נספח 15. דוד בן-גוריון אל משה שרת - 3 מכתבים - ברלין, 6-24/11/1924
שם הספר  ימי לונדון ג'
שם הפרק  נספח 15. דוד בן-גוריון אל משה שרת - 3 מכתבים - ברלין, 6-24/11/1924

 

נספח 15

דוד בן-גוריון אל משה שרת - שלושה מכתבים[1]


ברלין, 6/11/1924

משה,

 

אני מצפה לדבריך.[2] הראית את וייצמן, היש ידיעה ממשרד המושבות, ומה היא?

אנא, שגר את המכתבים שנתקבלו בשבילי ברלינה. הקיבלת מכתב מברל? היום או מחר יבוא הנה דב [הוז]. ישיבת הוועד [לענייני ארץ-ישראל העובדת] תהיה לא בשישי, כפי שטלגרפו לי, אלא בעשירי, ותימשך שניים-שלושה ימים. הישיבה המוקדמת שהייתה אתמול מבטיחה להג רב וטפל. אין תקווה לעצמות היבשות האלה. שלום רב לצפורה. דב בא. ואלה דבריו על העיתון [״דבר״]:

הייתה ישיבת הוועד הפועל [של הסתדרות העובדים]. ברל דרש מוחלטות: או שיאפשרו יציאתו [של העיתון] תיכף - או שיסתלק מהעניין. על הוועד הפועל היה להבטיח את הכסף - 500 לי״מ במזומנים, תיכף, ועד 1,500-1,200 כדי כיסוי גירעון השנה הראשונה, 500 הלי״מ הובטחו: 350 על חשבון ועדת התרבות, השאר - על-ידי המוסדות. גם הגירעון הצפוי סודר. הדבר השני שהוועד הפועל היה צריך לקבוע - חברי המערכת. ״הפועל הצעיר״ הודיע, שחברם למערכת ייקבע במועצת ״הפועל הצעיר״ העומדת להתאסף, אולם ברל דרש להגיד לו מי הם הקנדידטים. נתברר שמצד ״הפועל הצעיר״ מעותדים שלושה אלה: ולטש,[3] אהרונוביץ,[4] לופבן.[5] ברל הודיע שאת לופבן לא יעבוד. וכאן פרץ ריב בין ״הפועל הצעיר״ ובין חברינו. הקיצור, העניין נגמר בזה ש״הפועל הצעיר״ השלים את העובדה שאת לופבן אין לקחת בחשבון. ובמקום שני חברים נוספים למערכת (אחד אחד מכל צד, מלבד ברל) הוסכם שייכנסו למערכת עוד ארבעה: שניים מ״אחדות העבודה״ ושניים מ״הפועל הצעיר״. השניים האלה יהיו אהרונוביץ וארלוזורוב. באופן זה נראה שהעיתון עומד סוף-סוף להתקיים. על שאר הדברים יכתוב לך או יספר לך דב בעצמו.

 

שלך, דב״ג

 

 

 ברלין, 19/11/1924

משה,

 

אני שולח העתק המכתב[6] ששלחתי אתמול ללונדון על מענו של וייצמן. אילו היה לי כסף הייתי היום שב לארץ, ואני מבקשך לזרז את מי שנחוץ (יעקובסון או ליפסקי או וייצמן או פייבל) שימהרו בשליחת הכסף, כי ביום השלישי הבא אני מוכרח לנסוע. תדאג שהכסף יתקבל פה לא מאוחר מיום השני הבא (24,11).

אני שולח לך את החומר על ״החלוץ״ כמו שביקשת.

ועוד בקשה אחת: קנה-נא בשבילי את "Scouting for Boys", ספרו של ,Badn Powell [7] מהדורה אחרונה ושלחהו לארץ על שמי. אם תמצא ספר טוב על תנועת הנוער באנגליה ובעולם - קנה גם אותו.

הנתקבלה תשובת הקולוניאל אופיס?

שלום לצפורה.

 

שלך,

ד. בן-גוריון

 

 

ברלין, 24/11/1924

משה,

 

תודה לך. אתה את שלך עשית. אבל לא אוכל לשבת ולחכות פה עד שהאדונים בהנהלה הציונית יואילו להיענות, לא אפקיר שבעה ימים רק מפני שהג׳נטלמנים האלה יש להם הרבה פנאי בשביל ענייני אחרים. כפי שטלגרפתי לך היום, אני נוסע מפה מחרתיים לארץ. קרה המקרה שגם פה אין כרגע איש בוועד לענייני ארץ-ישראל העובדת (דב [הוז] בהולנד, [יעקב] אפטר בפולין) ואין להשיג הלוואה, ובכן טלגרפתי עכשיו לארץ שיטלגרפו לי מייד כסף ואני מקווה שמחר בבוקר ישולח הכסף.

אם טרם השגת בשבילי את הספר של בדן-פאואל - תזמין אותו על-ידי גולדנברג. אצלו אני מקבל הנחה - חצי ההנחה שהוא מקבל.

ושלום רב לצפורה. תקוותי שבזמן קרוב נתראה בארץ.

 

ד. בן-גוריון

 

הערות



[1] שלושת המכתבים מובאים באיגרות ב"ג ב׳, עמ' 247, 261, 266.

[2] בעניין השגת אשרת כניסה לבריה״מ לב״ג ולאשכול מצירות בריה״מ בלונדון.

[3] רוברט וולטש, עורך ״יודישה רונדשאו״, ביטאון ציוני גרמניה.

[4] יוסף אהרונוביץ, ממנהיגי הפוה״צ ועורך ביטאונה ״הפועל הצעיר״.

[5] יצחק לופבן, ממנהיגי הפוה״צ. פובליציסט. מ-1914 מעורכי ״הפועל הצעיר״ ומ-1923 עורכו.

[6] במכתב מ-18/11/1924 האשים ב״ג את הנה״צ בלונדון באי-הערכת השליחות שלו ושל ל׳ אשכול לברית-המועצות, והודיע על שובו לא״י מקץ כארבעה חודשי המתנה לשווא לאשרת כניסה סובייטית (איגרות ב"ג ב, עמ׳ 260).

[7] בדן פאואל (1941-1857). מייסד תנועת הצופים באנגליה.


העתקת קישור