48. הממשלה הזמנית, ישיבה כד, תל-אביב - הכל תלוי במה שיש בעיתונות - 4/8/1948
שם הספר  דבר דבור 1948
שם הפרק  48. הממשלה הזמנית, ישיבה כד, תל-אביב - הכל תלוי במה שיש בעיתונות - 4/8/1948
כותרת משנה  יום המדינה ויום צבא ישראל

48

הממשלה הזמנית, ישיבה כד, תל-אביב[1]

4/8/1948

הכל תלוי במה שיש בעיתונות

 

 

יום המדינה ויום צבא ישראל

 

השר מ. שרתוק: איני יודע על פי החלטת מי יצא, שכ׳ תמוז הוא ״יום המדינה״. דבר זה נתפרסם בכל העיתונות. נכתבו על כך מאמרים ונתפרסמו הכרזות ונחרת בהכרת הציבור והעולם כולו, שכ׳ תמוז הוא ״יום המדינה״.[2] אם חושבים שיש לקבל את הדין בעניין זה - יהיה כ׳ תמוז יום המדינה. אני סבור שיש לתקן את הדבר. ״יום המדינה״ הוא יום הכרזת העצמאות, זה התאריך. את כ׳ תמוז אני מציע לקבוע כ״יום הצבא״.

 

ראש הממשלה ד. בן-גוריון: איני מתפעל כל כך ממה שכתוב בעיתון. איש לא קבע שכ׳ תמוז הוא ״יום המדינה״. אותי לא מעניין כל עיקר מה נכתב במאמרים המתפרסמים בעיתונים. ״יום המדינה״ הוא 14 במאי, או לפי התאריך העברי ה׳ באייר. איני יודע לשם מה אנו צריכים ״יום צבא ישראל״. בכ׳ תמוז הייתה חגיגה, אולם אין לנו צורך ביום צבא. צריכים אנו ״יום המדינה״. יום זה יהיה חג לאומי, הוא היום שבו הוקמה המדינה.

 

השר מ. שרתוק: אני חולק על דעתך, שמה שכתוב בעיתונות אינו קובע. הכל תלוי במה שיש בעיתונות. על כך מדובר בכל בית ובבתי הספר ועל כך מודיעים ברדיו והדבר נעשה נוהג של קבע בציבור. חג נקבע על ידי הציבור המקיים אותו, וקיומו תלוי בהכרת הציבור בו, ואם תקעו בכל השופרות שכ׳ תמוז הוא ״יום המדינה״, ללא חוק וסמכות - הציבור יודע שהוא חוגג את ״יום המדינה״. אם אין אנו רוצים שכ׳ תמוז יהיה ״יום המדינה״ - עלינו לפרסם שנפלה כאן טעות.

 

מחליטים: להציע לאסיפה המכוננת, שה׳ באייר הוא ״יום העצמאות״.

 

הערות:

 

[1] מתוך הפרוטוקול, סעיף ח׳.

[2] מודעה מטעם המחלקה לתרבות של הוועד הלאומי: ״יום המדינה - עצרות עם לזכרם של הרצל-ביאליק בימים י״ט-כ״ד תמוז״ (״דבר״, 26/7/1948): ״פקודת יום לכ׳ בתמוז תש״ח״, בחתימת יעקב דורי, ראש המטה הכללי (שם, 27/9/1948).

 

העתקת קישור