מתוך יומן העבודה - בורנמות, 12.4.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - בורנמות, 12.4.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                            בורנמות, 12.4.1939

 

ב"טיימס" פירסום מכסת העלייה של אפריל [דיווח על], תפיסת אונייה חדשה,[1] והריגת חמישה חיילים בריטים, וכן עניין קהיר: חסן נשאת פחה, השגריר המצרי בלונדון, הגיע היום לקהיר ובידו הצעות בריטיות חדשות בשאלת ארץ-ישראל. הוא יביאן לפני ראש הממשלה, מחמוד פחה, מחר. מקווים כי נציגי המדינות הערביות השכנות, הנמצאים עכשיו בקהיר, יהיו מוכנים לייעץ לפלשתינאים לקבלן. ד"ר וייצמן, המנהיג הציוני, ביקר את מחמוד פחה הבוקר ודן אתו בשאלת ארץ-ישראל. פיתרון מהיר של השאלה היה מתקבל כאן בשמחה, כי מצרים רבים היו רוצים לדעת שהצבא הבריטי הנמצא עכשיו בארץ-ישראל פנוי לצורך הגברת הצבא החונה במצרים. מאידך גיסא, נראה שאחדים מאוהדי הציונים טוענים כי מוטב היה לדחות את פיתרון הבעיה הארץ-ישראלית מטעם זה שאם תתפרסמנה ההצעות הבריטיות, הן תגרומנה בהכרח לסערת מחאה בארצות-הברית ולהפסד רצונה הטוב של אמריקה ברגע של משבר באירופה.

טילפנתי למשרד לשאול חדשות. פלקור קיבל מברק מירושלים: וייצמן נמצא בקהיר יחד עם ג'וזף. שניהם התראו עם ראש הממשלה, עם תופיק סוידי, עם שגריר מצרים בלונדון ועם שגריר בגדאד בקהיר. השיחות חשובות.

הכתבתי מברק למחלקה המדינית בירושלים: יבריקו מייד את כל הידוע להם על שיחות קהיר. הידיעות הכרחיות לנו בלונדון וגם לי בוורשה.

[---]

 

הערות

[1]  אוניית-הקיטור היוונית "אסימי" נתפסה על-ידי משטרת נמל חיפה ביום 1.4.1939 כשעל סיפונה 268 מעפילים. אוניית-מעפילים זו אורגנה על-ידי "המזרחי" ו"הציונים הכלליים" בפולין, שראו עצמם מקופחים בחלוקת היתרי-העלייה. תחילה היו באונייה כ-450 עולים. כ-200 מהם הצליחו לעלות לחוף בסיוע אנשי ה"הגנה", אולם לבסוף נלכדה האונייה. העולים טענו שהם פליטים מצ'כיה וגרמניה וכי אין להם לאן לחזור. מחאות, שביתות והפגנות לא הועילו וב-23 באפריל גורשה הספינה מחופי הארץ. לאחר טלטולים רבים בים חזרה הספינה לחופי הארץ ונתפסה שנית על-ידי הבריטים, אך הפעם הותרה כניסתם של העולים ומספרם נוכה ממכסת הסרטיפיקטים הרשמית.

 

העתקת קישור