השותפות בממשלה צריכה להימשך
שם הספר  דבר דבור 1952
שם הפרק  השותפות בממשלה צריכה להימשך
כותרת משנה  ממשלה, ישיבה ט"ז

108 | ממשלה, ישיבה ט״ז[1]                                                                                                           19.12.1952

סדר היום: התפטרות הממשלה

רוה״מ ב"ג פתח והודיע על התפטרות הממשלה עקב החרפת היחסים בין מפא״י ומפלגת ״הפועל המזרחי״ בשל מחלוקת בענייני חינוך ותביעתה לקבל תיק שלישי מכוח משקלה בקואליציה המצומצמת. על רקע זה פרשו נציגי ״הפועל המזרחי״ ו״אגודת ישראל״ מן הממשלה. ב״ג ציין כי אין מנוס מהתפטרות הממשלה, שכן לממשלה הנוכחית אין רוב בכנסת: "יחד עם הערבים יש לנו בדיוק 60 חברים בכנסת, ומשום כך איני רואה דרך אחרת אלא שהממשלה הזאת תתפטר״, ולהלן הביע דעתו נגד קיום בחירות, שכן לדעתו אין ביטחון שהן יחוללו שינוי במצב. הוא הוסיף, כי יש לעשות מאמץ כדי להגיע לריכוז מקסימלי של כוחות בממשלה החדשה. לאחר מגעים הסכימו ״הציונים הכלליים״ להיכנס לממשלה החדשה, והתברר שמפ״ם לא תשתתף בה, ״כי היא נוקטת בקו של מדיניות ה'קומאינפורם', ומדיניות חוץ המתנגדת ל׳קומאינפורם' בלתי אפשרית בשבילם״. להלן הביעו מספר שרים דעתם על המצב שנוצר. אחרון הדוברים היה מ״ש.

השר מ. שרת: איני מוכן להמשיך בנוסח של דברי סיום והערכה של העבר כפי שנאמרו על ידי החברים שקדמוני. ראש הממשלה היה מחוייב לציין את הישיבה הזאת כישיבת סיום של הממשלה הזאת, באשר הוא בא לידי מסקנה מוחלטת שאין מוצא מהמצב אלא להגיש התפטרות ולהקים ממשלה חדשה. אבל עלי אינה מוטלת חובה לדבר דווקא באופן פורמלי. באופן בלתי פורמלי איני יכול להצטרף להנחה, שעליה הושתתו דברי שלושת החברים שדיברו עד עכשיו. איני רואה את פרק השותפות הזאת [עם המפלגות הדתיות] כפרק שהגיע לסיומו. אני רואה את כל הסיכויים להמשכו בתוספת כוחות חדשים. איני רואה את השולחן הזה כמפורק. אין זאת אומרת שדווקא כל אחד ואחד מאיתנו מוכרח להישאר בממשלה. כאשר טורפים קלפים, יכול קלף זה לנשור ויכול קלף חדש להיכנס.

אני מדבר מבחינת הכוחות הציבוריים המהווים את השולחן הזה, וגם זה בעיקרי הדברים. איני רואה את השותפות הזאת כמפורקת. אני מאמין ובטוח שאני אומר זאת לא רק בשמי, אלא שבזה יש הד להרגשת עוד כמה וכמה חברים היושבים פה, כולל ראש הממשלה. ברור, שהדבר הזה מחייב הסתגלות למצבים חדשים והסקת מסקנות מהכרחים אובייקטיביים שאנחנו עומדים בפניהם, ואני חושב כי כולנו מודים בקיומם ובצורך הגמור להסיק מסקנות מהם. זה מחייב כמובן מאמצים ידועים. בשום פנים ואופן איני יכול להסכים - כי תהיה זו מסקנה מוכרחה מהמצב ומסקנה אחראית מבחינת עתיד המדינה ועתיד הגופים המהווים את המדינה והמהווים על כל פנים את השותפות הזאת - ששותפות זו צריכה עכשיו להתפרק.




[1] מתוך הפרוטוקול (אמ״י).

העתקת קישור