עם הספר - יעקב שרת
שם הספר  שוחר שלום
שם הפרק  עם הספר - יעקב שרת


אוקטובר 2008

יעקב שרת

 

עם הספר

 

 

שוחר שלום - היבטים ומבטים על משה שרת, הוא אסופת זיכרונות, הערכות ועבודות היסטוריות על משה שרת, וראיונות עמו, שהתפרסמו במרוצת השנים בעיתונים, בכתבי-עת ובספרים ונאספו בארכיון העמותה למורשת משה שרת. ההוצאה לאור של פסיפס זה בכרך אחד נועדה להעלות תרומה להכרת משה שרת האיש, המדינאי הציוני והמנהיג היישובי והמדינתי.

דמותו רבת הפנים של משה שרת - ראש המחלקה המדינית של הסוכנות היהודית, שר החוץ הראשון של מדינת ישראל, ראש הממשלה השני ויו״ר ההנהלה הציונית והסוכנות היהודית - מצטיירת בצבעים עזים מתוך קשת ההתייחסויות השונות, אוהדות כביקורתיות, המובאות בכרך זה, הבא למלא חלל בולט ומאתגר במדור האישים של ספריית ההיסטוריה הציונית והישראלית.

רוב מכריע של ציבור הקוראים בישראל נולדו בה, או עלו אליה, אחרי מותו של משה שרת ב-1965, ולא כל שכן אחרי פרישתו מן הזירה הפוליטית כעשור לפני כן, ומכיוון שכך דלה וקלושה היכרותם את משה שרת, ששיני הזמן ותהפוכות הפוליטיקה עשו להשכחתו. כרך שוחר שלום יפתח אפוא יותר מצוהר לציבור מגוון של תלמידים, חוקרים ומתעניינים בתולדות היישוב והמדינה, ובאישי התקופה הבולטים, להשקיף בעדו על האיש, משנתו ופועלו.

האסופה שלפנינו היא פרי בחירה, שהרי לא ניתן לכלול בכרך אחד כל שנאמר ונכתב על משה שרת, ואין בחירה שאינה עשויה לכשול בהחמצת חומרים ונושאים ראויים להצגה. העמותה למורשת משה שרת עומדת להוציא לאור אסופה של מסות וחיבורים אקדמיים, שהתמקדו ישירות בעשייתו ובהגותו של משה שרת בתחומים שונים וראו אור במרוצת השנים, וזו תעשה להשלמת דיוקנו של גיבור האסופה הנוכחית.

 

*

 

המעטנו בהוספת הערות והארות לחיבורים השונים, אולם פה ושם ראינו להביאן ככל שנראו חיוניות או מקלות על המבקשים לעיין במקורות. כיבדנו הבאת דברים בשם אומרם, ולו גם ביקורתיים, שהרי שוחר שלום נועד להכרה, לא להאדרה, של גיבורו, ולפיכך נמנעו מהבעת השגות על קביעות שנראו לנו שגויות או אף מופרכות בעליל. כדי להביא דברים כנתינתם נמנענו מהשמטת קטעים שיש בהם משום חזרה. ספרי היסטוריה, שמתוכם הועתקו במקוצר קטעים נבחרים, עומדים כמובן לרשות הקוראים, שיוכלו לשפוט את איכות הבחירה. בפרק ההערכות מאת דוד בן-גוריון ראינו לכלל תוספת רחבת יריעה, שנראתה לנו חיונית בשל מרכזיותם ומורכבותם של יחסי שרת-בן-גוריון בחייהם האישיים והפוליטיים, ובשל השלכותיהם על תולדות היישוב והמדינה.

פרשות ועניינים רבים נידונים בספר ביותר מפרק אחד. הקוראים יוכלו לעקוב אחרי פזורתם במפתח העניינים. פה ושם, אך לא בכל המקרים, הפנינו את הקוראים להתייחסויות ענייניות של משה שרת ביומנו האישי (יומ״א) לנושאים שעל הפרק. מסמך היסטורי עתיר מידע זה, שיצא לאור בשמונה כרכים ב-1978, שופך אור רב על שנות ה-50 המעצבות של מדינת ישראל ועומד לרשות המבקשים להעמיק.

למעלה מארבעת העשורים שחלפו מאז מות משה שרת עשו לטשטוש חשיבותו של הפן הכרונולוגי של הדברים שנאמרו ונכתבו עליו בסמוך לפטירתו ובמרוצת הימים. משום כך ראינו לסדר את פרקי המדור הראשון, מדור הזיכרונות וההערכות, לפי סדר אלפביתי של שמות המשתתפים, ובתוך כך להקל על הקוראים לאתרם. החריג האחד היא רשימתו הביוגרפית של דוד לאזר, הפותחת את האסופה.

הערות העורכים בגוף הפרקים מובאות בסוגריים מרובעים: [ ]. השמטות במקור: (...). פירוט המקורות המאוזכרים בספר מובא במדור ביבליוגרפיה. המקורות מצוינים בהערת כוכבית בעמוד הפותח של כל פרק. פרטים ביוגרפיים על המשתתפים מובאים בפרק ״מי ומי בכותבים״. התרגומים מאנגלית משל יעקב שרת.

העמותה למורשת משה שרת מודה למחברים, להוצאות הספרים ״יד יצחק בן-צבי״, ״ידיעות אחרונות״, ״כתר״ ו״עם עובד״, ולמערכות העיתונים, שמשלהם ומתוכם לוקטו פרקי הכרך. יעמדו על הברכה יעל מדיני על עקירת שיבושים וד"ר פנחס עופר על ליווי קפדני של העבודה וסיוע בהתקנת ההערות.

 

העתקת קישור