170. אל: יקותיאל בהרב, וינה - לונדון, 19/6/1922
שם הספר  ימי לונדון ב'
שם הפרק  170. אל: יקותיאל בהרב, וינה - לונדון, 19/6/1922

 

170

אל: יקותיאל בהרב, וינה

לונדון, 19/6/1922

יקותיאל אהוב,

 

זה עתה, ברגע זה, הלמני מכתבך מהדרך.[1] מי ייתן ותלגרפת לי. הן יכולנו לדבר לפחות בטלפון.

הקיבלת את שני המכתבים שכתבתי לך לאמריקה? השני ודאי לא הדביקך.[2] בו כתבתי זכורני, כי אני בטוח, מבלי היות בקי בפרטי המצב, כי הזמן הזה הוא היותר קשה אשר היה לכם מיום היות פיני בארצנו ובעולמנו. אני רואה כי לא טעיתי. אך שער לא שיערתי, כי לקושי העיקרי[3] נוספו החיכוכים בינך ובינו. אתה אינך כותב אם מותר לומר לו, כי כתבת לי מהדרך. אני אומַר כמובן וגם אריב. אל תירא.

כל יתר בקשותיך והוראותיך תימלאנה, למרות אשר אני טובע עכשיו בעבודת ההכנה לבחינות. הנה למרות הכל ביליתי כל יום תמול וחצי היום בוועידת האינטרנציונל השני[4] - אני וב״כ [בר כוכבא], בזכותו של מַק [מקדונלד]. ובכן גם לזה ייסָחט הזמן הדרוש.

על אשר היה בזמן האחרון ועל הפזה החדשה ביחסי לונדון-וינה יספר לך דוד.[5] שמא יַראו לך גם את מכתבי. אני כתבתי לך שמץ מנהו[6] במכתבי האחרון.

שלחתי לאחיך [ברוסיה] המחאה על שתי חבילות מזון (20 דולר) ובינתיים קיבלתי את הגלויה הרצופה בזה. אך אני מביא בחשבון את האפשרות כי נסיעתו יכלה להידחות, וכי החבילות תגענה בינתיים. אם תגענה ליקטר׳[ינוסלב, לימים דנייפרופטרובסק] אחרי נוסעו - יושב לי הכסף. כל חשש איבוד ממון אין כאן.

אני מצרף בזה למופת את המעטפה עם המען הכתוב בידיו של דב, בכבודו ובעצמו. במעטפה היה מכתב של גיסו [יוסף] בורודובסקי בעניין... חבילות מזון. אני מעולם לא חשבתי כי דב מסוגל לפראות כזו (I am sorry, אבל הן זו באמת פראות), לכתוב בעצם ידיו את המען, ז״א להודיע לי כי הוא עדיין שם - ולא להוסיף אף מילה אחת, אף לא אות.[7]

אני בטוח, כי נתראה פה. לַווינאים תמסור, כי נסיעתי לווינה הקיץ תצא לפועל רק אם תהיה קשורה בפגישה עם אליהו. כל הגורמים המחייבים האחרים, שחשבתי עליהם (דוד יספר), בטלו.[8]

משה

 

הערות



[1] ב-16/6/1922 שלח בהרב מכתב למ״ש מעל סיפון האונייה בדרכו מניו-יורק לאירופה, ובו סיפר על משבר שהתחולל ביחסיו עם פ״ר, שגרם ליציאתו החפוזה מארה״ב. על משבר זה כתב בהרב: ״בניו-יורק עברו עלי החודשים הקשים ביותר בחיי איתו. אותי אהבו כל הצדדים, אותו כולם יראו. חיינו בינינו - רע. נפרדנו - טוב. אך כל אחד נשאר עם משקעו״.

[2] המכתבים לא אותרו.

[3] על היחסים המשובשים בין פ״ר לאנשי ההסת׳ הצ׳ בארה״ב בשל התעלמותו מדרישותיהם להעמיד לרשותם מסמכים על מפעל החשמל, כדי לאפשר להם לבחון את תוכניותיו בחינה מעמיקה, ר׳ שאלתיאל, עמ׳ 121, 125, 126.

[4] ארגון בי״ל של מפלגות סוציאליסטיות דמוקרטיות. נוסד ב-1889 וחידש פעילותו ב-1920 אחרי התפוררותו בשנות מל״ע-1.

[5] הכוונה למתח שנוצר בין מ״ש בלונדון לעדה ולאליהו בווינה נוכח החלטתם להינשא ללא חופה וקידושין.

[6] לפי איוב ד 12: ״ותיקח אוזני שמץ מנהו״.

[7] ביום כתיבת מכתב זה הגיע ד״ה לווינה.

[8] שכן בשלב זה סבר מ״ש כי צפורה תבוא הישר ללונדון.

[9] המכתב שמאזכר מ״ש הובא בנתראה ואולי לא, כרך מכתבי מ״ש מהצבא העותמאני, 1918-1916 (מכתב 126, עמי 358). תוכנו של המכתב סתום, אך נראה שעניינו תגובת מ״ש לפרשה רומנטית שהסתבך בה בהרב, וגם הפעם, בווינה, היה בהרב מעורב בפרשה רומנטית, שעליה כתב למ״ש ב-16/6/1922.

 

העתקת קישור