יום ג', 10/9/1957
שם הספר  יומן אישי 1957
שם הפרק  יום ג', 10/9/1957

 

 

יום ג',  10/9/1957

 

בבוקר בע"ע שיחה ממושכת עם יהודה ארז המתהלך זה זמן בסימן של משבר משום שכל מיבצע המיזוג של ע"ע ו"עיינות" ועיצוב ההסדר החדש לגבי חלוקת תפקידים בהוצאה המאוחדת נעשה שלא על דעתו ומבלי שאיש דיבר איתו מילה. טענתו הייתה כי מפעל שהקימו ומסר עליו את נפשו - "עיינות" – הוּצא מידו ומשהוכנס למפעל החדש הריהו מתהלך בו כזר ואין לו מושג מה נעשה בתוכו. משהודעתי לו כי הוא ייחשב חבר במערכת ע"ע נחה דעתו וכל השאר הסתדר כהרף עין. הייתה רוח אחרת ויכולנו לגשת לבירור מעשי של העניינים העומדים על הפרק במדור המיוחד שהוא ממונה עליו - כתבי תנועה וכתבי אישי תנועה.

במפלגה ישיבה עם אנשי המרכז לתרבות בהסתדרות בעניין קל"ח. פתאום צץ ערעור מהוועה"פ על יוזמתי זו - הייתכן? הן הם, אנשי התרבות שבהסתדרות, עוסקים ב"קליטה תרבותית וחברתית" וכו', והנה פתאום זוממת המפלגה לפלוש לתחומם. ומניין האמצעים למפלגה? הם חולשים על תקציב ומוטב למפלגה להיבנות ממנו. אלא מה? המפלגה יוצאת לגייס מתנדבים? אדרבה, אבל יעמידו אלה את עצמם לרשות ההסתדרות ותיעשה נא הפעולה מטעמה של זו. לא נראה לי כל הקיטרוג. המפלגה היא תנועה - על כל פנים זוהי מגמתה. ההסתדרות אינה אלא ארגון. פה דינמיקה ואילו שם סטטיקה. מעולם לא טען חבר הסתדרות על שום מה אין מטילים עליו תפקידים ומה בעצם תוכן חייו. אין בהסתדרות שום מנוף להתנדבות חברים ולפעילותם האישית. טול יוזמה מפלגתית מקל"ח ומייד מתפוגג כל המתח ופורחת נשמת העניין. בכל זאת הוסכם להשהות הכרעה לשם עיון בבעיית התיאום והשיתוף.

ישיבה עם "המטה האנגלי" של המפלגה - פינקוס, לילי כהן, ארתור סיוּפר (איש "ג'רוסלם פוסט" שנצטרף בזמן האחרון ל"שירות פעיל" במפלגה) - בעניין הריבעון באנגלית. נודע לי על יוזמה זו שלא הובאה לוועדת העיתונות המפלגתית וקראתי את הללו לדעת פשר דבר. כוונתם יותר לביטאון המפלגה או "האיחוד" באנגלית מאשר לבמה של הגות וביטוי ישראלים כלפי העולם החיצון. כשלעצמי הייתי מעדיף את השנייה אבל אין לכפות מעוף והעזה. יש לראות עד כמה יינתן להרחיב את המסגרת ולהעלות את הרמה תוך כדי העבודה.

אחר הצהריים בחדרי שיחה עם שלמה גרודזנסקי. הזמנתיו להשמעת ביקורת על מאמרו האחרון ב"דבר", בו קיטרג על המפלגה סיטונית ושלא כדין בעניין שביתת "אתא", גם חרץ משפט פסקני ושטחי על סהר, שעליו להתפטר. גם שאלתיו אם יהיה מוכן להיכנס לעריכת מכתבי ברל כצנלסון, אם בשותפות עם א"מ קולר, או ביחידות – על מנת שהעבודה תחולק בין שניהם לפי התקופות. התברר כי בינתיים התקשר עם "האיחוד" העולמי על עריכת ביטאון באידיש - עבודה שאין לבו אליה, והיה מעדיף להשתחרר ממנה ולקבל הצעתי.

ב-5 יצאתי לירושלים. לא הייתי בבית זה שבוע תמים. שוב הצטבר דואר והתחלתי בכתיבת מכתבים, אך נפלה עלי עייפות עצומה וב-9 שכבתי לישון.

 

העתקת קישור