64. אל: אליהו ששון, ירושלים - 31/7/1946
שם הספר  ירחים בעמק איילון
שם הפרק  64. אל: אליהו ששון, ירושלים - 31/7/1946

64

 אל: אליהו ששון, ירושלים

31/7/1946

עטרה יקירתי,

 

אין מילים להודות על שירותך הקבוע. אני שואל שוב - כל היניקה מפי שגריר נהריים,[1] האם היא מכלי שני? אם כך, יש לתמוה על הפירוט והדיוק שבמסירה. אשר לסעיף ה' בגיליון מ-31: יש להקשות על הפסוק הפותח ב״בינתיים״.[2] מניין הביטחון? בתוכנית כולה - ריכוז ההכרעה בידי שוכני עה״ק.[3] אפשרויות ההתפשטות בשטח כמוהן כאין. החששות רבים וכבדים. אך ברור לי כי עלינו למַצות בבירור ואח״כ להכריע.

 

*

1/8/1946

עוד לעטרה,

מאיחור השעה אמש שכחתי להוסיף נקודה חשובה - עוד השגה אחת להנחותיך. אומנם גם אני קבעתי את עובדת אי הקמת מדינה ערבית כפיצוי-מה;[4] אך משנודע יותר ויותר [על תמ״ג], נעשה הסיכוי לתיקון גבולות בעתיד פחות ופחות ממשי.

סוף סוף לפנינו הניסיון של עבה״י, שלמרות כל המאמצים וההתחכמויות לא הצלחנו לפרוץ את חומותיו,[5] עד שבאה ה״עצמאות״.[6] זאת חשבתי כשקיבלתי את פתקך, והנה עכשיו בא רעי היקר מוריסון[7] ומכריז, כי הגשמת התוכנית תבטיח את הערבים לעולמי עד בפני התפשטות יהודית בשטחם, או דברים מעין אלה.[8]


שלום לך ולב״ב.

 ישן

 הערות:


[1] במכתב ששון למ״ש מ-31/7/1946 נאמר: ״שגריר נהריים [עיראק] סבור, לפי ידיעות מלונדון, כי בוויכוח על א״י בפרלמנט הבריטי היום ומחר תאשים ממשלת לונדון רשמית את המנהיגים העצורים בשיתוף בטרור, ותסדר כך שאחדים מהמתווכחים ידרשו את העמדתם לדין״.

[2] באותו מכתב, סעיף ה׳, ששון לא שלל את תמ״ג, שכן לדעתו היא ״משאירה את הדלת פתוחה לתיקונים, לשינויים, לערעורים ולהתרחבות״, מה גם שההערכות והשיקולים שעליהם היא נסמכת עלולים להשתנות במרוצת הזמן, ואילו ״בינתיים ההצעה החדשה [תמ״ג] איננה מגבילה את התפתחותנו ואת המשכת מפעלנו״.

[3] שוכני עיר הקודש - הנציב העליון והנהלת הממשל הא״י היושבים בירושלים.

[4] ר׳ מס׳ 55 סעיף 2.

[5] לרכוש אדמות ולהתיישב שם.

[6] עד לסיום המנדט הבריטי בעבה״י במרס 1946 והפיכתה לממלכת עבה״י ההאשמית בראשות המלך עבדאללה באפריל אותה שנה.

[7] את הרברט מוריסון, ממנהיגי ה״לייבור״, שנחשב לידיד הציונות, הכיר מ״ש מימי לימודיו בלונדון 1925-1921. ב-14 במאי 1940 אמר עליו מ״ש בוועדה הפוליטית של מפא״י: ״אני מאמין למוריסון [אז שר הפנים והביטחון בממשלת הקואליציה של צ׳רצ׳יל] פחות מאשר לכל ידיד אחר במפלגת העבודה. זהו אדם אופורטוניסטי, קרייריסט, יותר מדי בעל כישרון, ולא לחינם קיים בתוך מפלגת העבודה אינסטינקט של אי אמון בו. אבל לא מן הנמנע שיוכל עשות משהו לטובתנו״ (שרת/יומ״מ ה׳ עמ׳ 60).

[8] בהציגו בפרלמנט את תמ״ג, אמר הרברט מוריסון: ״הערבים יזכו בזה שרובם הגדול יהיו חופשיים אחת ולתמיד מכל פחד של השתלטות יהודית״ (ר' קרליבך ב׳, עמ׳ 797).

 

העתקת קישור