הקדמה - תמר גדרון, רנה ויעקב שרת
שם הספר  ימי לונדון ב'
שם הפרק  הקדמה - תמר גדרון, רנה ויעקב שרת

 

הקדמה

 

כרך זה, שני בסדרת שלושת כרכי מכתביו של משה שרת מימי לימודיו ב-.E.S.L  -ב"ס לכלכלה -School of Economics  London, בשנים 1925-1921, מכיל את המכתבים שכתב ב-1922, שנת לימודיו השנייה. ההקדמה המקפת, הפורסת את הרקע לתקופה מכוננת זאת בחיי משה שרת, שהובאה בראש הכרך הראשון של הסדרה (ימי לונדון א' 1921-1920, יצא לאור ב-2003), חלה מטבע הדברים גם על הכרך הנוכחי, שהוא המשך ישיר של קודמו.

ב-1922, שלא כבשנה הקודמת, הקדיש משה שרת ללימודיו זמן ומרץ רבים יותר, אולם בתוך כך המשיך דרך קבע לפעול בכל התחומים הפוליטיים שאליהם נשאב בשנת לימודיו הראשונה: ההסתדרות הציונית, ה״הגנה״, מפלגת "אחדות העבודה״ והעיתונות. פעילות מגוונת זו, ולאו דווקא עולם לימודיו, היא המשתקפת בעיקר במכתביו.

בשלהי 1922, שנת הכרך הנוכחי, חל שינוי מובהק והרה-גורל בחייו של משה שרת - הוא החליט למסד את קשר האהבה שנקשר מכבר בינו ובין צפורה מאירוב עוד בימי לימודיהם בגימנסיה ״הרצליה״ - קשר שהתחזק בתקופת שירותו בצבא העותמאני (1918-1916), כמשתקף בכרך נתראה ואולי לא (הוצאת העמותה למורשת משה שרת, 2000) המכיל את מכתביו מאותם ימים - וקרא לה להצטרף אליו. צפורה נענתה לו. היא הפסיקה את לימודי החקלאות שלה במקווה ישראל ויצאה לאירופה. השניים נפגשו בווינה, עברו משם ללונדון ומאז ואילך חיו יחדיו.

וינה תפסה במחצית הראשונה של שנות ה-20 מקום מרכזי בחיי שלושה מבין חמשת חברי אחוות בני יעקב ופניה שרתוק: האחות הבכירה רבקה השתלמה שם במוסיקה מאז 1920, האח הבוגר משה עשה שם בשליחות ההגנה ב-1921 כמתואר בכרך א' של ימי לונדון, עדה יצאה לשם מכנרת, דב הוז הצטרף שם אל רבקה ואליהו גולומב עסק שם ברכש נשק לה״הגנה״. בשלהי 1921 נישאו בעיר זו רבקה ודב הוז, ובאמצע 1922 נישאו שם עדה ואליהו גולומב. הפרשה המורכבת והעדינה של נישואי רבקה ועדה עם שני חבריו הקרובים של האח משה - שלושתם בוגרי המחזור הראשון של גימנסיה ״הרצליה״ שעתה היו לגיסיו - משתקפת במכתבים מזוויות שונות. אחת מזוויות אלה היא פרשת החלטתם של עדה ואליהו להתקשר ולהקים משפחה בלי להיזקק לטקס חופה וקידושין. החלטה זו חוללה סערה במשפחה: האם פניה בתל-אביב והאח משה בלונדון התקוממו נגדה ובסופו של דבר נעתרו בני הזוג להעמיד חופה חרף שלילתם העקרונית את הטקס הדתי. לפרשה משפחתית זאת, שגם שופכת אור על התלבטויותיו של דור, ראינו להקדיש נספח מיוחד (מספר 6), הכולל את התכתובת שהתנהלה סביבה.

נספח רב-פריטים אחר, שראינו להביא בכרך זה (מספר 2), מוקדש לפרשת ביקורו של מנהיג מפלגת ה״לייבור״ רמזי מקדונלד בארץ-ישראל (בפברואר 1922). משה שרת, שייחס לביקור יוצא דופן זה חשיבות יתרה, דיווח עליו לראשי מפלגתו בעוד מועד ותבע מהם להסדיר שדב הוז יילווה אל האורח רם המעלה במהלכו - וכך היה. אחרון הנספחים (מספר 10) הוא מכתב פניה שרתוק לרבקה ולמשה על פרשת רצח י״ח ברנר במאי 1921. מקומו הראוי של נספח זה בכרך א' של ימי לונדון; הוא מובא בכרך הנוכחי מפני שנתגלה במאוחר.

רוב מכתביו של משה שרת ב-1922 השתמרו, אך אין ספק כי כמה וכמה מהם אבדו ואינם, וכי המידע על מכלול פעילויותיו הפוליטיות של הכותב בשנה זו לוקה בחסר, שהרי על כמה מפעילויותיו לא דיווח במכתביו כלל. כך, למשל, על הצעדים השונים סביב התזכיר שהתבקש משה שרת לחבר על ערביי ארץ-ישראל בשביל קולונל פרדריק קיש לקראת צאתו לארץ-ישראל בנובמבר 1922 עם מינויו ליו״ר ההנהלה הציונית בירושלים ולראש המחלקה המדינית שלה - מסמך המסיים את סדרת מכתבי הכרך הנוכחי - אין בידינו שום מידע.

 

*

 

מאחר שכרך ב' של ימי לונדון הוא המשך ישיר של קודמו, נמנענו בדרך כלל מלחזור במנגנון ההערות על הבהרות לגבי אישים, מוסדות ועניינים, שהובאו בהערות לכרך א'. המכתבים בכרך ב' סופררו בהמשך ישיר למכתבי כרך א'. המפתחות יפים לכרך הנוכחי בלבד.

לכינויים, ראשי תיבות וקיצורים ראו לוח בעמוד 321. קטעים מצוטטים ללא ציון מקור מצויים בארכיון העמותה למורשת משה שרת.

 

*

 

תודתנו נתונה לארכיון הציוני המרכזי, לארכיון מפלגת העבודה ע״ש משה שרת (בית ברל), לארכיון העבודה (מכון לבון) ולארכיון לתולדות ההגנה. לדקלה, דליה ודוד גולומב, על המכתבים והמסמכים שהעמידו לרשותנו, לגליה אזרקביץ' על תרגום מכתבים מרוסית. יעמדו על הברכה יעל מדיני וד"ר פנחס עופר שעברו על כתב היד והעירו הערות קולעות.

 

אוגוסט 2005                                                                                    העורכים

 

העתקת קישור