בעד פילוג בקבוץ המאוחד
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  בעד פילוג בקבוץ המאוחד
כותרת משנה  ועדה מדינית, מפא"י

 

51 | ישיבת הוועדה המדינית, מפא"י[1]                                                                          16.5.1951

בעד פילוג בקיבוץ המאוחד

בפתח הישיבה דיווח השר דב יוסף על פעילות רוה"מ ב בארה״ב ועל פעילותו הוא בגיוס כספים למפעל האיגרות (״בונדס״) ועל מצב היחסים בין פעילי מפעל זה ובין פעילי המגבית היהודית המאוחדת.

סעיף ג׳: לקראת הבחירות

את הדיון בנושא התכונה לקראת הבחירות לקונגרס הציוני, שיתקיימו ב-13.6.1951, פתח היו״ר ז. ארן. הוא הבהיר כי בחירות אלה משתלבות עם הבחירות לכנסת שיתקיימו ב-30.7.1951 וכי מסע הבחירות הכפול מחייב את המפלגה למאמץ רב. משום כך יש להמריץ את שרי המפלגה העושים בשליחות בארה״ב לשוב ארצה.

משה שרת: אני נגד המרצת שובם של החברים מאמריקה. ואני נגד המרצתם למען הבחירות. יש עוד שיקולים. זאת לא אומרת שאני בעד זה שיישארו כל הזמן. אנו שומעים שקפלן ישוב בסוף החודש. בן-גוריון התאריך שלו קבוע במסמרות. לא ייתכן שהוא יישאר עוד שבוע שבועיים. הוא ראש הממשלה ויש לו מקום שמור באונייה בשביל לחזור. שמענו - ואני מסתמך על זיאמה [ארן] ומאשר מה שהוא אמר - שהלך הרוח נשתנה קצת בציבור לטובה. גם הזכיר שני טעמים: אל״ף, המסע של בן-גוריון וההתרשמות בארץ מפני ההתרשמות באמריקה. בי״ת, מפני תיקונים אחדים במצב הכלכלי הסוציאלי. קצת רוסנה הספסרות והשוק השחור על ידי אספקת האשראי. נתמנה מפקח-מרכז. עצם העובדה שנתמנה עשה רושם. במשך הימים הקרובים ירגישו בכך. הכל טוב ויפה.

עכשיו אני רוצה לומר לכם, שדווקא בימים שבעיתונות מתפרסמות יום יום נחמות וישועות על 35 מיליון דולר[2] - וכל זה אמת - דווקא בימים אלה הגענו למשבר כזה שלא ידענו כמוהו מיום קום המדינה. קנה המידה הוא כזה, שבפעם הראשונה לא שילמנו שטרות. זה קרה ביומיים שלושה האחרונים ואנו עומדים על עברי פי פחת - (פ. לבון: השטרות כבר שולמו) - היו יומיים שפרפרנו. אם אספר איך הושג מיליון דולר וממי הושג - זו גרוטסקה, ובאיזה תנאים הושב - שבעוד שבוע צריך לשלם - אני חס אפילו על מסיבה זו, שלכאורה עצביה פלדה. מדוע? מפני שכאשר טילפנו לאליעזר קפלן ואמרנו לו: ״היכן המזומנים?״ הוא ענה: ״נכנסו שבעה מיליון דולר במזומנים והכל הולך לתשלום חובות שם ולכן אין פרוטה״ - (ד. יוסף: מקבלים שלושת רבעי מיליון דולר ליום והדבר יימשך כך) - אם לא יוקדש עכשיו מרץ כביר לעניין זה של המילווה [ה״בונדס״], מצבנו יהיה קשה. אני איני רוצה לומר לכם שעשו חשבון, שאם גם זה יכניס את איקס המיליונים, וגם המגבית [היהודית המאוחדת] תכניס את הסכום המקווה, מה מזה נקבל. התוצאות הן איומות. הכל ממושכן פי כפליים ושלושה. הכל חובות לתקופות קצרות ואכלנו כבר חלק גדול מאוד, ובינתיים יש התחייבויות שמוכרחים לעמוד בהן, התחייבויות של רכש, של מזון וכולי. אם לא יוקדש עכשיו מרץ כביר, אני רועד ממה שיכול להתברר בתקופת ערב הבחירות.

