237. אל: דוד הכהן, תל-אביב - לונדון, 29/11/1923
שם הספר  ימי לונדון ג'
שם הפרק  237. אל: דוד הכהן, תל-אביב - לונדון, 29/11/1923

 

237

אל: דוד הכהן, תל-אביב

לונדון, 29/11/1923

דוד יקר ונאמן, [1]

 

זה עתה גמרתי ושלחתי דבר-מה ל"קונטרס" (רק תרגום) [2] ואתה נשארת ל-Late fee.[3] מתברר בכלל, שאפשר לשלוח [דואר] עד p.m. 8, אלא אחרי p.m. 7 מוסיפים d6. לא זה העיקר כמובן, אלא שב-8 יש לי שיעור, עם קירשנר[4] הבחור, הרי שעלי לגמור ב-7. ואל נא תיעלב, כי מפני אותו השיעור איני הולך הערב לשמוע את דידס, הנושא מִדַבְּרותיו על תנועת הפועלים בארץ (כך בערך) במקום אחד במזרח העיר. ביקש חומר מהמשרד ושלחו לו את חיבורַי.

ובכן - בחירות עלינו. זהו כמובן הנושא הראשי והעיקרי. הוציא בולדווין חרב קהה מתערה ואף הליברלים החלו לוטשים כלי זין שהחלידו - מפשפשים והופכים במגרות שולחנותיהם ומחפשים אחרי כתבי יד עתיקים ונאומים שנשאו לפני עשרים ושלושים שנה. גם ספרים הופיעו בשוק, ישן נושן שמראה חדש לו, reprinted בלעז, הכל בנוגע לאותו ריב הנצח של הגנה וחופש [בעולם הכלכלה].[5]

ואת הליברלים תקף בולמוס הסליחה והאהבה. התחתנו מחדש, והריהם מבלים את ירח-הדבש בהנאה מיוחדת.[6] לויד ג'ורג' מדבר על במת אסקווית, "ידידי מני אז", אסקווית שולח בשורת ברכה לצ'רצ'יל "אהובו הפרטי", אלפרד מונד מסב לשולחן אחד עם ג'ון סיימון[7] ויחדיו בנעימים הם מחברים את התוכנית הליברלית - ששון ושמחה. ומסינגם מכובדנו דרך סוף סוף עוז ובעט בכל הכיעור והזנות האלה, ופרק עול מסכת שנים ולעת זִקנה נכנס בגבורה ובעליזות למפלגת העבודה, ואל הדור הצעיר הליברלי פנה בקול קורא ב-.D.H [דיילי הרולד] לצאת אחריו, מאחר שהוכח והוברר כי המפלגה הליב. היא soulless, אך בלבו של בֶּלַסְקוֹ[8] לא נגעו הדברים. ומעבר ההוא, בירקנהד[9] וצ'מברלין[10] נקרעו מלויד ג'ורג' לחלוטין, סוף סוף נשתחררו, ושאפו ודאי רוח ברווחה, וכל איש על דגלו ועל מחנהו. אין כאנגליה!

ועתה לנבואות. מלאכת הנבואה, כידוע לך, נעשית נחלת הכלל בימי הרת פרלמנט ואף אני בנביאים. נַבֵּא ניבאתי עת הסבנו פעם אל השולחן בשעת הלַנְטְש בביה"ס - וראה זה פלא - כעבור שבוע יצאו הדברים מפורשים מפי לסקי,[11] ועוד שבוע - ואף גרוין[12] הנביא המושבע התנבא באותו סגנון ממש. בקיצור - זוהי ההשערה: איחוד הליברלים בלי ספק יגדיל את כוחם. הלייבור ודאי לא ייאבד הרבה אולי גם ירוויח באלה מקומות. הרי שמספר המְשַמרים יתמעט. ואפשר שיתמעט עד כדי שיקטן ממספר הלייבור והליברלים יחד או אז תהיה הברירה: או קואליציה או בחירות חדשות.

