מתוך יומן העבודה - לונדון, 8.5.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 8.5.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                               לונדון, 8.5.1939

 

השכם בבוקר התחלתי בהתייעצויות טלפוניות בדבר שובו של חיים. טילפנתי אל בפי בסקוטלנד. היא פקפקה ביחס לעצם העניין, אך הגיעה למסקנה שאיננו יכולים לענות בשלילה. לוריא טילפן לברודצקי בלידס, שהביע דעתו בהחלט בעד, לאו דווקא כדי להשפיע על הממשלה אלא כדי להיות כאן בשעת פירסום הספר הלבן לשם תגובה פומבית, ובשעת הוויכוח בפרלמנט. טילפנתי אל דב [הוז] ואל לוקר – שניהם בעד, בייחוד הראשון.

לי לעצמי היו פקפוקים קשים. אין שמץ תקווה שיעלה בידו למנוע את הגזירה. יש בזה משום השפלה שלאחר שיחת-הפרידה שלו עם צ'מברליין לפני נסיעתו לארץ, לאחר מברקו הדרמתי שלא נתקבלה עליו תשובה, יבוא הנשיא היהודי שוב להפיל תחינתו לפני השליט. יש לחשוש גם לשברון-רוחו של וייצמן שיעשה מאמץ גופני ונפשי כזה ויעלה חרס. אך לנוכח אחדות הדעות מסביב טילגרפתי לאחר ההתייעצויות הטלפוניות שכולנו מחייבים את בואו.

ביקשתי ראיון עם סר הרברט קרידי במשרד-המלחמה. פניתי אל בוב בותבי[1], חבר פרלמנט, ידידו של צ'רצ'יל, וביקשתי לראותו כדי לברר סוף-סוף אם יש בדעת ווינסטון לנקוף אצבע לטובתנו. בותבי קבע לי פגישה בבית-הנבחרים אחר-הצהרים.

[---]

לאחר-הצהרים נקבעה ישיבת ההנהלה, אך ניימיר המזלזל בהנהלה ובישיבותיה הודיע שהוא עסוק אחר-הצהרים ודרש התייעצות בהשתתפותו בבוקר, עם דוב ועם לוקר. הוא הגה רעיון - להציע לברנדייס להרכיב ועדת מומחי-דין אמריקאים שיפסלו את הספר הלבן מבחינה משפטית. טילגרפנו את ההצעה לאמריקה. צפה הצעה להרכיב ועדה כזו גם בבריטניה והוחלט להתייעץ עם כמה אנשים בשאלה זו. דוב בא בהצעה לגייס שוב את ממשלת פולין. בעיני אין ורשה מעלה ומורידה ברגע זה - היא לא תלחץ על בריטניה ובריטניה לא תתפעל מלחצה גם אם תלחץ - אך הסכמתי שנטלגרף לחברינו בוורשה בעניין זה. הצעה אחרת של דוב - לגייס את לורד סמואל.

[---]

באה אלי רחה פרייאר[2] מברלין, יוזמת "עליית הנוער". מצבה הכספי של "עליית הנוער" רעוע מאוד. יש להם גירעון קרוב ל-70,000 לא"י. הם הגיעו למסקנה שאין לסמוך על מגביות ארעיות, צריך ליצור מקורות-הכנסה קבועים. היא הגתה רעיון - לדרוש הקצבה שנתית מיק"א. חברים אחדים של הנהלת יק"א מצרפת ומבריטניה תמכו בהצעה, אך הנשיא גולדסמיד [ד'אביגדור גולדסמיד[3]] התנגד נמרצות והבקשה נדחתה. הם מנסים עוד להשפיע ומבקשים עזרה.

לפי חשבונו של דוב יוכל וייצמן להגיע רק ביום ה' אחר-הצהרים. משמע שנשאר לו רק יום אחד לפעולה - יום שישי. בשבת וביום א' אין להשיג את ראש הממשלה וייתכן שביום ב' יתפרסם הספר הלבן. גם מטעם קוצר הזמן המייאש פקפקתי אם כדאי כל המאמץ. טילגרפנו לירושלים אם לפנות מייד למשרד ראש הממשלה ולבקש ראיון.

