מתוך יומן העבודה - לונדון, 9.2.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 9.2.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                   לונדון, 9.2.1939

 

[---]

ישיבה ארוכה ומיגעת של הפאנל. וייצמן ישב ראש ונשאר עד סוף הישיבה - בזכות הלורדים. על-פי בקשתו הרציתי על מהלך הישיבה אמש וסדר-היום להבא. בירסטד "גילגל את הכדור" בעוררו שאלה אם אין עלינו לחתור לקראת הסכם עם הממשלה על יסוד ויתורים. הדברים נתקלו בהתנגדות נמרצת מצד הארץ-ישראלים, אשר לא כולם הבינו, שיש להשפיע על אנשים כבירסטד ורדינג בהוכחות הגיוניות ולא בהתמרמרות ודברי-שצף. בן-גוריון ניתח את המצב בקרירות: ויתורים כדאיים אם במחירם נגיע לשלום, היינו אם גם הערבים מוכנים לוויתורים ולהכרת זכויותינו. כלפי הממשלה אין לנו על מה לוותר. שלום לא יהיה ורק נקפח את זכויותינו במו ידינו. ליונל כהן[1], אדם פיקח מאוד המגלה כישרון של לימוד, התקרב מאוד לעמדה זו של בן-גוריון בדבריו האחרונים - הוא רק דרש שנודיע לממשלה על נכונותנו למשא-ומתן עם ערבים על יסוד ויתורים הדדיים.

הישיבה התנהלה ברובה באנגלית. אחדים דיברו עברית ואת נאומיהם תירגמתי.

אחרי הישיבה הביעו כמה מהמשתתפים את שביעות-רצונם מהישיבה. נראה שהיו סבורים כי הבהילום ללונדון רק לשם הפגנה וכי ההנהלה תכריע בכל העניינים מבלי להימלך בהם - והנה ישיבות מסודרות עם אפשרות רחבה של התבטאות.

אחרי ישיבת הפאנל ישיבה קצרה של ההנהלה על הרכב המשלחת בהופעה הבאה וסידורים אחרים.

אחר הצהרים נחתי.

לפנות ערב נודע כי מלקולם הצליח במלאכת השכנת השלום, אשר עליה מסר את נפשו. וכך היה המעשה. לאחר ביקורי-חצות שלו אצל הנשאשיבים והמופתאים, באו היום, השכם בבוקר, אנשי המדינות אצל ראגב והבהילוהו אל מלקולם. פכרי[2] התפנק עדיין במיטתו ולא ידע מטוב ועד רע. כשקם בא לפקוד את ראגב והנה הילד איננו. התרוצץ כמטורף ולא ידע מה קרה עד שחזר ראגב בצהרים והודיעו כי נעתר להפצרותיו של מלקולם והסכים להצטרף למשלחת, כדי שלמפלגת "ההגנה הלאומית" יהיו שני מקומות - השני סגן נשיא המפלגה יעקוב פראג'[3] - אותו פראג' אשר המופתי עצמו הציעו כחבר המשלחת וראגב דחה את ההצעה בשאט  נפש... פכרי החל מייד לארוז את מזוודותיו: אין לו יותר מה לעשות כאן, הוא חוזר ללכת. ראגב החל לפייסו ולבסוף הודיע, כי לא ילך לישיבה. הוא התחלה ובפתיחת הישיבה הודיע מלקולם על מחלתו והוועידה החליטה פה אחד לאחל לו החלמה מהירה. התפקיד שמילאו טוקאן[4] ושווא[5] בכל הקומדיה הזאת אינו ברור. כנראה גם הם היו אצל מלקולם "ולמען השלום" הסכימו לוותר על מקומם.

על ישיבת-הפתיחה עם הערבים מוסרים, כי הייתה קצרה. ג'מאל חוסייני דיבר רק 20 דקה וסיים בעניין הדרישות.

בערב טילפן לוריא. ממשרד-המושבות מודיעים כי הסיכום של טענות הערבים יהיה מוכן לפרסום מחר (לעיתוני-שבת). דורשים את הסיכום שלנו. אמרתי שיענה מייד, כי סיכומנו לא יהיה מוכן - רק היום קיבלנו את הסטנוגרמה ודובר בינינו שנצטרך להכניס לסיכום דברים שנאמרו לפני "הוועדה המלכותית", אשר חיים הסתמך עליהם בנאומו ואשר אינם ידועים לקורא. בינתיים מסר לוריא, כי בי.בי.סי. הודיע על הרצאתו של ג'מאל, שמסקנותיה היו הרבה יותר מסוימות ממסקנותינו.