והנה - קואליציה - במקרה אחר, נאמר בבחירות של אשתקד, אילו היה קורה כך, אולי הייתה קמה שוב קואליציה קונס-ליב [שמרנים-ליברלים], משום שאז הייתה אחת השאלות העיקריות ביותר Cap. Levy [13] והסכנה האדומה. אך עתה נלחמים על Port-F.T. [14] והליב.[ור] והקונס.[רבטיבים] עומדים במלחמה אנושה זה עם זה. ואשר לקואל.[יציה]. בין .Lib-.Lab [ליברלים-לייבור] הרי לכאורה, להלכה, אפשרי הדבר ואפילו נוח, כי לפי מלחמת הבחירות שניהם בעצה אחת נגד .Cons בעניין .T.F, אלא לפי דעתי והכרתי העמוקה - לא יקום הדבר ולא יהיה (קפלנסקי סובר אחרת, וזה אופיי מאוד). גם אם יישאר הרוב בידי הקונס. - אלא יהיה רוב קטן מאוד, רוב בלתי יציב ([ority].unstable maj) - לא ייכנס האיש בולדווין לפרלמנט אלא יכריז בחירות חדשות. הרי שעוד זמן רב יעבור בטרם תישוך המרקחה.

מלחמת הבחירות ל"לייבור" קשה במקומות רבים. התנכלו ללוויתנים [למנהיגים] ותחת מלחמה משולשת העמידום במלחמת שניים.[15] זה גורלם של מק,[16] קליינס,[17] הנדרסון, וובּ[18] ועוד רבים מן האריות שבחבורה (אף ליס סמית[19] - נגדו רק ליברל) - בכל מקום הסתלק הליב.[רל] או הקונס.[רבטיבי] והשאיר "גיבור אחד בשדה"[20] נגד "לייבור". אומרים אָמוֹר, כי מלחמתו של מק קשה, אך הוא שולח messages מלאי תקווה והתלהבות.

אמרתי לאסוף לך גזרים - מאמרים, ידיעות, תמונות, אך אילו ידעת מה שנעשה כאן ואצלי - כאשר הינך יודע ומתאר לעצמך בדיוק - וסלחת, ובוודאי תסלח. בכל המלחמה הזאת אני משתתף מעט, ורק כאותו מסיק הדוודים באוניית מלחמה, הרחוק מהמלחמה החיה. ערכתי הפעם את המניפסט של המפלגה[21] (באנגלית, תורגם ליידיש) גם גילוי דעת מיוחד של הסניף האנגלי ועוד כהנה. אולשן עובד, וכנהוג, השאון שאנו מקימים על עבודתנו ומסביב לה עולה שבעתיים על עצם העבודה.

בווייטשפל - גוזלינג. אחר השביתה של אשתקד היו הדוֹקֶרים [סוורים] מרי נפש עליו מאוד ואיימו שלא ישתתפו בבחירות. לא נגדו אך לא בעדו - ויהי האיש בסכנה. סוף סוף התפשרו והתפייסו והריהם תומכים בו.

במייל אנד - שוב אותם שלושת הפרצופים. סולומון הנבזה שוב נכנס בין הפטיש והסדן וסברה שיעלה בידו שוב להבטיח למְשַמֵר את ניצחונו. פועלי-ציון הוציאו קול קורא מיוחד, די חצוף וטוב, נגד סולומון.

עברה חצי שעה ואני מפסיק בדבר הבחירות.

