226. אל: רבקה ודב, עדה ואליהו, ברלין - לונדון, 30/8/1923
שם הספר  ימי לונדון ג'
שם הפרק  226. אל: רבקה ודב, עדה ואליהו, ברלין - לונדון, 30/8/1923

 

226

אל: רבקה ודב, עדה ואליהו, ברלין

לונדון, 30/8/1923

יקירַי,

 

בטרם נפנה כה וכה והנה כבר ארבעה לילות ושלושה ימים עברו עלינו פה. נסיעתנו עברה בשלום. הים סער אומנם, אבל אנחנו רימינו אותו ונישן. באנו ל[תחנת הרכבת] ויקטוריה מיודעתנו והתכוננו לקבלת פנים נלבבה ונסערה ע״י דוד, פלר ועוד - והנה אין איש. יתומים ואבלים נכנסנו לתוך טקסי. פשר הדבר היה, כי דוד לא קיבל שום תלגרמה. ואגב - אף מכתבי לדוד, אשר כתבתי בערב צאתי לקרלסבד[1] ואשר דב במו ידיו - לפי עדותה של צפורה - זרקו לתוך תיבת הדואר, גם מכתב זה לא הגיע לתעודתו, להגדיל מבוכה וקצף. דוד הבליג על העלבון והמרירות ועתה במעוננו שלום ושלווה וברית אחים; החוט המשולש[2] לא היה מעולם כה איתן - כאשר הינו כעת.

עתה אנו יושבים ומתענגים על המנוחה וההרווחה וזוכרים אתכם בכל רגע ורגע. חדרים גדולים, שטופי אור - כשישנו. מטבח רחב ידיים עם שני סניפים. שני חדרי רחצה. בית-כיסא על כל מדרך כף רגל. גן. פסנתר גדול (רויאל) - אומנם נעול הוא ואין פותח, אך בכ״ז פסנתר. חשמל, טלפון, רחוב שקט. רבקה הייתה מבריאה פה יותר טוב מבכל סנטוריום. והקטנושקה הייתה גדלה פה כעל שמרים.

מעשינו? אוכלים וישנים ועושים אמבטאות. מנסים לקרוא. אני פולט לע״ע את הרכוש שעשיתי בברלין ובקרלסבד.[3] השבוע מסרתי דוח בישיבת הוועד המרכזי של ״פועלי ציון״. מחר - שבת - אספר על הוועידה, הקונגרס והוועידה[4] לחברי ״אחדות-העבודה״ שבלונדון, בבית צבי [שוורץ]. מחרתיים - יום א' - ארצה על אותם הדברים ב״פועלי ציון״ - אסיפה כללית. ליום ד' הוזמנתי להרצות על הקונגרס באגודה אחת הנקראת ״המכבי הצעיר״ (אין בינה לבין המכבים הקדמונים ו״המכבי״ סתם ולא כלום), עליה סיפרתי קצת לברל. את הבחורים האלה אפשר יהיה למשוך לעבודת א״י העובדת ולקפא״י המאוחדת,[5] הרי שכדאי ללכת אליהם. עוד רוצה אני להתקשר בשבוע הבא עם ״קנאי בית לאומי״ - אשר עליהם סיפרתי לדב ולרמז ברכבת, ולהרצות גם אצלם - בעיקר על ועידת א״י העובדת. הן הם אינם ״ציונים״ ובקונגרס אסור להם להתעניין. אילו היו בידי ההחלטות, הייתי מתחיל לחבר מאמר על הוועידה בשביל ה[ג׳ואיש] ״כרוניקל״. כתבתי ל״קונטרס״ עוד פרק אחד על הקונגרס ובזה סיימתי את הפרשה.

בשבוע הבא צריך יהיה להתחיל קְרוא בסדר. העיתונות הערבית גם היא מחכה, העלובה.

עתה לענייני מעשה.

 

1. כספים. 50 לי״ש מוכנים ומזומנים.[6] הבטחתם לכתוב הוראות – ואין. הבנק אומר פה, כי הדרך היותר בטוחה - נתוֹן בנקנוטים במעטפות, חתום אותן והבטח בסכום הכסף שבתוכן. תלגרפו מייד:

א) מענכם הכספי, כי חושש אני שמא נָשַמה בירקנברדר[7] מיוֹשב.