בינתיים מברק רודף מברק מירושלים: מה תשובת משרד-המושבות לתזכיר הדורש להביא את עניין חוק העלייה לפני בית-הדין בהאג 1? ענינו שטילפנו למשרד-המושבות פעמיים והם מבטיחים לענות בקרוב. כאילו בידנו להכריחם לתת תשובה.

מברק אחר: הודיעו לניו-יורק ולקנדה תוכן מברקכם מיום השבת (הידיעות של בפי) והציעו להם הפגנות המוניות לפני 15 במאי ופנייה לשגריר הבריטי ולראש ממשלת קנדה. אבל אנו הודענו לניו-יורק את מצב הדברים - בלי הפירוט, כמובן, כי לא ייתכן לטלגרף לאמריקה ידיעות סודיות שמקבלת בפי מהמקור שלה. ואשר להפגנות - מתי יספיקו לארגן אותן על-מנת שתתקיימנה עוד לפני ה-15 בחודש?

מברק שלישי: לדרוש מהציונים בכל הארצות לפנות לממשלותיהם במחאה נגד המדיניות החדשה בארץ-ישראל ולבקש התערבותן.

כל ההצעות האלו הובאו לפני ישיבת ההנהלה [---].

לאמריקה שלחנו מברק נוסף - העברנו הצעות ירושלים בדבר הפגנות וכו' והוספנו הצעה לבקש את הממשלה שתציע לבריטניה לדחות את פירסום הספר הלבן לפחות עד לאחר ביקור המלך באמריקה, כדי לתת אפשרות ליהודים ולתומכים בהם להשתתף במאורע החגיגי בלב שלם.

[---]

דנו בישיבה על הטקטיקה בוויכוח בפרלמנט. במקרה שיהיה תלוי בנו אם להביא לידי ההצבעה או לא, דעתנו היא כי מוטב שתהיה הצבעה, אם כי ברור מראש שהצד שלנו ייפול בה. באין הצבעה יצא שהבית כולו אישר את המדיניות בלי התנגדות, אך אם יצביעו - יופגן מיעוט גדול נגד המדיניות, והעמדה בהצבעה תחייב לפחות את מפלגות האופוזיציה חיוב מוסרי לעתיד.

בקשטנסקי מסר על דין-וחשבון גוויאנה הבריטית. ההצעה המעשית היא לעשות התיישבות-ניסיון של 5000 איש. הדבר צריך לעלות 600,000 לי"ש. נראה שהממשלה מכינה את עניין גוויאנה כפיצוי בעד ארץ-ישראל ויש אומרים שאם כי עניין גוויאנה לא יפורש בספר הלבן, הרי מלקולם ירים אותו על נס בנאומו בוויכוח. כיוון שממשלת אמריקה אחראית לדין-וחשבון זה, טילגרפנו לווייז שישתדל לעכב את הפירסום.

באמצע הישיבה נסעתי לראות את בותבי בפרלמנט. הראיתי לו את מברקי וייצמן שנשלחו אל צ'רצ'יל. אמר: הרי זה עניין רציני מאוד!

אמרתי: ודאי, על-כן אנו מעוניינים בפעולה מצד ווינסטון, אלא שהוא אינו נענה. הבטיח לשוחח איתו מייד ולהודיעני מחר בבוקר.

[---]

 

הערות

[1]  רוברט (בוב) ג'. ג. בוּתבי (Boothby  G..J Robert) - ראה כרך ב', עמ' 459, הערה 2 מ-17.2.1937.

[2]  רחה פרייאר - מיוזמי הקמת "עליית הנוער". החלה בארגון עליית קבוצות נוער יהודי מגרמניה לכפר-הנוער בן-שמן ב-1932. עלתה לארץ ב-1941. בארץ ממשיכה לעסוק בטיפול בנוער עזוב.

[3]  סר אוסמונד אלים ד'אביגדור-גולדסמיד (Goldsmid-DAvigdor Sir Osmond Elim) - (1940-1877) - מראשי יהדות בריטניה, ראה כרך ב', עמ' 458, הערה 9 מ-16.2.1931.

 

העתקת קישור