר לקהיר.

בי״ת, אנחנו יודעים שהמלך עבדאללה פנה לרוזן וביקש אותו שיבקרו באופן דחוף בעמאן. לא ידוע מה תשובת הרוזן. לפי הידיעות הקודמות מוכן עבדאללה להיאחז בהצעות ברנדוט. יש ידיעות מדאיגות מלינטון [לונדון], לפיהן יש רושם של הסכם בין אנגליה ואמריקה בערך לפי הקווים של ברנדוט, ולהיפך, יש ידיעות מאמריקה שהאמריקאים לא יסכימו בשום פנים ואופן לחיפה בינלאומית ודברים דומים.

מלייק סכסס ידוע לנו, שלאחר שנתקבל המברק שלי על הפרת שביתת הנשק על ידי המצרים כונסה ישיבת מועצת הביטחון, וידוע לי שלאחר שהקריאו את המברק שלי טען נציג מצרים להד״ם, על המברק שלי אין לסמוך וכולי. כנראה שלא באו לידי שום מסקנה. הַרגשתי היא שאנחנו נכנסים לתקופה דליקטית מאוד של לא מלחמה ולא שלום ולא הפוגה. בינתיים מנגנון הפיקוח והמשקיפים מתפרק. נשאר גרעין קטן של מקשרים בתל-אביב. הם אינם יוצאים לקווים. אחד או שניים יישארו גם בירושלים. מסרו לי אתמול על מנוסה מבוהלת שלהם. בעצם אתמול כבר לא יכולנו להסתייע בהם כדי להוכיח את התוקפנות של המצרים - (השר י. גרינבוים: כמדומני, שבשעה שדיברנו על ההפוגה לא שמנו לב מה עשה ברנדוט מהצד השני של הגבול. אומנם קיבלנו תשובה שגם שם יש משקיפים. עכשיו קראתי בעיתונות, שלחזית ירושלים הועברו ממצרים ומסעודיה אנשים וציוד כבד. אנחנו צריכים לברר דבר זה) - אנחנו איננו שם ואיננו יכולים להיות שם. במשך כל הזמן הגיעו אלינו ידיעות. כל הידיעות האלו מסרנו בכתב ובלשון קטרוג והאשמה לפיקוח. על זאת יש ספרות שלמה. על חלק מהדברים האלה הגיב המפקח ויש לנו העתקי המכתבים שהוא שלח לצד שכנגד. חלק אולי לא זכה להגבה, חלק המכתבים שלהם זכו לתשובת הערבים, וחלק אולי גם לא זכה. יש לנו מכתבים מבונדה, בהם יש רמז לתשובת הערבים. נתתי הוראה שאנחנו נחבר תזכיר מפורט בו תהיה רשימה של כל חטאי הערבים במידה שהם הגיעו לידיעתנו, וזה יטולגרף ללייק סכסס - (השר מ. בנטוב: האם לא היו צריכים לבצע יותר משני מבצעים אלה?) - לפי הרושם שלי לא - (השר מ. בנטוב: מה עכשיו המצב בבתי הזיקוק?) - בחיפה נמצא הקונסול הבריטי, והוא פנה למקשר של משרד החוץ בחיפה ושאל אותו מה יהיה עתה מצבו - האם ממשלת ישראל תזרוק אותו ממשרתו בבתי הזיקוק? לזאת ענה נציג משרד החוץ, שאין לו כל הוראה כזאת מצד ממשלת ישראל:

״אנחנו סובלים קונסוליה בריטית בחיפה, אך אין זאת אומרת שעל ידי זאת הכרנו בקשרים בינינו ובין בריטניה. אם ניווכח שנוכחותך אינה רצויה, ודאי ננקוט בצעדים נגדך״.

שואלים אותי, יחד עם זה, אם להיזקק לקונסול הבריטי לקבלת ויזה לאנגליה, ועניתי שהשאלה איננה אם להיזקק אליו לקבלת הוויזה, אלא אם לנסוע לאנגליה או לא.

הקונסול הבריטי הזה איווה לו למושב את בתי הזיקוק ושם יש לו שומרים - כארבעים איש שומרים עליו, ארבעים גיבורי אנגליה. מסתבר שארבעים שומרים אלה הם יותרת מהמשטרה הבריטית. מסתבר שזוהי בחירה מיוחדת, יודעי עברית. יש אומרים שכולם בעלי שיער כהה, על מנת שיוכלו לצאת ולבוא בין היהודים. קיבלנו מסקנה שעלינו לפנות אליו שהוא ימציא לנו רשימת האנשים. נבדוק ונחליט אם להרשות להם או לא להרשות להם לשהות בחיפה. אם נחליט לא להרשות להם לשהות בחיפה, יצטרכו לצאת את הארץ.

