מתוך יומן העבודה - לונדון, 2.11.1938
שם הספר  יומן מדיני 1938
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 2.11.1938

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                  לונדון, 2.11.1938

 

אני כאן זה ארבעה ימים. בבואי מצאתי שני שינויים עיקריים שחלו בינתיים במצב.

ראשית - לא נמסר לנו תוכן הדוח [של "ועדת-החלוקה"] ולא יימסר עד פרסומו.

שנית - עניין הוועידה המשולשת [יהודים-ערבים-בריטים] ירד מעל הפרק ובמקומו באה תוכנית של שיחות מקבילות עם שני הצדדים. שיחות אלו נקבעו לינואר, לאחר חג-המולד. נוצרה, איפוא, הפסקה.

המתיחות שהייתה כאן ואשר גרמה, בעצם, לנסיעתי - נתרופפה לפיכך בהרבה. בימים האחרונים נתחדש גם איזה שיתוף-פעולה בין וייצמן ובן-גוריון - הלכו יחד למלקולם מקדונלד, שוחחו יחד עם לורד לויד[1] והתייעצו ביניהם על כמה עניינים. הקשר עם לויד נתחדש ביוזמת בן-גוריון וכתוצאה מהפגישה עם מקדונלד. בן-גוריון כתב לו בהסכמת וייצמן מכתב גדול אשר את תמציתו מסר היום וייצמן לארכיבישוף.[2] כל אלה השיבו קצת את רוחו של בן-גוריון, אם כי היחסים ביסודם לא נשתנו. החריפות שהייתה בנקודה זו פגה גם היא, ועל-ידי כך הפסיד הרבה ממשקלו הטעם השני שהיה לנסיעתי. לעומת זה עלה בחשיבותו הטעם השלישי: עניין הנסיעה לתורכיה נתגלה כדבר הרבה יותר רציני מששיערתי - גם מבחינת טיבם של המתווכים וגם מבחינת החשיבות שמייחסים לנסיעה חוגים פוליטיים וכספיים שונים. הצירות התורכית כאן קיבלה כאילו הוראות בדבר הנסיעה - משמע שהדבר נעשה בהסכמה מראש של הממשלה התורכית. אף-על-פי-כן אני חושש לאפתעות לא נעימות ומוכן לעמוד על המשמר. חיים קבע את מועד צאתנו ב-16 בחודש מפאריס, אך השפעתי עליו לדחות את הנסיעה לימים אחדים, שלא להעליב את הוועד הפועל. נסיעה זו תסיים את שהותי כאן, כי מתורכיה אשוב ארצה. [---]

בינתיים מצאתי לי מורה לתורכית ואני עוסק יום-יום בתורה - מחדש בזיכרוני את ידיעותי בשפה זו, שנשתכחו ברובן במשך עשרים השנים האחרונות.

[---]

חיים עובד הרבה ובהתעוררות. נפגש לפני ימים אחדים עם אידן בפעם הראשונה! היה אצל הציר האמריקאי. נפגש עם הארכיבישוף לקראת הוויכוח בבית-הלורדים. ראה את קופלנד ואת לאורי האמונד.[3] הוא יתראה מחר עם אחדים מראשי משרד-המלחמה. ועוד ידו נטויה. הסיסמה עכשיו - עלייה.

יש לי הרגשה שממושב הוועד הפועל ניטל העוקץ: הדוח אומנם יתפרסם בינתיים, אולם זה לא יהיה עכשיו מסמך מרכזי. השאלה אם להיפגש או לא להיפגש עם מלכי ערב, ואם כן באיזה הרכב ובאלו תנאים - ירדה לפי שעה מעל הפרק. מה שנשאר - קביעת קו-הגנה ובזה, מקווה אני, לא יהיו חילוקי-דעות.

היום הגיעה הנה המשלחת ה"פרלמנטרית" [הערבית]. ספק בעיני אם כתוצאה משהייתה כאן יתקשר משהו רציני מאחורי הקלעים. קרוב לוודאי שיהיו לה פגישות במשרדי החוץ והמושבות, בלי המשך. מלבד זה היא תעסוק בתעמולה. המצב בכללו, ולאו דווקא הופעת המשלחת, מחייב ערות ופעילות מצידנו. [---]

 

הערות

[1]  לויד לורד (Loyd Lord) - ראה כרך ב', עמ' 476, הערה 6 מ-21 במאי 1937.

[2]  הארכיבישוף (מקנטרבורי) - ראה כרך ב', עמ' 465, הערה 1 מ-5 במרס 1937.

[3]  סר לאורי האמונד (Sir Laurie Hammond) - ראה כרך ב', עמ' 479, הערה 3 מ-8 ביוני 1937, התייעצות על המצב המדיני.

 

העתקת קישור