ישראל וסין הקומוניסטית
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  ישראל וסין הקומוניסטית
כותרת משנה  שיחת משה שרת - אדווין פליט, פריס

 

126 | שיחת משה שרת – אדווין פליט, פריס[1] (אנגלית)                                       29.11.1951

ישראל וסין הקומוניסטית

כמוס

אדווין פליט ממשלחת ארצות הברית [לעצרת או״ם] פנה אל משלחתנו ביום ה׳, 29 בנובמבר, וביקש לראותי באופן דחוף. חברים אחדים פקפקו אם עלי להיענות אישית לבקשה זו משום המרחק בין הדרגות, אבל מכיוון שפליט נכח בשיחתי עם אצ׳יסון, והיה לי יסוד להניח כי הראיון שהוא מבקש משתלשל מאותה שיחה, החלטתי לראותו וקראתי לו באותו יום אחר הצהריים לשתות תה במסעדת פלה דה־שאיו.[2]

פליט פתח והזכיר את אשר אמרתי למזכיר המדינה בעניין יחסינו עם סין והצעד שאנו עומדים לעשות.[3] מזכיר המדינה הבין מפי, כי קיבלנו בעניין זה רמז מסוים מאיזה חוג רישמי או בלתי רישמי בארצות הברית. הוא עצמו לא שמע על כך דבר וחצי דבר לפני כן. כאשר אמרתי מה שאמרתי השתומם במקצת. מיד לאחר השיחה ניגש לבירור העניין והוברר לו כי אין הדבר ידוע לאיש במחלקת המדינה. כיוון שכך, רצונו כי אדע את עמדת המחלקה. הם רואים הכרה בסין העממית כצעד בלתי נכון כל עוד סין נחשבת לתוקפנית ונלחמת בפועל [בקוריאה] נגד כוחות או״ם. הם יודעים כי אנו הכרנו בסין לפני כן, ולכן אין התנגדותם להכרה חלה עלינו, אולם הם סבורים כי גם קשירת קשרים דיפלומטיים עם סין במצב כזה אינה רצויה באשר אין היא יכולה אלא לשמש עידוד לסין בעמדתה הנוכחית.

עניתי כי אני מודה על ההסבר. לא אוכל להיכנס בעניין זה לוויכוח עם מחלקת המדינה. עובדה היא כי שמענו מה ששמענו מפי רשות ממשלתית [אמריקנית] ועלינו לברר את הדבר תחילה עם אותה רשות. לגופו של עניין העירותי רק הערה צדדית, כי אם יצליח המשא ומתן על שביתת נשק ממילא תצא סין מכלל תוקפנותה ונימוק זה נגדה יפול. הוספתי כי אולי חבל כי לא קשרנו קשרים דיפלומטיים עם סין מיד לאחר שהכרנו בה, ורמזתי כי ארצות הברית לא היתה מפסידה מזה. פליט ענה על דברי אלה בחיוך רחב ונבון.

אמרתי כי שלחתי לממשלתי דוח מפורט על שיחתי עם מזכיר המדינה. פליט ענה בגאווה כי אינו מניח כי הדוח שלי היה מפורט משלו. אומנם היתה זו בשבילו עבודה קשה, אבל הוא סבור כי הצליח לרשום את דברי בכל הפירוט הדרוש. הוסיף כי מזכיר המדינה התרשם מאוד מבהירות ההרצאה ומרציפותה. שיבח את רבו, כי אף על פי שהיה טרוד למעלה ראש באותם הימים הקשיב לדברי רב־קשב ולדעתו לא נפל מהם צרור ארצה.

חזרתי לעניין סין ואמרתי כי אותה נקודה שהזכרתי לא באה אלא להדגים הנחה חשובה אחת לגבי יחסינו עם העולם הסובייטי בכללותו. פליט אמר כי השדר שמסר לי מפי מזכיר המדינה בעניין סין לא בא לשלול את הגיוניותה של ההנחה כולה.

בדוח שערכתי על שיחתי עם אצ'יסון לא מסרתי במפורש את הדברים שאמרתי, מחמת הזהירות.




[1] התרשומת נכתבה בידי מ"ש (תלחמ"י 6, עמ' 855-854)

[2] מושב עצרת או״ם התקיים באתר זה.

[3] נושא יחסי ישראל עם סין העממית לא נכלל בתרשומת מ״ש על שיחתו עם מזכיר המדינה אצ׳יסון, המובאת לעיל, ור׳ הערת מ״ש בסוף המסמך הנוכחי. לא אותרו מסמכים המלמדים על כוונת ישראל לקשור לאלתר קשרים דיפלומטיים עם סין, ועל חוגים כלשהם בארה״ב המצדדים בצעד כזה.

העתקת קישור