תל-אביב - יוזמה חלוצית נועזת
שם הספר  דבר דבור 1951
שם הפרק  תל-אביב - יוזמה חלוצית נועזת
כותרת משנה  משה שרת בטקס גילוי מצבה למייסדי תל אביב

 

35 | משה שרת בטקס לגילוי מצבה למייסדי תל אביב[1]                                                    23.3.1951

תל אביב - יוזמה חלוצית נועזת

בטקס שהתקיים ביום ו' 23.3.1951 לגילוי האנדרטה למייסדי תל אביב ב״כיכר המייסדים״ שבשדרות רוטשילד, נשא שר החוץ משה שרת דברי ברכה בשם הממשלה.

מ. שרת: אנחנו נותנים כבוד היום לאותה רוח יוזמה חלוצית נועזת, שהניעה לפני ארבעים ושתיים שנה קבוצת יהודים, בראשותו של עקיבא וייס, להגות ולבצע את הרעיון הגדול של הקמת עיר עברית על חוף ארצנו.

אשרי אלה שזכו היום לראות במו עיניהם, ולהוריש לבאים אחריהם, מפעל גדול, אדיר תנופה ורב ברכה כעיר תל אביב. אנחנו נותנים היום כבוד ליוזמה הלאומית שבאה לעזרת חלוצי תל אביב ובראשה דר' ארתור רופין - הוא שנענה למישאלתם של הראשונים בהמלצתו לפני ״הקרן הקיימת לישראל״ לבוא לעזרת הקבוצה היוזמת בהלוואה שאיפשרה את הקמת השכונה הזאת. ברטט וביראת כבוד נעלה את זכר מאיר דיזנגוף, האיש עמד בראש העיר הזאת וקיפל בפרשת חייו את העלילה הכבירה של עיר שהיתה אבן ראשה ליישוב.

מחלוקת ניטשה אם לבנות ליד יפו שכונה חדשה, או להתרכז ביפו עצמה. בתוקף השתלשלות המאורעות הובהר, כי שני הצדדים צדקו. המחלוקת נסתיימה לא על ידי פשרה, אלא על ידי ניצחון [כיבוש יפו במלחמת העצמאות]. היתה ברכה רבה בבניית העיר העברית, אבל שר ההיסטוריה דאג לחבר את שתי הערים לכרך גדול, ומעתה ניתן לשפוך מרוחנו גם על עיר אמנו יפו.

מן הראוי להקים יד לכל אותם האלמונים, שבנו את מושבותינו ערינו הראשונות, ועמלם קדם להקמת המדינה, למען ידעו בנינו עד דור אחרון למי הם חייבים תודה בעד חיי החרות.

[1]מועתק מ"דבר" 25.3.1951.

העתקת קישור