13. הממשלה הזמנית, ישיבה ח/1, תל-אביב - ״הסוכנות היהודית״ אינה מייצגת יותר את ישראל - 7/6/1948
שם הספר  דבר דבור 1948
שם הפרק  13. הממשלה הזמנית, ישיבה ח/1, תל-אביב - ״הסוכנות היהודית״ אינה מייצגת יותר את ישראל - 7/6/1948
כותרת משנה  סעיף 1: הופעתנו במועצת הביטחון

13

הממשלה הזמנית, ישיבה ח/1, תל-אביב[1]

7/6/1948

״הסוכנות היהודית״ אינה מייצגת יותר את ישראל

 

 

סעיף 1: הופעתנו במועצת הביטחון

 

השר מ. שרתוק: מעמדנו באו״ם עכשיו יש לו צורה אנכרוניסטית. אנחנו מופיעים שם בתור ״סוכנות יהודית״ ויש אי-התאמה בין מעמדנו שם ובין המציאות בארץ, בין צורת הופעתנו שם ותוכן ההופעה, כי כאשר נציגנו מדבר שם הוא מדבר בשם הממשלה הזמנית, אבל להלכה הוא מופיע כנציג הסוכנות היהודית. על השולחן לפני כל איש היושב באו״ם ישנו שלט מעץ, ולפני נציגנו כתוב על השלט ״הסוכנות היהודית״. היו בעניין זה כמה התייעצויות עם אנשים מבפנים, והדעה הכללית הייתה שעלינו להסדיר את המצב ויפה שעה אחת קודם. אם נדאג לכך, ישנם כל הסיכויים שהדבר יסתדר וזה יכול גם לעזור לנו אחר כך בהכרת המדינה במושב הכללי של ספטמבר, כי זה שלב נוסף ביצירת העובדות.

ההצעה היא שיהיו שני צעדים: הודעה מצד הסוכנות שהאצטלה הזאת מגיעה לגוף אחר, וכן פנייה של הממשלה הזמנית אל מזכירות או״ם, שאותה סמכות שהייתה לסוכנות היהודית הועברה לממשלה הזמנית, כי הייתה החלטה להזמין את הסוכנות היהודית ויש צורך להביא לידי התאמה. ספק אם נהירים לי כל השיקולים והנימוקים.

אנשינו שם אינם נותנים מנוח אף יום אחד. אבן מוסר יום יום הודעות ומציין שמות אנשים. הוא שלח טלגרמה מיוחדת שבה הודיע כי גב׳ הלפרין[2] גם כן מסכימה לכך, כי בטלגרמה הקודמת לא הזכיר את שמה כדי שלא נחשוב שבעניין זה ישנם חילוקי דעות. כל האנשים שעושים איתו במלאכה בדעה זו, וגם ידידינו בתוך המזכירות של או״ם נוקטים עמדה זו. הייתה להם פעם התייעצות עם גרומיקו בשאלה זו. הוא בעד זה, אבל היה סבור שמוטב להבטיח את הרוב של שבעה קולות לפני כן. הם שקלו את הדבר ובאו למסקנה, שאי-אפשר להביא את הדבר לבירור לפני שיסודר עניין הקולות. לפי כל הבדיקות נוכחו לדעת שיש רוב של שבעה קולות באו״ם - (השר הרב י. ל. פישמן: רציתי לשאול אם יש רשות לממשלה להחליט על ביטול הסוכנות) - אין מדובר על ביטול הסוכנות, אלא שהסוכנות אינה יותר הגוף לייצג את האינטרסים הפוליטיים והצבאיים של ארץ-ישראל.

 

להלן השתתפו בדיון השרים ציזלינג ורמז. השר ציזלינג טען כי בנוסף להכרת ממשלת ישראל כנציגת המדינה, רצוי שגם הסוה״י תישאר גורם בינלאומי מוכר כבא כוח העם היהודי. השר רמז הציע שהממשלה תפנה לאו״ם בבקשה להכיר בה, ולהניח לאו״ם להחליט מה יהיה בעיניו מעמד הסוה״י.

 

השר מ. שרתוק: אני מבין את השיקולים של החברים ואת חשבונותיהם. אנו חיים כל הזמן בפיקציות ידועות. גם כאשר הופענו בתור הסוכנות, הצגנו את עצמנו כנציגי העם היהודי במידה שהוא מרוכז בארץ-ישראל. קיבלו אותנו כנציגי ארץ-ישראל ואיני זוכר שיש איזה כתוב מפורש בספרות הרשמית של האו״ם, שבו נאמר:

״הסוכנות היהודית כנציגת העם היהודי״, אלא תמיד נאמר: ״נציגת ארץ-ישראל״.