בעניין זה יש היסטוריה. לנוסח הראשון שלי הוסיף בן-גוריון מסקנות - דרישות מעשיות. מתחו עליהן ביקורת רבה ודרשו השלמתן. היינו סבורים שנעשה זאת. אך חיים הודיע כי בכלל אי-אפשר במסקנות - אין זה לפי רוח הנאום. אולם בשביל הסיכום, אמרנו, נצטרך לנסח דברים ברורים. ברור שכל המלאכה הזאת תדרוש זמן.

התכנסנו בחדר בן-גוריון - ב. ג., ברל [כצנלסון], לוקר, בן-צבי, אליהו - לשיחה בענייני ה"הסכם" עם הרביזיוניסטים[6]. בפעם הראשונה ביררנו את עמדותינו איש לרעהו באופן יסודי - בן-גוריון מזה, אני ואליהו מזה. למסקנה לא הגענו.

אחרי 11 הגיע דויד הכהן[7]. סיפר על העניינים בארץ.

 

הערות

[1]  ליונל ליאונרד כהן (לורד כהן)- Lionel Leonard Cohen (Lord Cohen)  מראשי יהדות בריטניה. עורך-דין ולאחר-מכן שופט. פעיל בחיים הציבורים של יהדות בריטניה.

[2]  פכרי נשאשיבי - מראשי "מפלגת ההגנה הלאומית". ראה כרך 4', עמ' 384, הערה 6 מ-11.2.1936.

[3]  יעקוּב פראג' - מנהיג ערבי פלשתינאי. יליד ירושלים, נציג הנוצרים במחנה האופוזיציה הנשאשיבית.

[4]  סוליימן טוקאן (1958-1890) - מראשי "מפלגת ההגנה הלאומית". ראה כרך ג', עמ' 381, הערה 3 מ-9.10.1938.

[5]  עאדל אל-שווא - עסקן ערבי פלשתינאי, מנכבדי עזה ומראשיה. בימי המאורעות ייצג בעזה את האופוזיציה הנשאשיבית. חבר המשלחת הערבית לשיחות סיינט-ג'יימס.

[6]  במחצית חשנייה של שנת 1938 החריפו מאוד היחסים בין ה"אצ"ל" ל"הגנה" על רקע הפעילות הטירוריסטית של ה"אצ"ל" שהגיעה לשיאה בפיצוצים בשוק חיפה וחטיפת חבר ה"הגנה" זכריה קיקיון [ראה כרך ג', עמ' 231, 376]. בתיווכו של ישראל רוקח, ראש עיריית תל-אביב דאז, הגיעו נציגי ה"אצ"ל" וה"הגנה" להצעת הסכם (19.9.1938) שלפיו תיערך חלוקה מחדש של פעולות ההגנה הליגלית בארץ. בין השאר הציע ההסכם ש-10% מכלל הנוטרים יהיו חברי ה"אצ"ל". ז'בוטינסקי אישר את ההסכם, אך הוא לא יצא אל הפועל בעיקר עקב התנגדותו של בן-גוריון (אז בלונדון) שטען כי כל עוד לא יכירו ה"אצ"ל" והתנועה הרביזיוניסטית במוסדות התנועה הציונית הלאומית ובסוכנות היהודית ומפעליה (ובעיקר השתתפות בעול הקרנות הלאומיות, כופר היישוב וכו') אין מקום לשיתוף-פעולה חלקי רק בשאלות ההגנה. הוויכוח בשאלת ההסכם בקרב חברי הנהלת הסוכנות ונציגי המשלחת היהודית לוועידת סנט-ג'יימס היה ארוך וממושך. הוקמת ועדה שקיימה שיחות עם ז'בוטינסקי בלונדון, אך בסופו של דבר לא אושר ההסכם.

[7]  דויד הכהן - ראה כרך א', עמ' 387, הערה 2 מ-22.4.1936.

 

העתקת קישור