ב) אופן המשלוח. במקרה שתסכימו לדרך הנ״ל - תהא המילה המותנה ״מעטפות״; אם לא - הרי הדרך היחידה לשלוח לכם שקים על לונדון. במקרה זה - המילה המותנה ״שקים״.

 

2. שילחו לי מייד:

א) את פנקס ההחלטות של ועידת ״פועלי ציון״ שנשאר בידי אליהו;

ב) את החלטות הוועידה לא״י העובדת;

ג) את טופס הפרוספקט האנגלי על בנק הפועלים שחיברתי בקרלסבד.[8]

 

3. אלבומים.[9] עד היום לא קיבלתי כלום. שילחו לי (דב) כמאתיים. למכירה ולנתינה. אשתדל שהסקירה ותמונות אחדות תתפרסמנה ב״כרוניקל״. אשלח לעיתוני ״לייבור״ וקואופורציה שונים. לגולד,[10] למוסדות אחרים ולמורשים מידידינו. יעץ, אם להוסיף מכתב לווי, ואם כן - בשם מי? ״פועלי ציון״?

 

4. ז'בו. ההיית אצלו? ואם היית - מה התוצאות?[11] אם תראה את פרלמן - שאל אותו אם שלח לי את רשימת הקטעים העומדים לתרגום, אשר הבטיח. או שמא התחרטו על כל העניין? ואגב - אליהו מוכרח להתראות עם ז'בו ולדבר איתו דברים ברורים. לאיים עליו, כי ההסתדרות תתבע מהאכזקוטיבה הציונית את חשבון הכספים שהוצאו על ידו.[12]

 

5. חיים, מה נעשה? הכתב לו אליהו?[13]

 

6. דוד. הוא החליט לשוב לארץ באוקטובר, בין אם יעמוד בבחינה ובין אם לא יעמוד. ברור כמעט כי לא יעמוד. הרי שישוב בלי גמירה ובלי תעודה. לדבר על לבו כי יישאר - אי אפשר. הלימוד נמאס עליו. בין כך, נמשך הדבר אצלו יותר מדי. ולהישאר כאן יצטרך לקבל כספים מהבית, אולי יותר מאשתקד, כי מחלקתו [ללימוד עברית] אינה בטוחה - וזאת אינו יכול. אביו מאיץ בו לשוב - זקן האיש.

מה יעשה בארץ - זאת השאלה. אביו כתב, כי תהיה לו משרה ב״חירם״.[14] בזה אינו רוצה. כאן הוצעה לפניו כמעט משרה אצל הברנדסאים (בארץ) - הוא סירב. שוב הוצעה לפניו משרה ע״י הגיאולוג פוס,[15] זה שנסע איתו דוד לנגב. פוס זה עומד לקבל קונצסיה לניצול איזה חומר בא״י, והציע לדוד לנסוע איתו לאמריקה, לעבוד אצלו שם איזה זמן ואח״כ לעבור לעבודתו בארץ. גם את ההצעה הזו דחה. הוא חושב על דבר אחד - על עבודה באחד ממוסדות ההסתדרות - בעיקר חושב הוא על המשרד [לעבו״צ]. בר-כוכבא נטע בו תקוות, לפי דעתי - בלי יסוד.

את המכתב הזה עוד אמשיך.

 

הבוקר, שבת. נתקבלה התלגרמה של רמז[16] - בלי כל שיבוש. מייד באתי בדברים עם קיש - בטלפון, לאחר חיפושים. הוא כבר ידע מהמעשה[17] ועוד אתמול היה ב-.C.O והמריץ אותם לשאול אצל .G.C.W.[18]I פשר דבר. התברר, כי הסיבה היחידה למפלתנו היא חוות הדעה הרעה של D..W.P.[19] על יכולתו הטכנית של המשרד. קיש מפרש את הדבר ע״י היחסים הרעים שהיו בין המשרד ובין D..W.P בתקופה האחרונה. עומד בכל תוקף על זה שאין כאן שום נימוקים פוליטיים. חושב כי המלצתו של סר אלפרד[20] רק הזיקה. אין זו דרך ביזנס המתקבלת על לבו של אנגלי, כי בעניין מסחרי-טכני בא פתאום סתם נגיד וממליץ. זה רק מבאיש את הקבלן ומוכיח, כי on his own merits אין הוא ראוי. קיש חשב כי העניין אבוד. הידיעה, כי סר גילברט[21] עיכב את פרסום ההחלטה הייתה לו להפתעה. אם כך - אמר - אולי יש עוד תקווה. יעץ לי לתלגרף לארץ כי ישיגו ע״י קלייטון חוות דעה חדשה מ-D..W.P תלגרפית. לשם זה ישתמשו במכתבו של גרנט אליו (קיש) לפני נסיעתו. כמו כן הבטיח קיש להשתדל לבוא בקשרים עם גרנט פה ולהשתמש בו אצל G.C.W. .Iדעתו - בתור אדם מומחה שעסק במקצוע בארץ בתואר רשמי - תהיה שקולה, אך לא דעת סתם משפיעים. הרושם שלי כי אין הוא - קיש - חושב שיש תקווה. אני אתראה איתו ביום ב' בבוקר. בין כה וכה עד אז א״א לעשות דבר: שבת ויום א'.

