מתוך יומן העבודה - לונדון, 5.4.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 5.4.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                  לונדון, 5.4.1939

 

בבוקר שוב טלפון ממזכירו הפרטי של מקדונלד. המיניסטר עצמו קבע ראיון אחר ל-11 הנוכל לבוא ב-10.30? שאלתי אם אפשר ב-10.15, כדי שלא נהיה כה דחוקים בזמן, הסכים [---].

טילפנתי לצירות הפולנית ודיברתי עם המזכיר הראשון מושיצקי. שפתו נופת-צופים, כולו התנצלויות והצטערויות, אך הקולונל בק עסוק וטרוד למעלה ראש. אף-על-פי-כן יתאמץ וישתדל ובוודאי נראינו. אמרתי - היום? אמר - לא, היום אי-אפשר, כל היום מלא. אמרתי - הן מחר כבר לא תהיינה שיחות? אמר - לא, עוד תהיינה. גמרנו שאטלפן אליו שנית מחר בבוקר. עוד חסר ששני הראיונות - עם מלקולם ועם בק - שני המאורעות שאנו מצפים להם זה כמה ימים - יתנגשו בזמן.

קונין הובילני כשה עקוד אל רופא מפורסם לאף וגרון בהארלי סטריט, אשר עשה בי בלהטיו משך שעה ודרש עלי תלי-תלים של הלכות.

[---]

בערב "סדר שלישי" בבית החלוץ במזרח העיר. מלבד השירה (שוב ניגוני "סדר" של יגור ושפעת שירים ארץ-ישראליים) הייתה התוכנית כמעט כולה אנגלית: קידוש, הגדה, חד גדיא ועוד - כל אלה מענייני דיומא. הרמה הייתה תרבותית, אפילו ספרותית, ובלבוש ההיתולי הוצק תוכן רעיוני רב.

בדרך לבית החלוץ סיפר לי איבן מקיימבריג'[1] [אבא אבן] על הרצאה שהייתה אחר-הצהרים ב"חברה המלכותית לאסיה המרכזית" - חוג אנטי ציוני. המרצה - שכחתי שמו - הרצה את טענות הערבים. בוויכוח השתתפו איבן ובקשטנסקי. האחרון, שבא לבית החלוץ אף הוא, השלים את הסיפור. בין המתווכחים היה קולונל ניוקומב[2] שגילה בדבריו, כי ידוע לו שהממשלה חזרה מדעתה לתלות את מתן העצמאות לארץ בהסכמת היהודים. במקום תנאי זה יש בדעתה להודיע, כי שאלת מתן העצמאות תעמוד לדיון מחדש ב"ועידה" שנייה שתתכנס בלונדון כעבור חמש שנים. זוהי תגלית חשובה. היש להסיק ממנה, במקרה שזוהי אמת, כי הממשלה תנקוט אותה הנוסחה גם לגבי העלייה - במקום ה"וטו"?

בקשטנסקי היה בפרלמנט ושמע את השאלות שהוצגו למקדונלד בהופעתו הראשונה בבית לאחר מחלתו, על יסוד מכתבי בעניין ועדת הלורד צ'נסלור. לדבריו, נדחק מלקולם אל הקיר והודה במקצת הטענות לאחר שניסה להשתמט בתואנות לא מהוגנות. כתום השאלות ראה בקשטנסקי את מלקולם קורא לגרינווד ולתום וויליאמס לצאת יחד איתו. זהו, כנראה, הראיון שסודר על יסוד הצעת לוקר.

 

הערות

[1]  בשנים 1940-1938 לימד אוברי איבן (אבא אבן) ערבית ולימודי המזרח בקיימברידג'.

[2]  קולונל סטיוארט פרנסיס ניוקומב (Newcombe Francis Stewart Colonel) - (1956-1878) - לשעבר מראשי "המשרד הערבי". ראה כרך ג', עמ' 353, הערה 3 מ-16.1.1938.

 

העתקת קישור