נגד "שפה אחת ודברים אחדים", מכתב ס. יזהר אל דוד בן-גוריו - 18/6/1956
שם הספר  שוחר שלום
שם הפרק  נגד "שפה אחת ודברים אחדים", מכתב ס. יזהר אל דוד בן-גוריו - 18/6/1956


18/6/1956

מכתב ס. יזהר אל דוד בן-גוריון

 

נגד "שפה אחת ודברים אחדים"

 

 

מכתב ס. יזהר שמור באב״ג, שדה בוקר


רחובות, 18/6/1956

לח' בן-גוריון שלום רב,

 

איני יכול שלא לכתוב אליך לאחר ישיבת המרכז של אמש.[1]

לא על מנת לחוות דעתי על ״פני״ אותה ישיבה של אמש, ולא על ההרגשה הכבדה בשעתה ולא על הטעם לפגם לאחריה, אף לא אשתמש בהזדמנות זו להבעת הערכתי לאיש שבשלו היה כל הרעש, הערכה שיש בה, כרגיל, פנים לכאן ולכאן, לזכות ולחובה, כאדם וכמדינאי, והערכה שיש בה גם דבר החורג מן הרגיל.[2]

אפסח גם על הרגשה קשה אחרת, שתקפה, אין-מנוס, אדם, אשר באין לו מקורות צדדיים ואינו יודע יותר ממה שהתירו לו לדעת המתירים, ולפיכך נראה לו ״מבצע״ זה - כמין גזר-דין פנימי וחשאי, שאני מהסס לקרוא לו כפי שהוא מכונה בכמה מקומות - בעיקר מפני שבאמת איני יודע יותר ממה שהודיעו, ומה שהודיעו מעורר להתקומם דווקא.

אך לא אוכל לפסוח על חיזיון אחד שנראה לי כעילת הכל והריהו שורש פורה רוש.

וכוונתי לאותה נטייה מפורשת להשליט ״שפה אחת ודברים אחדים״ שניצחה אמש, לקול מחאה אילמת שבהימנעות. אותה נטייה מובהקת לכוללנות ולהאחדה - אשר גם בהיות הדרך פשוטה ומפולסה למישרין הריהי מדאיגה - קל וחומר כשדרך המדינה היא כפי שהיא לפנינו: לא אחת, לא פשוטה, כלל לא מפולסה ורחוקה מכל מישרין שהם.

המציאות שלנו, ובטוחני שאיני צריך להגיד לך, כה סבוכה היא, כה רחוקה מהיגיון אחד ויחיד, ומפתרון אחד ויחיד - עד כי קשה להעלות עתה על הדעת כל בקשת קו מונוליתי במדיניות. בשעה זו, דומני, נכבד כל קול אחר, סמכות נוספת, היאבקות לשכנוע, כל זווית ראות מיוחדת, ובשום פנים, מכל מקום, אין לקום עתה ולחתוך בגרזן על פי קו אחיד, שיוליך ממילא, על פי הגיוננו, לקיצוניות אשר מי יחזה אחריתה ואם ברכה בכנפיה. מציאות כשלנו דומני אינה סובלת כל קו מונוליתי פסקני.

כלום אינך חושש מפני ממשלה עשויה מעור אחד ומקול אחד (וכוונתי לחברינו!), ממשלה הדוחה מי שאינו עולה בקנה אחד עם הדעה האחת? האין זה נורא בעיניך שלא יימצא עתה בממשלה בר-סמכא שיתווכח עמך, או יחלוק עליך בשטח המדיניות? יתר על כן, האינך סבור כמוני כי מפלגה שאינה נושאת פנים לוויכוח ולביקורת שוות-ערך, ובעצם שעות חמורות, אינה רק אומללה אלא רעה חולה?

אודה, לא רק טובת המפלגה נר לרגלי בזה, אלא בעיקר טובת המדינה, שכן מפא״י שדוחה מעליה בקוצר רוח סובלנות לדעות ולוויכוח ולהגיון אחרים - ומבקשת להיות בנויה מחברים המקבלים מראש את ה״קו״ - ויהא ה״קו״ נחוץ וטוב כאשר יהא - לא רק את נפשה היא קובעת, אלא את פני המדינה ואת שלומה.

ועל כך אני מיצר ודואג, ומשיח לפניך אכזבתי המרה.

בברכת שלום,

יזהר ס.[3]

 

הערות


[1] ישיבת מרכז מפא״י ב-17/6/1956 בה הציג ב״ג את תביעתו להדחת מ״ש ממשרד החוץ, אשר נתמכה ע״י 35 חברים מול 7 מתנגדים ו-47 נמנעים. ר׳ יומ״א 1453-1446.

[2]   ייתכן שס. יזהר מרמז על היות אביו זאב סמילנסקי מורו של משה שרת לעברית בחרסון. ר׳ הרשימה ״זאב סמילנסקי״, משה שרת, אורות שכבו, עמ׳ 115-114.

[3] בן-גוריון השיב לס. יזהר ב-21/6/1956 (אב״ג שדה בוקר).

 

העתקת קישור