בשורה רעה. צבי [שוורץ] נפל. נכשל ב-Ec. Theory. קיבל 18. היות שחשב בין כה וכה לשהות פה עוד שנה - אין האסון גדול. בכל זאת! תבין את חששותי. מה יהיה גורלי - ה' אלוהים הוא היודע. איני לומד עתה כמעט כלום. זלמן רובשוב עדיין פה, וד"ל. ומלבד זה - כל העסקים הרגילים. וגם בבחירות - סוף סוף. לע"ע אני חושב להפסיק את שיעורי הערב (גם השיעורים חוץ משיעורי ערב) החל ממרץ, ללוות כסף ולשבת על הספרים. עם רופין דיברתי. הוא פתח בעניין - אילולא זה לא הייתי מדבר - הוא חשב שאני סתם דחוק עתה ואין לי כסף. אמרתי לו כי אני all right וביררתי לו מתי, למה וכמה יהיה נחוץ לי. קבעתי 50. אמר, כי יוכל עד 30. עכ"פ נראה כשיגיע הזמן. הצרה היא, כי בראשון למרץ חל הפירעון של חובי (חובנו) לרוט', ואני מחויב לדייק. והיות שברור כמעט כי לדב לא תהיה פרוטה, וספק גם אם לאליהו תהיה - הרי תבין את כל הסבך. לך שלחתי היום ע"י הבנק 3:4:0 לי"ש.

המחלקות בטוב. שיפמן עלה על כולנה. עם כניסת תלמידותיך אלי עלתה רמת הידיעות ואני הכבדתי את ידי - הרי שכל מיני נמושות החישו מפלט לָמוֹ בחיקו של שיפמן אשר פתח זרועותיו ופרש כנפיו לקבלן. גם את נימן שָכָלְתי. הרי שלי יש 15 בדיוק. תלמידותיך סובלות קצת מאי ידיעת דקדוק, מקריאה מבוהלת ולא מדויקת. ממבטא לא מדויק ומכתיבה שיש בה הרבה מילים ומעט מאוד משפטים, אבל הן מדברות ומבינות הכל. ברומברג הקטנה בכתיבה מראשה ומעלה גבוהה מכל המחלקה. בדיוק בניין המשפט ובהיעדר גמור ומוחלט של שגיאות בכתיב עולה היא עד לאין שיעור על פרופסקי ומיות. בנוגע לפרופסקי עוד מוקדם להוציא משפט, כי היא עשתה רק עבודה אחת בכתב ואף זו בחטיפה. המחלקה לומדת עתה שמואל א', לאט לאט ובאופן יסודי מאוד הן בנוגע לתוכן והן לשפה [כמה מילים לא ברורות]. קוראים אנו "לשון וספר" של פיכמן, חלק שני, ספר אשר בינו ובין הספר של שיפמן ישנה אולי שנת לימוד. קלקלה אותן מאוד הקריאה בלי נקודות, הן מתקשות בקריאת התנ"ך המנוקד. אנו לומדים בימים ב' וד'.

סוקולובים - האב וצלינה [בתו] - באים בשבוע הבא לימים אחדים ומפליגים אח"כ לדרום אפריקה. אנחנו נשארים אלא שיודע אני, כי הזקנה כתבה לפיליכובסקי[22] וביקשַתוּ להשכיר את הדירה, אך עוד חזון למועד.

 

[סוף המכתב לא נשתמר]

 

הערות



[1] דוד הכהן יצא את לונדון בדרכו חזרה לא"י ב-28/10/1923. במכתב לעדה מ-29/10/1923 כתב א"ג על הפרידה ממנו:

דוד הכהן נסע אתמול מלונדון. בבוא מכתבי יהיה כבר בוודאי גם הוא בא"י. ילווהו רבים מאוד בחיבה ואהבה אמיתית יוצאת מן הכלל. הוא היה כאן היחיד בין הארצישראליים,

שהיו לו מהלכים בחוגים שונים, יהודים וגם אנגלים. את קשריו הוא לא ידע אומנם לנצל תמיד נכון ולמסור את זמנו ואת כוחותיו, וכל אחד ואחד מן הארצישראליים בלונדון צריך להודות לא מעט לדוד על סידורו, על מציאת עבודה, שיעורים, הלוואות בעת צורך ועוד.

