אין פוליטיזציה במשרד החוץ
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  אין פוליטיזציה במשרד החוץ
כותרת משנה  הכנסת ישיבה 37, ירושלים

 

137 | הכנסת, ישיבה 37,[1] ירושלים                                                               31.12.1951

אין פוליטיזציה במשרד החוץ

בישיבתה ב-31.12.51 דנה הכנסת בחוק התקציב לשנת הכספים 1952-1951, קריאה שנייה ושלישית. במהלך הדיון הממושך, בניהול היו״ר חנה למדן(מפ״ם), כשהדיון נסב על תקציב משרד החוץ, התנהלו חילופי הדברים הבאים:[2]

ישעיהו פורדר (המפלגה הפרוגרסיבית): [במקוצר] אני מציע להפחית את תקציב משרד החוץ בלירה אחת, מובן מאליו שהצעה זו אינה נוגעת למשק הכלכלי של משרד החוץ. אני גם מוכן להוסיף שאנחנו בדרך כלל מסכימים לקווים היסודיים של הפוליטיקה החיצונית אשר שר החוץ אחראי לה. הביקורת שלי נוגעת לנקודה רצינית מאוד. דרשנו כל הזמן דפוליטיזציה של המנגנון הממשלתי. דבר זה חשוב במיוחד בשטח מדיניות החוץ. דווקא פה אני רואה בחרדה הרכב חד־צדדי של מנגנון משרד החוץ. איני רוצה לומר שכל הפקידים של משרד זה הם חברי מפלגת פועלי ארץ־ישראל, אבל נדמה לי שלא אגזים אם אומר שרוב האנשים האחראים במנגנון זה הם חברי מפלגה מסוימת. שלחנו משלחת לאו״ם.[3] מקובל אצלנו לשלוח גם נציג של הכנסת אבל לא אוכל להאמין שבין כל חברי הכנסת אי־אפשר [היה] למצוא נציג אחר מלבד זה שנשלח. אני חשבתי שזהו [אילו נשלח נציג אחר, היה זה] צעד של פיקחות פוליטית לצרף אותו.

שר החוץ מ. שרת: גבירתי היושבת ראש, כנסת נכבדה, ברצוני להגיב בקיצור נמרץ אך ורק על דברי הנואם האחרון. אני מכריז ומודיע, כי בבחירת אנשים לתפקידים אחראיים במשרד החוץ אין נוהגת שום פוליטיזציה, ואני דוחה בתוקף ולחלוטין את אשמת השווא שתלה חבר הכנסת פורדר, לדאבוני הרב, במשרד החוץ עקב הרכבו ושיטת הרכבתו של המנגנון בשלביו האחראיים.

משרד החוץ מורכב בחלקו מעובדי המחלקה המדינית של הסוכנות היהודית לשעבר, ובחלקו מאנשים שצורפו לעבודה בשרות משרד החוץ של ישראל בשנות קיומה של המדינה. הצירופים האלה נעשו אך ורק לפי הכשרה אישית ולפי אמון שאפשר היה לרחוש לכל אחד ואחד, ולא לפי איזה שיקולים מפלגתיים שהם.

רצוני לציין, כי אין לחבר הכנסת פורדר שום מושג מהשתייכותם או אי-השתייכותם המפלגתית של רוב אנשי משרד החוץ מסוג העובדים האחראיים. אין לו שום מושג. הוא לא בדק את העניין מעולם ולא טיפל בשאלה זו ואין לו כל יכולת לדעת זאת. הוא ניזון ודאי במקרים רבים מרושם מוטעה לחלוטין, וכן ממה שמתפרסם לפעמים בעיתונים בדרך של הפצת כזבים על אישים מסוימים. אני דוחה לחלוטין את זכותו המוסרית להשמיע כאן מעל דוכן הכנסת את ההאשמות שהשמיע.

אשר למקרה אחד שבו הוא אומנם לא ציין שם, אבל ציין את זהות האיש, זהו חבר הכנסת דוד הכהן [מפא״י], שהזמנתי אותו להצטרף למשלחת באישור הממשלה. אני רוצה להודיע, כי לפני שהזמנתי אותו הזמנתי את חבר הכנסת קליבנוב להשתתף במשלחת ישראל באו״ם, אבל סיעת ״הציונים הכלליים״ החליטה כי עליו לסרב ולדחות את המינוי הזה. עכשיו אבקש את הלירה בחזרה.

 

 



[1] דברי הכנסת 10,עמ' 878-829.

[2] שם, עמ׳ 855.

[3] לכנס הראשון של עצרת או״ם השישית בפריס.

העתקת קישור