האנשים שלנו ישבו בחיפה עם מנהלי בתי הזיקוק היהודיים. נתברר שיש כמות מסוימת של נפט גולמי. עשרים וחמשת אלפים טון בערך, שעד עכשיו לא ידענו עליה. בשביל זיו[3] וקירשנו[4] הייתה ידיעה זו הפתעה גמורה. המנהלים היהודים של בתי הזיקוק אומרים שאפשר להפעיל יחידה אחת של בתי הזיקוק ולעבד כמות זו. זה ייתן לנו כמות מסוימת של בנזין, כמות מסוימת של נפט וגם נפט גולמי לחימום ולהסקה. זה יכול לספק את התצרוכת שלנו בערך לחודש ימים. השאלה היא אם עלינו לעשות זאת. כמובן שאנחנו נשלם לחברת הנפט העיראקית את תמורת הנפט הגולמי. אם יש מישהו שיכול לחבל במפעל, צריכים כמובן קודם לסלק אותם - (השר א. קפלן: קראנו את הישיבה הזאת כדי לשבת עם מר בן-גוריון, אך הוא נפל שוב למשכב. השאלה היא אם נקיים עכשיו ישיבה או כל אחד ילך לעבודתו) - (השר י. גרינבוים: אני רוצה לשאול את שר החוץ מר שרתוק, אני מבין שאנחנו יכולים להשאיר את הקונסול הבריטי בחיפה, ואנחנו יכולים גם להרחיקו, אבל הרי עלינו גם למנות קונסול מצדנו) - זה עומד על הפרק.

 

סעיף ג׳: בתי הזיקוק

 

בדיון בשאלת חוקיות הפעלת בתי הזיקוק בידי הממשלה, ציין השר ברנשטיין כי הממשלה כבר אילצה את הנהלת בתי הזיקוק להעביר דלק למפעלים ולהפעיל את המחלקה לייצור חומצה גופריתנית.

 

השר מ. שרתוק: כפי שאני מבין, מדובר על סוג אחד של דלק שאין אנחנו עשירים בו - דלק למפעלים. לחברת החשמל יש מלאי לשבעה שבועות, זה אומנם לא כל כך הרבה, ואין אנחנו יודעים מה ילד יום, וכל אשר נעשה צריך להיות בגדר החוק, קודם כל בגדר החוק בארץ - בגדר החוק אשר האנגלים הורישו לנו - שאנחנו יכולים לפקוד להוציא לפועל איזו עבודה, ואנחנו נותנים פקודה למפעל הנמצא על הטריטוריה של מדינת ישראל להוציא לפועל עבודה הנחוצה למאמץ המלחמה של המדינה. לפי דעת היועץ המשפטי זה בהתאם לחוק הבינלאומי - וננהג כך. אין פה הפקעת הבעלות החוקית. אנחנו ניגשים למפעל כמו שהוא, איננו משנים בו דבר. אם יש משהו לעשות בקשר עם ענייני הביטחון - זה עניין אחר לגמרי. אנחנו נותנים הוראה להנהלה לעשות עבודה מסוימת ותו לא.

נכון שיש שאלת עתיד בתי הזיקוק. זו שאלה עדינה ומסובכת, אבל על זאת יהיה משא ומתן בינינו ובין חברות הנפט, בינינו ובין הממשלה הבריטית. היה משא ומתן עם הממשלה הבריטית בעניין זה והממשלה הבריטית נוהגת שאינה מציעה לנו הצעה. אדרבה, תציע לנו הצעה שתאפשר את פתיחת בתי הזיקוק. זה עלול להבריא את אווירת המשא ומתן. יש לנו בזאת כוח מיקוח. על ידי כך אנו נותנים ביטוי ממשי יותר לכוח המיקוח שלנו. יתר על כן, יהיה ברור שבתי הזיקוק יכולים לפעול במסגרת הכוחות הטכניים [שלנו]. זה גם מציג את ממשלת עיראק, המונעת את הזרמת הנפט הגולמי, במצב מסוים. זה קלף בידינו כלפי אמריקה ואנגליה - אם מישהו אשם שבתי הזיקוק אינם תורמים את חלקם לתוכנית קימום אירופה, זו ממשלת עיראק, כי היא בזדון, מתוך שיקולי מדיניות שלה במזרח התיכון, מונעת נפט מאירופה. אני בעד מתן ההוראה.

 

השר א. קפלן: הממשלה מסכימה לתת הוראה לבתי הזיקוק, להפעיל מתקן של בתי הזיקוק לעיבוד הנפט הגולמי המוחסן בחיפה.

 

הערות:


[1] מתוך פרוטוקול ישיבה שלא מן המניין, סעיפים: א׳, ג׳ (רה״מ ב״ג נעדר מן הישיבה).

[2] כפר ערבי ליד באר טוביה.

[3] ישראל זיו, תעשיין ואיש עסקים בריטי ממקורבי ח״ו, חבר בוועדה לענייני דלק שמינתה הממשלה הזמנית.

[4] ניקולאי קירשנר, תעשיין ואיש עסקים בריטי ממקורבי ח״ו, יו״ר הפדרציה הציונית בדרום אפריקה. חבר בוועדה לענייני דלק שמינתה הממשלה הזמנית.

 

העתקת קישור