לונדון הייתה העיר היחידה בבירות אירופה, אשר מתלמדים מא"י מתגוררים שם, שבה היו בני א"י נפגשים ועוזרים עזרה הדדית איש את רעהו. הבחורים השונים ורחוקים אחד מרעהו לפי עברם ולפי שאיפותיהם היו כאן מוצאים סיוע והתעניינות הדדית ודוד הוא אשר היה הדבק בחברה הזאת, ומסופקני אם היא תאריך הרבה זמן אחרי נוסעו.

[2] נראה שמדובר ברשימה "מכס מגן וחוסר העבודה" מאת הנרי נואל בריילספורד, שהובאה ב"קונטרס" קנג, 14/12/1923.

[3] חוב שמועד פירעונו כבר חלף.

[4] לא זוהה.

[5] נוכח משבר אבטלה חמור חוקק רה"מ סטנלי בולדווין (שמרנים) חוק מכס מגן כדי לעודד את הייצור בבריטניה. התנגדותה הנמרצת של המפלגה הליברלית לחקיקה זו גרמה להכרזה על בחירות כלליות, שנה אחת בלבד אחרי הבחירות הקודמות.

[6] מאבקם של שני פלגי המפלגה הליברלית במדיניות הכלכלית של הממשלה הוליך לאיחודם בראשות מנהיגי שני הפלגים: דייויד לויד ג'ורג' והרברט הנרי אסקווית.

[7] וייקונט ג'ון סיימון (1954-1873). מראשי הליברלים. ב-9/11/922 הכריז: "בימים האחרונים הובא לידיעתי שיש דאגה ואי הבנה בקרב הקהילה היהודית והציונים לגבי גישת הליברלים לבעיית א"י, אין יסוד לחשוד בהם בשינוי בדעתם. עם שאני גורס צמצום התחייבותנו הכספית במזרח התיכון, אני דוגל בעת ובעונה אחת במילוי התחייבויותינו בא"י ומחוצה לה" (איגרות ח"ו 11, עמ' 198, 199). בשנות השלושים שר חוץ.

[8] לא זוהה.

[9] פרדריק אדווין בירקנהד. ממנהיגי השמרנים.

[10] סר ג'וזף אוסטין צ'מברלין. ממנהיגי השמרנים. שר חוץ 1929-1924.

[11] פרופ' הרולד לסקי. ר' עליו יל"א, יל"ב.

[12] ג'ייל גַרְווִין, עורך העיתון "אובזרבר" 1942-1908. ר' מכתב ח"ו אליו מ-20/2/1923, איגרות ח"ו 11, עמ' 259.

[13] לא זוהה.

[14] חוקי מכס מגן (Protective Foreign Taariff) שהציעה הממשלה השמרנית בראשות בולדווין. התנגדות הליברלים לחוקים אלה הוליכה לנפילת הממשלה.

[15] כדי לנצח במלחמת הבחירות נגד שני מועמדים - שמרן וליברל - אין צורך למועמד ה"לייבור" לזכות ביותר מ-%50 של הקולות, מה שאין כן בתחרות נגד מועמד אחד.

[16] רמזי מקדונלד.

[17] ג'ון קליינס. ר' עליו יל"א, יל"ב.

[18] סידני ווב (לורד פספילד). כיהן כשר המושבות בשנים 1931-1929 (ר' עליו יל"א, יל"ב).

[19] לא זוהה.

[20] "יחיד בשדה [הקרב] אינו גיבור" - פתגם רוסי.

[21] כרוז מפלגת פוע"צ באנגליה לבחירות לפרלמנט. פורסם ב"קונטרס" קנד (28/12/1923). מובא בנספח 12.

[22] ליאופולד פיליכובסקי (1933-1869). צייר. חבר האכזקוטיבה של הסתדרות ציוני אנגליה 1918-1917.

 

העתקת קישור