לכם תלגרפתי: קיש עובד. הצעת המשרד על הקברות נפסלה רק מפני חוות דעה שלילית של D..W.P על טיב עבודתו. כדי לתקן דרושה חוות דעה חדשה לטובה. המלצות אחרות ללא הועיל. בורק לארץ. כותב.

ולארץ (ירושלים, ״סולל בונה״)[22] - אני עומד לתלגרף [באנגלית]: ״קיש מבין שכישלון הקברים נובע מהערכה טכנית שלילית של מחלקת העבו״צ. נסה להשיג תיקון תלגרפי מבוסס על העבודה [בבית הקברות הצבאי] בבאר-שבע [שבוצעה בידי המשרד לעבו״צ של ההסתדרות] וזמינוּת אותו צוות. השג מוה״צ את מכתב גרנט לקיש לפני עזיבתו. הראה לגילברט״.[23]

בדבר עבודת הרכבת אומר קיש כי הצעתנו היא השנייה. בראשונה היו שתי הצעות נמוכות משלנו, אך היותר נמוכה נפסלה משום שהייתה בנויה על עבודה מצרית. הוחלט בכלל לא להרשות הכנסת פועלים זולים מחוץ.

השיחה בטלפון לא הייתה קלה ועל העניין הזה אדבר בפרוטרוט ביום השני ואודיע.

 

משה

 

אני שולח 1,430,000 מרק.

 

הערות



[1] בניגוד לתוכניתם לחזור ללונדון, לאחר שהייה בברלין כשבוע לשם השתתפות בוועידת פוע"צ שם, המשיכו מ"ש וצפורה דרכם לקרלסבד, שם נכחו בקונגרס הציוני הי"ג ובוועידת א"י העובדת. דברי מ"ש בוועידת פוע"צ בברלין מובאים בנספח 9.

[2] מ"ש, צפורה ודוד. לפי קוהלת ד 12-9: "והחוט המשולש לא במהרה יינתק".

[3] דיווחי מ"ש על הקונגרס הי"ג בקרלסבד, שפורסמו בארבעה המשכים בגיליונות "קונטרס" קמ-קמג, מובאים בנספח 10.

[4] ועידת "הברית העולמית" פוע"צ בברלין, 26-30/7/1923; הקונגרס הציוני הי"ג בקרלסבד; ועידת א"י העובדת בקרלסבד, 20/8/1923.

[5] קופת פועלי א"י. נוסדה ע"י "הברית העולמית" של פוע"צ ב-1909. בוועידת "הברית" בברלין ביולי 1923 הוחלט שקפא"י תהיה מוסד משותף להסתדרות הכללית ול"ברית", ותתנהל בידי נציגי שני הצדדים.

[6] מ"ש ביקש לסייע לעדה ואליהו לקראת הלידה הקרובה.

[7] מלונם של עדה ואליהו בברלין.

[8] הפרוספקט לא אותר.

[9] ככל הנראה חוברת תמונות של מפעלי העבודות הציבוריות.

[10] לא זוהה.

[11] מדובר בפרשת מכונות הירייה, שלרכישתן קיבל ז"ז' כספים. ור' להלן הע' 13.