התכוונו ליצירת גוף שקול כנגד הוועד הערבי העליון. הוועד הערבי העליון מייצג את ערביי ארץ-ישראל והסוכנות היהודית את יהודי ארץ-ישראל. על כל פנים, בתור שכאלה אנחנו בעיניהם בהופעתנו באו״ם, ובכל מקרה, הייתי אני המקפיד על כך לפתוח בכך מהי הסוכנות היהודית, ותמיד היו מחזירים אותי אחר כך למסגרת זו שאני נציג יהודי ארץ-ישראל. באם נבקש הכרת המדינה אצל המדינות האחרות, מוכרחה להיות התרה לכך במסיבה הבינלאומית.

אני מרגיש, שחברים שלנו בלונדון, בניו-יורק ובוושינגטון חיים בחשש מתגבר והולך לקנוניה המתרקמת מאחורי הקלעים בין אנגליה ואמריקה. המזימה היא בעיקר כלפי הצד הטריטוריאלי. דבר זה מוזכר בטלגרמות רבות המגיעות אלינו. ישנה אצל חברינו בחו״ל רגישות יתרה לגבי כל אי-בהירות שאנחנו גורמים לה ביחס למעמדנו כמדינה. הם לוחצים על [ניפוק] פספורטים דיפלומטיים ועל [קביעת] סמל המדינה. הם לוחצים מאוד על ביטול עניין ההופעה של הסוכנות היהודית בירושלים כלפי ועדת שביתת הנשק, ודורשים את הופעת הממשלה הזמנית במקום הסוכנות. כי מדי פעם, כאשר מתקבל דוח מוועדת שביתת הנשק למועצת הביטחון ומדובר בו על הסוכנות היהודית, מערער דבר זה את נציגות ישראל ואת כל עניין מדינת ישראל כעובדה, כהוויה קיימת. שם[3] מתהלכים אנשים במחשבות על פדרציה וקונפדרציה מתוך תקווה שעניין מדינת ישראל עדיין לא התגבש. במידה שאנחנו עצמנו מַשהים את מתן הגושפנקה, נראה בעיניהם כאילו לנו-עצמנו יש ספקות אם מדינת ישראל באה לשכון לדורות על פני הבמה העולמית, והגויים נאחזים ומנצלים זאת.

מבחינת האסטרטגיה המעשית אני מקבל בהחלט את הצעת השר רמז. היא אומרת פנייה מצד הנציגות שלנו באו״ם למזכירות או״ם בקשר להזמנת הממשלה הזמנית אל השולחן כאשר דנים על ענייני ארץ-ישראל. וכשתוצג השאלה אם בכוונתנו להשתמש בשני כתרים, תבוא ההסברה כי כאשר תוכר נציגות הממשלה הזמנית - תסתלק הסוכנות היהודית. כל זמן שדבר זה לא יותן לנו - הסוכנות נשארת, כי לא תיתכן הופעה כפולה.

 

לאחר דיון קצר סיכם רה"מ ב״ג שתי אפשרויות:

פנייה לאו"ם לקבלת מדינת ישראל כחברה;

דרישה להופעת נציגות ממשלת ישראל בשעת דיון על ענייני ישראל מבלי שהסוכנות תודיע על הסתלקותה - רק אם תתעורר שאלת הנציגות הכפולה, תודיע הסוכנות כי היא מוותרת על מקומה.

 

מחליטים לדרוש הופעת ישראל בעת הדיונים על ארץ-ישראל במועצת הביטחון. באם יאמרו שאין מוכנים להרשות נציגות כפולה של הממשלה הזמנית והסוכנות היהודית, תודיע הסוכנות שהיא מוכנה לוותר על מקומה באם יסכימו לנציגות ממשלת ישראל.

 

הערות:


[1] מתוך פרוטוקול ישיבת הממשלה שלא מן המניין, סעיף 1.

[2] רוז הלפרין. מנהיגה ציונית בארה״ב. נשיאת ״הדסה״ 1934-1932, 1951-1947. חברת הנה״ס מ-1946.

[3] בלונדון ובוושינגטון ובחוגי משלחות שונות באו״ם.

 

העתקת קישור