ירדן אחרת אחרי רצח המלך עבדאללה
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  ירדן אחרת אחרי רצח המלך עבדאללה
כותרת משנה  הממשלה ישיבהס'

 

100 | הממשלה, ישיבה נ"ח[1]                                                                                    8.8.1951

ירדן אחרת אחרי רצח המלך עבדאללה

סעיף תס״ח: סקירה

השר מ. שרת: אני רוצה למסור על התפתחות העניינים בממלכה השכנה בשני שטחים: חקירת הרצח והאוריינטציה המדינית של עבר־הירדן אחרי הרצח.

החקירה כנראה מתנהלת במרץ וגם מגלה רשת של אנשים המעורבים בעניין, אנשים רמי מעלה, כולם מופתאים מובהקים, מהם אחדים בני משפחתו של המופתי, שהם כאילו ניערו חוצנם ממנו בשלב מן השלבים, קיבלו מישרות, נבחרו לאיזה תפקידים, עכשיו התברר שהיו מעורבים בדבר. לא ברור עדיין אם חקירה זו הולכת הלאה ומגלה קשר בין החבורה ובין המופתי עצמו. לא ברור אם ישנן ראיות והוכחות לכך, או זה רק בגבולות ממלכת עבר־הירדן.

המדיניות של הממשלה החדשה: כפי שידוע לנו מסר ראש הממשלה החדש לצירי מעצמות המערב הודעה בה הוא עמד על הנקודות הבאות: אל״ף, במותו של המלך יש לראות סיום לפרשת המרד הערבי. מה זה ״המרד הערבי״? אותו המרד שהתחיל ב־[2],1915 זאת אומרת אותו מיבצע מדיני שהיה מכוון לשחרור ארצות ערב ואיחודן. בזאת יש לראות סתימת הגולל על תוכניות האיחוד עם סוריה ועם עיראק. מנוי וגמור עם ממשלת עבר־הירדן לשקוד אך ורק על פיתוח הארץ בגבולות הקיימים ועל ביצור הגבולות הקיימים. לה לא תהיה יד לא בתוכניות ״ממלכה האשמית״, ״הסהר הפורה״, ״סוריה רבתי״ וכולי - כל התוכניות שניסרו עד עכשיו בעולם והיו קשורות בצורה זו או אחרת בשמו של המלך המנוח כמייצג אוריינטציה זו בין הערבים. זאת ראשית.

שנית, ממשלת הירדן מעתה תנקוט קו של חברות נאמנה ל״ליגה הערבית״ ותכוון את מדיניות החוץ שלה לפי יתר המדינות [הערביות].

שלישית, ממשלת הירדן מעתה לא באה בחשבון לאיזה סידור נפרד עם ישראל, שאינו על דעת ה״ליגה הערבית״.

רביעית, מנוי וגמור עם ממשלת ירדן זו לשמור ולקיים את הסכם שביתת הנשק [עם ישראל] ואין היא מעוניינת בשום אופן בהפרעת הסדר והביטחון בגבולות. בעניין זה תמלא את אחריותה.

אלה הם הדברים. אנו עומדים בקשר עם משרד החוץ הבריטי. פעם־פעמיים היו פגישות. הבענו חרדתנו לאפשרויות השונות, גם הזהרנו שנראה את עצמנו כנוגעים בדבר אם יחול שם מיפנה. התגובה היתה שהם בטוחים שיש שליטה גמורה במצב ואין כל הוכחה לשינוי הסטטוס קוו.

להלן נדרש ראש הממשלה ד. בן־גוריון להתבטאות שר הפנים הרב מימון בברכתו לוועידת ״הקרן הקיימת״. כפי שדווח בעיתונות, הוא אמר שם ש"על 'הקרן הקיימת׳ להיות מוכנה לגאול את כל האדמה מנחל מצרים ועד נהר פרת״. ראש הממשלה הבהיר, כי ״אומנם הוטל על הרב מימון לברך בשם ממשלת ישראל את ועידת 'הקרן הקיימת׳, אבל לא הוטל עליו להודיע שום הודעה מדינית. ככל מה שאמר בנידון זה אמר על דעתו הפרטית בלי ידיעת הממשלה, כל שכן בלי הסכמתה. הוא אומנם אמר דברים אלה לוועידת ׳הקרן הקיימת׳ ולא למדינה״.

השר מ. שרת: צריך להבין מה קרה, מה המצב. אנו נאשמים במזימות התפשטות, אנו מכחישים ונשבעים שאנו חפים מפשע. פה יש הוכחה ניצחת, שחבר ממשלה רוצה בזאת - (השרה הגב' ג. מאירסון: אני מציעה שהרב מימון ימסור הודעה ובה יהיה הנוסח המדויק של דבריו, ויוסיף שגם את זאת אמר על דעת עצמו) - מי יבוא איתו בדברים? אני מציע שזאת יעשה מזכיר הממשלה.

נראה שהצעת מ. שרת התקבלה.



[1] מתוך הפרוטוקול.

[2] בראש המרד עמדו לורנס הבריטי והשריף חוסיין ובנו פייצל (אחיו הצעיר של עבדאללה).

העתקת קישור