מתוך יומן העבודה - ירושלים, 13.7.1938
שם הספר  יומן מדיני 1938
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - ירושלים, 13.7.1938

 

 

מתוך יומן העבודה                                                               ירושלים, 13.7.1938

 

[---]

חיים סלומון הביא פירורי אינפורמציה שקיבל מיהודי מסוים (שמו לא נמסר) שהיה במגע עם ערבים מסוימים (בלתי-ידועים לסלומון). רוב האינפורמציה נשמע מופרך, כמו, למשל, דוח על פגישה בין לאומנים פלשתינאים, סורים ומצרים על סיפון אניית-מלחמה צרפתית במקום כלשהו בין ביירות ואלכסנדריה, אשר בה סוכמה עסקת קנייה והעברה של כמות-נשק גדולה בשביל המורדים הפלשתינאים. (לא ברור בין מי למי, אולם על-פי מגמת הסיפור בין הערבים לצרפתים.) סעיפים אחרים נגעו למחסני-נשק גדולים הקיימים כביכול בעבר-הירדן, ולמרכז ליצור פצצות בירושלים. הסעיף האחרון נמסר על-ידי זסלני לכתובת המתאימה לשם חקירה.

כמו-כן שמע סלומון ממקורות אחרים שהמופתי קנה את כל הפקידים הצרפתים החשובים בלבנון, והוא נהנה שם מחסינות מלאה ומחופש פעולה.

בן-צבי הציע שתיערך פגישה עם נציגי הדרוזים בארץ-ישראל כדי לחדש ולהדק את קשרי-הידידות עמם. הוא עצמו מוכן להשתתף בפגישה כזאת. זסלני, שנכח גם הוא, דיווח שהקשרים עם הדרוזים נשמרים באמצעות אבא חושי[1] בחיפה, ושכבר ננקטו צעדים כדי לברר אם תיתכן עתה פגישה כללית עם כל ראשי הדרוזים. שליחיו של אבא חושי החלו לעבור בכפרי הדרוזים וצריך לחכות לדוח שלהם.

ד"ר פיינברג מיריחו באה להפקיד את מסמכיו הציוניים של מיג'ור טולוק[2] המנוח, העתקי מכתביו לעיתונות ומכתבים סודיים, תזכירים לפקידי הממשלה וכו'. היא מרגישה, כך אמרה, שהמחלקה המדינית היא הראויה להיות בעלת הפיקדון לכל החומר הזה. כשעברתי על הניירות מצאתי מכתב אל מילס ובו בקשה נרגשת לרישום כל העולים היהודים הבלתי-ליגליים. [---]

אחר הצהרים התקיימה פגישת האגף הערבי [במחלקה המדינית] בהשתתפות וילנסקי מקהיר. דנו בהתגברות התעמולה הנאצית במצרים ובסוריה והחלטנו שווילנסקי צריך להכין כרוז אנטי-נאצי שיתורגם לערבית ויפורסם על-ידי הוועדה שהוקמה לאחרונה על-ידי קהילת קהיר למלחמה בתעמולה הנאצית, ואשר וילנסקי משתתף בה כנציג ציוני. הפירסום, דרך אגב, לא יעלה לנו כסף. וילנסקי גם יאסוף חומר בנושא זה, אשר אפשר יהיה להשתמש בו לכתיבת מאמרים בעיתונות האנגלית.

דנו גם בכוונות הערבים לכנס ועידה בין-פרלמנטרית של ארצות ערביות[3] לשם תמיכה בערביי פלשתינה. הכנו תוכנית לפעולה נגד הוועידה - בין היתר, מאמרים בעיתונות המצרית והסורית וצעדים מסוימים כלפי ממשלות סוריה ולבנון.

 

הערות

[1]  חושי, אבא - ראה כרך א', עמ' 395, הערה 7 מ-13 ביולי 1936.

[2]  טולוק, מייג'ר ט. ג. (Tulloch, Major T. G) - קצין בריטי בדימוס אשר החל מ-1895 עסק במחקר מדעי הקשור בתעשייה הצבאית ופיתוח אמצעי-הלחימה. עם כיבוש ארץ-ישראל ביקש מהשלטונות את הזיכיון לניצול האשלג מים-המלח. זיכיון זה ניתן במשותף לו ולמ. נובומייסקי שהקימו את מפעל-האשלג. מייג'ר טולוק היה דמות ידועה בארץ, מקורב לתושביה הערבים והיהודים. הרבה לפרסם בעיתונים האנגליים בארץ-ישראל. המכתבים שד"ר אולגה פיינברג העבירה לידי משה שרת הם מכתביו האחרונים של טולוק הכוללים, בין השאר, מכתבים לצ'רצ'יל ולשר המושבות הבריטי ובהן תמיכה נלהבת ברעיון הציוני.

[3]  ועידה בין-פרלמנטרית של ארצות ערביות - ראה הערה 2 מ-27 ביולי 1938, עמ' 375 והערה 2 מ-11 באוקטובר 1938, עמ' 381.

 

העתקת קישור