מתוך יומן העבודה - לונדון, 20.3.1937
שם הספר  יומן מדיני 1937
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 20.3.1937

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                           לונדון, 20.3.1937

 

נפגשתי עם דב הוז ודוד הכהן. דב סיפר על פגישתו עם הרברט מוריסון. הוא דרש ממוריסון שילך אל אורמסבי-גור ויזהירו מהעמדת מפלגת הלייבור בפני עובדות מוגמרות בענייני ארץ-ישראל. מוריסון קיבל על עצמו לעשות זאת.

אחר הצוהריים ביקרתי בביתו של נחום סוקולוב.[1] קיבלוני צֶלינה והלנה [בנותיו של סוקולוב]. האווירה בבית כבדה וכאובה. אין השלמה עם הסתלקות האב ומנסרת מעין קובלנה מרה על מותו בלא עת, כאילו נפטר באמצע שנותיו ולא בשיבה טובה. על צלינה רובץ כל כובד האחריות לעיזבון הספרותי של אביה. הארכיון עצום. בעזרת אחותה היא מטפלת בסידור הכתבים, אך אינה יודעת כיצד ועל-ידי מי יוצאו לאור. [---] אמרתי שאעורר שאלה זו במושב הוועד הפועל הציוני. ראיתי גם את כרטיסיית החומר שסוקולוב הכין למילונו הגדול.[2] נראה שתוך כדי עבודה, שנמשכה עשרות שנים, נשתנתה תוכנית המפעל – היסוד האנציקלופדי והיסוד הלקסיקוני משמשים כאן בערבוביה.

[---]

ערכו לי מסיבת פרידה מטעם "פועלי ציון". שוב נאומים. הזהרתים שנרבה לבקרם בתקופה הקרובה, ומוטב שיחדלו מקבלות פנים ומסיבות פרידה.

נפגשתי במסיבה זו עם בחור מקיימברידג', אוברי איבן שמו [אבא אבן], למד עברית להפליא.

[---]

 

הערות

[1]  נחום סוקולוב (1861–1936). יליד פולין. ב-1884 הצטרף למערכת "הצפירה" והיה למנהל כתב-העת ועורכו. אל הקונגרס הציוני הראשון נסע כמשקיף, אך התרשם ממנו ומאישיותו של הרצל ונעשה ציוני. הוזמן על-ידי דוד וולפסון, נשיא ההסתדרות הציונית העולמית, לשמש מזכיר כללי של ההסתדרות וכיהן בתפקיד זה בשנים 1906–1909. מאז 1911 חבר ההנהלה הציונית. מילא תפקיד חשוב בהשגת הצהרת בלפור. בקונגרס ה-12 (1921) נבחר ליו"ר ההנהלה הציונית וכיהן בתפקיד זה עד הקונגרס ה-17 (1931). ב-1931 נבחר לנשיא ההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות. כשחזר וייצמן ונבחר ב-1935 לנשיא ההסתדרות הציונית נבחר סוקולוב לנשיא-כבוד של הסוכנות וההסתדרות הציונית ולנשיא "קרן היסוד". ארונו הועלה ב-1956 ונקבר בהר הרצל.

[2]  ספריית סוקולוב וארכיונו הועברו לארכיון הציוני המרכזי בירושלים.

 

העתקת קישור