[12] מדובר בכספים שקיבל ז"ז' מידי ח"ו לצורכי רכש בקיץ 1921 וכמתחוור נשארו בידו. ז"ז' התפטר מהנה"צ בינואר 1923, ולפי סת"ה ב-1: "שוב לא יכול היה לעזור ל'הגנה'" (עמ' 243). לעומת זה, המשיך א"ג לעמוד איתו בקשר. ב-15/10/1923 כתב מברלין ליוסף הכט בתל אביב:

התראיתי פה עם ז'בו והוא הבטיח לתת לי מכתב לפ. [רוטנברג] אשר איתו אוכל לגמור את העסק אשר התחיל בזמנו באמריקה. ז'בו דיבר איתי הרבה על הרעיון ליצור דווקא דבר [ארגון הגנה] כללי, ולא להניח עליו חותם של פועלים. בסוף שיחתנו הסכים גם הוא שאולי יש צדק מעשי דווקא בהשקפתנו ובדרך העבודה שאנו רוצים בה (חביון, עמ' 300).

כעבור כמה ימים כתב א"ג מלונדון, לנמען בלתי ידוע:

הבוקר הייתי אצל ז'בו. דיברתי איתו על עבודתו ועל חוסר פרי מעבודתו מפני זרותו לחוגים חברתיים, אשר רק בהם פועמות אותן שאיפות התחייה שגם הוא, במובן מדיני ולאומי, נושא את נפשו אליהן. דיברתי גם על שגיאותיו המדיניות הבאות מחוסר אחריותו לפני הציבור. הערתיו על קפאונו ועל חוסר כל עבודת הכנה מצדו בזמן זה של קיפאון כללי, אשר הוא הזמן להכין את התנועה העתידה לפרוץ ביתר כוח בשעת התעוררות. הרגשתי שהוא היה דווקא רוצה שאציע לפניו איזו תוכנית עבודה. כזאת לא יכולתי, כמובן, לעשות. אני עוררתיו אך על הצורך, ולא הסתרתי ממנו, כי אני עושה זאת למרות שאני יודע, כי גם עבודה נחוצה, לדעתנו, אשר הוא יעשה אותה, יעשה אותה כך, שתביא לנו לא רק תועלת, כי אם גם צרות. ובכל זאת הייתי רוצה באמת, שכישרון גדול זה לא ישקע לבטלה אלא ישמש להניע את המים העומדים ברחובנו. טוב להילחם עם תנועה מתנגדת מאשר להירקב בחוסר תנועה. לדאבוני איני רואה דרך לתוצאות מעשיות משיחתנו (שם, עמ' 301).

[13] מדובר בכספים שהבטיח ח"ו למימון הרכש. במכתב מלונדון לד"ה בברלין כתב א"ג: "את חיים ראיתי, הבטחות קיבלתי, אבל איני רוצה לצאת מכאן בלי לשלוח כסף לארץ והדבר, מקווה אני, יעלה בידי" (שם, שם).

[14] חברה ליבוא חומרי בניין שייסד שמואל יוסף פבזנר, קרוב משפחה של דה"כ.

[15] פ. ג'. פוס (Fohs). גיאולוג אמריקני. ניהל בא"י חיפוש מחצבים ומקורות מים עבור אנשי ברנדייס (איגרות ח"ו 11, עמ' 147).

[16] דוד רמז עמד אז בראש המשרד לעבודות ציבוריות. מברקו לא אותר.

[17] המשרד לעבו"צ של הסת' העובדים נכשל במכרז להקמת בתי קברות צבאיים בי-ם וברמלה לחיילי בריטניה במל"ע-1 שנפלו בא"י (לאחר שהקים את בתי הקברות הצבאיים בדיר אל-בלח ובבאר-שבע).

[18] Imperial War Graves Commission - ועדה לבתי קברות צבאיים של האימפריה הבריטית.

[19] Public Works Department - המחלקה לעבודות ציבוריות של ממשלת א"י.

[20] אלפרד מונד (לורד מלצ'ט). ר' עליו יל"א, יל"ב.

[21] גנרל סר גילברט קלייטון.

[22] מוסד קבלני של הסתדרות העובדים לעבו"צ, בניין וחרושת. שימש כזרוע המבצעת של "חברת העובדים". על הקמתו הוחלט בוועידה השנייה של ההסת' הכללית שהתכנסה בפברואר 1923.

[23] המברק תורגם מאנגלית.

 

העתקת קישור