מתוך יומן העבודה - אוקספורד, 8.3.1937
שם הספר  יומן מדיני 1937
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - אוקספורד, 8.3.1937

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                     אוקספורד, 8.3.1937

 

בבוקר ברכבת מליברפול לאוקספורד. בדרך קראתי את החוברת על ארץ-ישראל של "המכון הממלכתי לעניינים בין-לאומיים" (Chatham House) שלא הספקתי לעבור עליה בארץ. מלאה סילופים – חלקם פרי עם-ארצות וחלקם פרי הרצון להתרצות לערבים ולהטיף מוסר ליהודים. רשמתי הרבה הערות – צריך יהיה לבקר שנית במכון לשם שיחה יסודית על החוברת-לקראת הספר על ארץ-ישראל שהם עומדים לגשת לחיבורו, ואולי לשם מהדורה שנייה של חוברת זו עצמה.

באוקספורד פגשני [וולטר] אטינגהוזן [---] לאחר שיחה ושתיית תה נלקחתי לחדרו של ארלי – מקום האסיפה. נתכנסו כחמישים סטודנטים וסטודנטיות, פרופסורים וסתם תושבים יהודים.

האגודה נקראת "האגודה היהודית במיכללת אוקספורד", אך משתייכים אליה גם תושבים שאינם תלמידים או מורים במיכללות. בקהל היו כמה פליטים מגרמניה, שהם בני משפחות שענפים להם בארץ. נכח גם לא-יהודי אחד, הפובליציסט הגרמני אולדן,[1] מחבר הספר הידוע על היטלר. הוא מרצה בהיסטוריה גרמנית באחת המכללות. אשתו יהודייה, בת לציוני חשוב היושב בארץ, בעצמה ציונית פעילה העושה כאן נפשות.

הקהל ברובו צעיר מאוד. [---] הירבו לשאול. התשובות נשתלבו להרצאה לא קצרה, בעיקר סביב השאלה הערבית. האווירה הייתה טובה, הקשב מצוין. לשיחות אישיות לא היה זמן. אטינגהוזן אומר שיש כאן כמה בחורים "מבטיחים" שכדאי לטפל בהם.

יושב ראש האגודה, הקומוניסט, איחר לבוא – היה עסוק בתורה. הוא בחור צעיר מאוד. משיחה רוסית חטופה איתו הבינותי ש"האופורטוניזם" של סטלין מצער אותו מאוד. הוא טען שרוסיה הסובייטית תכיר בנו רק לאחר שישתנה יחס ה"הסתדרות" לפועל הערבי. אמרתי לו,כי שאלת יחסינו עם הערבים היא אומנם נכבדה מאוד, וכי אנו דואגים לפתרונה, אולם הכרת ססס"ר בנו איננה תלויה בזה אלא במידת כוחנו בארץ. כבר עתה אנו כוח ממשי, אולם המפלגה הקומוניסטית בססס"ר היא שמרנית מאוד ועדיין לא הבחינה בדבר. אם נגדל ונתחזק – סופה שתבחין.

[---]

בלילה חזרתי ללונדון ולמלון ובבואי מצאתי את אליהו. גולומב ודוד הכהן מחכים לי. שוחחנו ארוכות על הנעשה בארץ.

 

הערות

[1]  רודולף אולדן (Olden) – נולד ב-1885 בשטטין. משפטן וסופר גרמני אנטי-נאצי. ב-1933 עזב את גרמניה והיה מרצה לפוליטיקה והיסטוריה באוקספורד. ב-1940 טבע כשטורפדה האונייה בה הפליג לאמריקה.

 

העתקת קישור