יום ה', 7/11/1957
שם הספר  יומן אישי 1957
שם הפרק  יום ה', 7/11/1957

 

 

יום ה',  7/11/1957

 

הבוקר התפקעתי מעצמי. לאחר כל הגמירות והסיומים וההוספות האחרונות שבאחרונות נתתי דעתי להוסיף עוד פיסקה ארוכה לספרי - על החלטת "פראג'ה" בדבר זוועות הונגריה, לשם איזון חשבונה בחזית הבינלאומית.

תוך סלידה רבה גמרתי את קריאתו של ספר טברסקי על רטנאו וחיברתי הערכה כוללת חטופה, שעיקרה הוא כי המלאכותי מרובה על הטבעי בספר זה ולכל הטוב יש לראותו כפרי בוסר המחייב הבשלה.

חזרתי לעריכת ג'ילאס. בינתיים אין קול וקשב מניו-יורק על משלוח הכתב-יד הסרבי.

נסעתי עם ירוחם לדפוס "אופק" בו ניסדר ספרי. חדרנו עמוק לתוך אחד משווקי המרכז המסחרי הסואן של ת"א עד שהגענו לדפוס זה המסתופף בשני חדרים קטנטנים, אשר משהוכנסו לעיקרי שבהם שני לינוטייפים - שוב אין בו מקום לתנועה כלשהי.

פגשתי את צפורה ב"אביב". נסענו למפלגה, אספנו שם את נלי תייקף שהמתינה לנו, הלכנו לאכול ב"גת רימון".

אחר הצהריים עם אותו פרופ' קפלן ושוב עם נלי תייקף, ל"בית ברל". האורחים הלכו לסייר במוסד ואני הרציתי את הרצאתי השלישית והאחרונה על מדיניות החוץ הישראלית בפני המחזור המסיים את המכון להשכלה ולמחקר. הייתה זו פרשה עוקצנית ביותר - הוויכוח הפנימי על המדיניות הערבית, כל עניין היחס למיעוט הערבי, לרבות כפר קאסם במרומז, כל הפלוגתה בשאלת מעשי התגמול, כל בעיית האחריות לא למסע סיני אלא למצב שהביא לידי מסע סיני. התעניתי מאוד בהרצאה זו שהייתה מפותלת ומלאה רתיעות והסתגרויות.

חזרתי העירה, חילפתי כותונת, ונסעתי עם צפורה לקבלת הפנים הענקית אצל הרוסים לכבוד 7 בנובמבר - 40 שנה למהפכה. הכיבוד היה בשפע מגושם. אגב פרידה הוצאתי מפי אברמוב הצהרה ברורה כי לא הוא יזם את הפגישה עם [נחום] גולדמן, אלא גברת אחת, [רעיה] יגלום שמה, הזמינתו.

לעומת זה רק היום התפרסם בעיתונות ראיון שנתן נ"ג לעיתונות בניו-יורק, בו אמר בפירוש כי נפגש עם השגריר הסובייטי בישראל לפי הזמנתו של זה.

בערב אצל שאול ושרה. שאול סיפר על פגישתו עם מנהיג פק"פ [המפלגה הקומוניסטית הפלשתינאית] לשעבר [יוסף ברגר] ברזילי, שבא עכשיו לביקור מפולין, ופתח לפני שאול סגור לבו על מעשים שהיו בשכבר הימים, הן בארץ הן בבריה"מ. בארץ - מי ומי היה במפלגה [הקומוניסטית] ומי ומי סייע למפלגה ובמה עסקה המפלגה. המעניין ביותר בפרק זה הוא כי ה"קומינטרן" בא לכלל דעה לגבי פק"פ כי אין זה אלא ארגון פרובוקטורי-רגלני, הפועל כסוכנות של הביון הבריטי. מכאן המעבר לאירועים בבריה"מ לגבי חברי פק"פ ש"עלו" מא"י למולדת הסוציאליסטית: רובם הוצאו להורג - וברזילי מונה שמות ונוקב תאריכים.

 

העתקת קישור