מתוך יומן העבודה - לונדון, 18.11.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 18.11.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                       לונדון, 18.11.1939

 

הכתבתי מכתב מפורט לדאוני על סמך החומר שריכז רוזנבליט. צירפתי תצלום של מכתב מהקונסול הבריטי לאחד העולים שלנו, המודיע לו ששמור בשבילו סרטיפיקט. הצגתי את העניין כהתחייבות הממשלה הבריטית לפני כל האנשים האלה, שצפוי להם חורבן אם לא יעלו עכשיו. השלטונות הנאצים ישפכו את חמתם עליהם ועל המשרדים הארץ-ישראליים שטיפלו בעלייתם. בינתיים - מ-2900 הקודמים עלו עד עכשיו רק כ-1200. העניין מתנהל בכבדות ואם תישלל אפשרות הפעולה מהמשרדים הארץ-ישראליים צפוי אסון לכל השארית. [---]

ארוחת-צהרים סעדתי עם הווייצמנים בדורצ'סטר, יחד עם בן-גוריון. מלכתחילה נקבעה פגישה זו לשם שיחה של שלושתנו - וייצמן, בן-גוריון ואני - ערב נסיעת בן-גוריון, אך הופיע גם מרכס, באמצע הארוחה באה פלורה סלומון ואי-אפשר היה לשוחח. חיים הציע להיפגש ביום ב' בבוקר. בן-גוריון עמד להפליג מחר, אך מחוסר מקום באווירון נדחתה בינתיים נסיעתו ליום ג'.

[---]

ב-5.30 יצאתי ברכבת מיוסטון לסאותפורט, לוועידת הקרן הקיימת. רק בצאתי מהמשרד נזכרתי שאיני יודע לאן לפנות בבואי לסאותפורט. משרד הקרן הקיימת לא דאג להודיע לי את מקום הוועידה. ניסיתי לטלפן מהתחנה לכמה אנשים - אין איש בבית בשעה זו של מוצאי-שבת. ביקשתי לקנות גיליון של "ג'ואיש כרוניקל" - איננו למכירה בתחנה. החלטתי לנסוע ויעבור עלי מה - בסאותפורט אשאל לשכנו של הרב, חזקה עליו שידע. נכנסתי לקרון. לשמחתי - אור-יקרות! אפשר לקרוא כל הדרך. והנה פנים מוכרות: אהרון רייט, חברי למכללה, אחיו של פרופסור שמשון רייט[1] לאן יהודי? לוועידת הקרן הקיימת! ומייד התחיל מוציא מתרמילו ספרות של הקרן הקיימת - דוחות וחוזרים וטבלאות-והשפיע עלי רוב טובה. הוא עצמו חבר הוועד המרכזי ועליו להכין נאום. כשגמר את המכללה נכנס לענייני פרקמטיה, לא הייתה תפארתו על דרך זו וגם מאס בה, חזר לאורייתא ועתה נעשה עורך-דין. חלומו - להשתקע בארץ. בחור לא רע, ויש לו ראש לא רע. שקוע בעסקנות ציונית ויהודית מקומית. מקדש שם שמיים במלחמה נגד רוברט ויילי כהן בתוך כותלי מבצרו - הנהלת "בתי-הכנסת המאוחדים" - מוסד אדיר במובן כספי וגם בעל השפעה מוסרית וחינוכית לא מעטה. סיפר לי על מזימות-ההשתלטות החדשות של "החצר החדשה" (הרוטשילדים ובני-בריתם). הם כינסו לאסיפה מוסדות ואגודות לפי בחירתם והציעו לבחור בוועד מיצג לשעת-חירום. אפילו [נוויל] לסקי סירב לתת ידו. ב"ועד שליחי הקהילות" היה בירור חריף והעניין הוחנק לעת-עתה.

החלפנו רכבת בליברפול והגענו לסאותפורט קרוב לחצות, באישון לילה, חושך מצרים וגשם סוחף. אלמלא זריזותו ותקיפותו של רייס הייתי בכי רע. טכסי לא היה בנמצא. היינו מהלכים סחופי-גשם, מגששים באפלה, נכשלים בכל שפת מדרכה ונתקלים בעמודי-חשמל, עד שהגענו למחוז-חפצנו - מלון שחשובי עסקני הוועידה מתאכסנים בו, מצאנום בחבורה והיינו יושבים ומשיחים שעה ארוכה.

 

הערות

[1]  פרופסור שמשון רייט (Wright Samson) - (1956-1899) - פיזיולוג ומורה בבית-הספר לרפואה באוניברסיטה של לונדון 1956-1930. פעיל ציוני. בשנות ה-30 היה סגן נשיא "ועד שליחי הקהילות" בבריטניה ונשיא הקרן הקיימת בבריטניה. מידידיה המסורים של האוניברסיטה העברית בירושלים.

 

העתקת קישור