להחליף קצת "ש" ב"כי"
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  להחליף קצת "ש" ב"כי"
כותרת משנה  ישיבת הועדה המדינית ,מפאי"

 


95 | ועדה מדינית, מפא"י[1]                                                                                  22.7.1951

ראשון הדוברים היה ב״ג, שהודיע כי לקראת הבחירות לכנסת הכין נאום לקריאה ב״קול ישראל״ וביקש את אישור הוועדה לתוכנו. היו״ר ז. ארן קרא את הנאום ולהלן התנהל דיון.

מ. שרת: כאשר בן־גוריון [צ״ל: ארן] גמר לקרוא לא היה לי מה להעיר פרט לזה שהפעם אינני דורש להכניס ״את״, כי זוהי זכותו, זהו סגנונו. לעומת זה, הייתי מציע להחליף קצת ״ש״ ב״כי״, ואני באמת נדהמתי לנחשול ההערות והערצתי את רעננות המחשבה של החברים. לרוב הדברים הם נכוחים, אם כי אין לדבר סוף. מההערות ששמעתי התרשמתי משתיים לחיוב. אחת זו שאמר [אליהו] דובקין בסוף.[2] צריך להיזהר לא לפגוע ב״פרוגרסיבים״, ולא ב״הפועל המזרחי״, ולא להעמיד את ״הציונים הכלליים״ כאלטרנטיבה. דבר שני, מה שאמרו זיאמה ונמיר.[3] אני מחייב בהחלט את הגישה האישית ואת הריכוז והאחריות בראש הממשלה, כי הוא מכיר את הממשלה, והוא בעיני הציבור מסמל את האחריות הממלכתית, אבל בשביל ציבורנו־אנו בראש וראשונה, בשביל ציבור מפא״י שאינו יכול להסתגל בבת אחת למעבר מהמסורת, ולכן צריך לעשות בכמה מקומות במקום ״אני״ ״אנו״, ולהדגיש יותר את המפלגה.

ביחס להערה של דוד הכהן,[4] קרוב לוודאי שבשבת או ביום שישי הבא אשדר שידור ערבי בתוכנית ״קול ישראל״ הערבית, מחוץ לתוכנית הזאת של שוויון בין מפלגות, כי זה מחייב משהו. שידור זה יהיה בעיקר דוח עובדתי של הממשלה היוצאת. על כל פנים, הממשלה הזאת יוצאת. מי שיהיה לא ידוע. לא תהיה מילה אחת של פנייה ותעמולה. אולם הממשלה הזאת יוצאת. צריך לספר להם מה ניסתה לעשות ומה עשתה למען הערבים בזמן הקצר של כהונתה. נושא אחר, שנדמה לי כי אני צריך לטפל בו, זה עניין חוק שיווי זכויות האישה. על שולחני מונחת ערימת מברקים בערבית - המברקה הישראלית מעבירה מברקים בערבית - של מחאות מוסלמיות נגד חוק שיווי זכויות האישה. זה גם שייך לבחירות, ואתם יודעים מה ״צ״ [מפלגת ״הציונים הכלליים״] הבטיחה להם בעניין זה. זה מחייב הסברה תרבותית, חברתית, פרוגרסיבית כללית מבלי לפגוע באיסלאם. אלה הם שני המוטיבים שיהיו בשידור זה.




[1] מתוך הפרוטוקול.

[2] דובקין אמר כי לדעתו מגזים ב״ג בקריאתו לבוחר להימנע מהצבעה בעד המפלגה הפרוגרסיבית ו״הפועל המזרחי״. מאחר שמפלגות אלה, עשויות להצטרף לקואליציה בהנהגת מפא״י מן הראוי להימנע מכך.

[3] זיאמה ארן עמד על הצורך להתמודד עם ההתמרמרות הרווחת בציבור עקב התורים הארוכים למצרכים, לקרח ולאוטובוסים. מרדכי נמיר אמר כי ב״ג מדגיש יתר על המידה את עצמו בנאומו וממעיט בפנייה אל הציבור בשם המפלגה.

[4] בדבריו בישיבה הנוכחית אמר דוד הכהן כי על ב״ג להזכיר בפסוק אחד את הצדק והשוויון לגבי אזרחי ישראל הערבים.

העתקת קישור