אנו עלולים לקבל מכה כזאת שלא נוכל להירפא ממנה. אני חושב שמלבד מה שהחברים העובדים באמריקה, מלבד מה שהם דואגים להרמת קרן ישראל, מלבד מה שדואגים לתשלום חובות, הם עושים את עבודת הבחירות באופן היעיל ביותר שאפשר לעשות בשבועות אלה. וזו הרפואה הראשונה של הממשלה, שבן־גוריון [היה בארה״ב] ביום העצמאות, [והשתתף ב]התחלת המילווה. היתה חליפת הפתקאות ביני ובינו - הוא בא להכרה שעליו לטוס לאמריקה ואני כותב לו שאינו יכול לזוז [מישראל] לפני הבחירות, אבל הוא אומר שלמען הבחירות הוא צריך להיות באמריקה - הוא יכול להציע דבר כזה מפני שזו אותה החזית. פה יש קצת סכנה של ליקוי בקוצר ראות. אם יהיה רושם שכעבור שבועות אחדים התנופה הזאת תיפסק, ותהיה איזו חבלה רצינית - לא תועיל כל מלחמת בחירות. זה הדבר הראשון שצריך לבצע למען הבחירות, וצריך להתרגל למחשבה הזאת עד כמה חזית הבחירות מרוסקת לגזרות שונות. ולכן אני רוצה לומר שאין להאיץ בשובם של החברים, שפני שהם עובדים את עבודת הבחירות.

 

להלן התנהל דיון ממושך בהכנות המפלגה לבחירות ובנוסח מצע המפלגה שיפורסם לקראתן.

סעיף ה׳: המצב בקיבוץ המאוחד

על רקע ״המלחמה הקרה״ התחדדו מאוד היחסים ברבים מקיבוצי קיבוץ המאוחד בין חברי מפא"י, הנאמנים לסוציאליזם הדמוקרטי-מערבי, ובין חברי מפ"ם חסידי המשטר הסובייטי והסוציאליזם המרקסיסטי. היו"ר ז. ארן עמד על חומרת המצב בקבה"מ, שתופגן בבירור במועצת נען הקרובה ב-19-18 לחודש. נציג חברי מפא״י זאב שפר מקיבוץ אילת השחר דיבר בהרחבה על משבר היחסים, ואחריו המשיך בנושא זה אריה בהיר מקיבוץ אפיקים. המשבר ביחסים בין שני הגושים הגיע לשיאו בוועידת הקיבוץ המאוחד בנען, שהסתיימה בפרישת נציגי המיעוט של מפא״י ולמעשה בפילוג שהקיף קיבוצים רבים. לאחר הפילוג התאחדו קיבוצי מפא״י עם קיבוצי ״חבר הקבוצות״, תנועה שחבריה היו נאמני הסוציאליזם הדמוקרטי, והקימו את ״איחוד הקבוצות והקיבוצים״.

משה שרת: חשוב לי מאוד לדבר לפני חברי הקיבוץ, כדי שהם יאמרו לי אם מה שאני אומר זה חלום באספמיה או שיש בזה ממש. אני מרגיש מזמן כי אין ברירה אלא פילוג. אין מנוס מהפילוג הזה ופעם דיברתי על כך. בתנועות הנוער זה היה כך. אני יודע שפה זה אחרת, פה זה חיים, פה זה משק, אבל ביסודם של דברים, אם לעשות חשבון של תנועה - אלא אם נאמר שיש רק דאגה לאנשים חיים ולא למשק - אם רואים את הקיבוץ כתנועה, אם כי ניתוחים הם ניתוחי דם ולא רק שבירת כלים, החוקים של הביולוגיה הסוציאלית שלנו, של גידול המחנק או הניוון, חלים על זה.

