שר החוץ משיב לעיתונאי או"ם
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  שר החוץ משיב לעיתונאי או"ם
כותרת משנה  מסיבת עיתונאים, ניו יורק אנגלית


113 | מסיבת עיתונאים,[1] ניו יורק (אנגלית)                                                       3.10.1951

שר החוץ משיב לעיתונאי או״ם

להלן מובאת כלשונה כתבת סוכנות הידיעות סט״א מניו יורק:

ישראל מחכה עתה לראות מהי ההצעה הממשית אשר ממשלת מערב גרמניה תציע, אמר שר החוץ משה שרת בשידור בתחנת השידור האמריקנית בתשובה לשאלות שנשאל על ידי עיתונאי או״ם בעניין הודעת אדנאואר [להלן מסמך 115, עמ' 742 הע' 27].

על הצהרת אדנאואר אמר משה שרת כי החשיבות שבה היא ההכרה בחוקיות התביעה הקיבוצית של ישראל והעם היהודי על הרכוש אשר נשאר ללא יורשים בגרמניה.

לשאלה אם תיתכן עתה חתימת אמנת הגנה באזור המזרח התיכון, אמר כי יש למצוא קודם פתרון לבעיית הערבים וישראל, אשר מדינות ערב אינן רוצות להכיר בה. בלי למצוא ״מודוס ויוונדי״ בין מדינות המזרח התיכון, הרי אין ערך ליצירת אמנת הגנה של המזרח התיכון.

אשר לוועידה [של ועדת הפיוס] בפריס הרי השאלה העיקרית היא אם אומנם רוצים הערבים בשלום. עד כה אין הערבים רוצים לדון על שלום במישרין.

לשאלת נציג סוכנות ידיעות ערבית אמר שר החוץ, כי הערובה שישראל תשמור על ההסכם לאי־התקפה היא העובדה שישראל היא חברה באו״ם השומרת על מילוי החובות המוטלות על חברה באו״ם, וכן בעובדה שישראל אינה מעוניינת כלל בהתקפה חדשה של מדינות ערב עליה.

ישראל מוכנה לשלם פיצוי הוגן לאותם הערבים שהשאירו רכוש בישראל, אמר משה שרת לשאלה על תשלום פיצויים לפליטים, אולם ציין כי ההכרח בהחזקת צבא גדול וכן ההסגר [החרם] הכלכלי של מדינות ערב מקצצים באפשרותה של ישראל.

בתי הזיקוק בחיפה מופעלים רק בחלקם הקטן - אמר והוסיף, כי אם יופעל המתקן במילואו תוכל חיפה לייצר נפט מזוקק.

כן אמר שר החוץ, כי לפי ידיעתו לא ניסתה עד כה שום מדינה לשלוח ספינת נפט לחיפה דרך תעלת סואץ, כדי לבחון את עמדתה של מצרים לגבי החלטת מועצת הביטחון נגד הסגר סואץ. הוא הזהיר, כי קיימת סכנה לחידוש מעשי האיבה במזרח התיכון וישראל אינה יכולה, ולא תעיז, לשכוח את הלקח העקוב מדם שלמדה ב־1948-1947 בשעה שעמדה מול שבע מדינות ערב כאחת.




[1] מועתק מ"דבר" 4.10.1951.

העתקת קישור