25. מ. שרתוק במסיבת עיתונאים, תל-אביב - הממשלה לא תסבול אנרכיה מדינית וצבאית - 22/6/1948
שם הספר  דבר דבור 1948
שם הפרק  25. מ. שרתוק במסיבת עיתונאים, תל-אביב - הממשלה לא תסבול אנרכיה מדינית וצבאית - 22/6/1948

25

מ. שרתוק במסיבת עיתונאים, תל-אביב[1]

22/6/1948

הממשלה לא תסבול אנרכיה מדינית וצבאית

 

 

משה שרתוק: פרץ משבר פנימי, לא חמור ביותר, אבל אין בשום פנים לזלזל ברצינותו. החלטתנו תקיפה לחסל משבר זה עד תום ואין לנו כל ספק ביכולתנו להצליח בזאת.

החלטתה הנמרצת של הממשלה הזמנית היא לקיים את ריבונותה של מדינת ישראל, וכן את יכולתה של הממשלה הזמנית לעמוד בהתחייבויותיה הבינלאומיות. פעולת אצ״ל העמידה את יכולתנו בניסיון ואנו פגשנו את ההתנקשות של אצ״ל ללא רתיעה, ויינתן תוקף גמור ומוחלט למרות ממשלת ישראל. הממשלה הזמנית לא תסבול ולא תישא אנרכיה מדינית וצבאית, הנובעת מהמשך קיומן של קבוצות מזוינות ופורקות עול.

מדינת ישראל הצעירה, העומדת במלחמה על קיומה ועתידה, זקוקה מאוד מאוד לנשק, אבל מוטב לראות משלוח נשק זה עולה באש מאשר לראותו נופל בידי אלה, המוכנים להפנותו נגד עצם קיומה של מדינת ישראל ולהזיק ליכולתה להביא את המלחמה הנוכחית נגד אויביה מבחוץ לידי גמר מוצלח.

נעשו מאמצים קשים כדי להימנע מהתנגשות זו, אך לא תוכל להיות ולא תהיה כל פשרה בשאלות היסודיות של סמכות המדינה והמשמעת הצבאית.

אני פונה לאלה שהרימו יד על סמכותה של מדינת ישראל לחדול מן הניסיון הפסול וחסר הסיכויים להתנקש במדינתם ולחזור לאזרחות נאמנה ולמשמעת צבאית גמורה.

 

בתשובה לשאלות אמר מ״ש:

 

אין לראות במקרה משום הפרת ההפוגה, מפני שהנשק לא נפרק. לא ידוע אם באו בספינה הזאת גם אנשים בגיל צבא, אולם בא מספר של מלווים.

לעת עתה התפקיד הוא לשים קץ לניסיון לערער את סמכות הממשלה, ואחרי שניסיון זה ידוכא יהא על הממשלה להחליט מה לעשות באחראים להתנקשות זו.

לאור הניסיון האחרון תדון הממשלה בשאלת שידורי הרדיו הנפרדים [של אצ״ל ולח״י]. לאחר גמר הפעולה הנוכחית תבדוק הממשלה איזו פעולה מרחיקת לכת עליה לנקוט כלפי הפורשים.

לאו״ם נודע על בוא הספינה כמה שעות לאחר שהגיעה לחוף וצבאנו כבר היה בפעולה. לפי הודעת אצ״ל, היו בספינה רובים, בזוקות, רובי ״ברן״, ותחמושת.

עלי להדגיש - לא ההפוגה הייתה הסיבה העיקרית לפעולתנו, אלא הניסיון לפגוע בסמכות המדינה. אף במצב של לא-הפוגה היינו נוקטים פעולה נגד ניסיון זה.

אתמול בבוקר נערכה ישיבה יוצאת מן הכלל של הממשלה בעניין זה,[2] והממשלה החליטה לדרוש את כניעת הספינה וכן על הצעות שיובאו לפני מפקחי או״ם בנוגע לאופן הטיפול בנשק שהובא, אך משסירבו להיכנע, לא היה עוד מקום להצעות.

 

על השאלה אם אצ״ל נתכוון להפיכת מדינה, ענה מ״ש בשלילה והוסיף כי אצ״ל נתכוון לכפות על הממשלה לשלוט תוך הסכם עם אצ״ל.

 

הערות:


[1] לפי ״דבר״ ו״הארץ״, 23/6/1948. בנוסף למ״ש דיברו במסיבת העיתונאים גם ישראל גלילי וקצין המבצעים של צה״ל אלוף יגאל ידין.

[2] עניין ״אלטלנה״ נדון בראשונה בישיבת ממשלה רגילה ב-20/6/1946 (ר׳ מס׳ 23, עמ׳ 185-183). ב-22/6/1946 בבוקר נדון בישיבה שלא מן המניין (ר׳ מס׳ 24, עמ׳ 189-186), שהסתיימה בקבלת החלטות.

 

העתקת קישור