בי״ת, ברור שתנאי אורגני זה איחוד עם ה״חבר [הקבוצות]״, ואינני חושב שצריך לקבל דברים כנתונים. פה יושבים חברים של הקיבוץ, פה יושבת המפלגה, אבל פה ה״חבר״ כ״חבר״ אינו יושב. אני חושב שצריך לשבת עם ה״חבר״ לפני נען, וה״חבר״ צריך לדעת אנה החברים הולכים. אם הולכים לקראת זה על מנת להתאחד עם ה״חבר״, ה״חבר״ צריך לדעת זאת, וצריך להגיד ולומר ולעשות זאת על דעת ה״חבר״. כך נדמה לי.

גימ״ל, לי נדמה כי אם יש בכלל סיכוי, אני יודע שאני אומר דבר חמור - אני אומר זאת כאיש שאף פעם לא היה בקיבוץ, אבל כל ימיו ראה את הקיבוץ כחלק אורגני מביתו הרוחני - אם יש בכלל סיכוי לחלץ את התנועה הקיבוצית מן המצר שהיא בתוכו, ולחולל מיפנה שאים מחדש את קרנה ויפתח סיכוי להרמת קרנה, זה על ידי הפילוג הזה. זה ישדד מערכות, יזעזע את כל העניין ויוציא את החברים למרחב. ברית קיבוצית כזאת של חלק מהקיבוץ עם ה״חבר״, זה חלק קיבוצי גדול, וזה לאחר צרות צרורות וסבל רב. זו לא שאלה של כמות. זה אותו חלק אשר ישמור בתוכו על נשמת התנועה, כי לעת עתה יש תנועות נוער אשר הולכות באופן אוטומטי לקיבוץ, וזה ״השומר הצעיר״, אבל יש ״המחנות העולים״ ו״הנוער העובד״ אשר הולכים ל״סיעה ב׳״ ול״קיבוץ המאוחד״, אבל איני רואה שם [בקבה״מ] את המקור אשר ממנו ישאב החלק ההוא של התנועה התלהבות קיבוצית חלוצית. המקור הזה הולך ונסתם שם. ממי ישאבו? מסטלין, מאוריינטציה על ברית המועצות? מהתבוססות מחוסר אונים של סיעה ב׳ עכשיו? פה התנועה הזאת לוקחת איתה את בארה של מרים,[3] היא לוקחת מקור זה והיא תשאב ממנו.

דל״ת, ברור שזה מחייב גיוס כביר של כל כלי התנועה בקיבוץ, במדינה, בתנועות הקיבוציות, כלים משקיים, עיתונאים, וכולי. זה יהיה ברכה לכל אלה. זה לא רק שהם צריכים לתת, זה יעביר רוח מחדשת. תזוזה תנועתית כזאת לא היתה מזמן. מזמן לא נלחמנו על יצירה חברתית בארץ. זאת תהיה ההזדמנות. אני כסוס אשר מוכן לקרב.

ה״א, צריך להציג זאת בפני הציבור. זאת הזדמנות מחודשת לחלץ תנועה גדולה ממצר אשר נכנסה לתוכו, ולהוציא אותה למרחב כאזעקה לכוחות שיתלכדו סביבה.

עם האיחוד צריך מיד לרכז את תנועות הגוש הזה - מחצית ״הנוער העובד״, ״התנועה המאוחדת״, ״הצופים״, נוער המעברות, ״הבונים״ בחוץ לארץ, ולבוא בתביעה לתנועות אלה של התחדשות כי יש דבר גדול חדש ומתרקם.

להלן התנהל דיון ממושך בהשתתפות חברים רבים. רוח הדברים היתה שהפילוג בלתי נמנע.




[1] מוך הפרוטוקול.

[2] מילווה נוסף לישראל בסך 35 מיליון דולר מטעם הבנק האמריקני ליצוא ויבוא, אושר ב־26.12.1950. המילווה נועד לקידום הפיתוח החקלאי בישראל (״דבר״, 27.12.1950).

[3] לפי מסורת חז״ל, באר פלאית, שניתנה לבני ישראל בזכות מרים אחות משה. סיפקה מים במדבר ואח״כ בארץ-ישראל.

העתקת קישור