נספח 2. הסכם בין ההסתדרות הציונית והמפלגה הלאומית הסורית - 26.3.1920
שם הספר  ימי לונדון א'
שם הפרק  נספח 2. הסכם בין ההסתדרות הציונית והמפלגה הלאומית הסורית - 26.3.1920
כותרת משנה  ההצעה המוקדמת שלנו עובדה ע"י משה שרתוק (בתיקוני אוסישקין)

 

נספח 2

הסכם בין ההסתדרות הציונית והמפלגה הלאומית הסורית[1]

 

ההצעה המוקדמת שלנו עובדה ע"י משה שרתוק

(בתיקוני אוסישקין) 26 במרס 1920

 

 

החתומים מטה, באי כוח ההסתדרות הציונית בא"י מצד אחד, ובאי-כוח הסיעה הלאומית בסוריה ובלבנון מצד שני, באו ליד הסכם לשם עבודה פוליטית משותפת על יסוד העיקרים האלה:

1. סוריה, הלבנון ופלשתינה הינן שלוש יחידות מדיניות נפרדות, הנבדלות זו מזו ע"י גבולים מסוימים.

גבולי פלשתינה הם: ליטני וצפון החרמון, ממזרח עד המסילה החיג'אזית [7 המילים האחרונות נכתבו בידי מר אוסישקין].

2. בתוקף הזכות ההיסטורית אשר יש לעם העברי על מולדתו ארץ-ישראל (פלשתינה), יבנה הוא בארץ זו מחדש את ביתו הלאומי. לשם זה תסדר ההסתדרות הציונית הגירה רחבה של המוני היהודים מכל ארצות תבל לפלשתינה ותקבל בה את כל הזכויות והיתרונות הפוליטיים והכלכליים הדרושים להבטחת התפתחותו השקטה והחופשית של הבית הלאומי, מבלי שיפגום הדבר את ענייני יתר האומות שבפלשתינה. הגירת היהודים לפלשתינה תביא אל הארץ שפעת כוחות חומריים ושכליים, אשר יסייעו לפריחתה - ותהיה אפוא לברכה גם לתושבי פלשתינה הערבים וגם לנפות השכנות [הפסוק האחרון נמחק בידי מ' אוסישקין].

3. המשטר המדיני של פלשתינה ייכון על יסודות של שוויון אזרחי-אישי מוחלט לכל תושבי הארץ, בלי הבדל דת ולאום בענייני הארץ הכלליים - עם זכויות של אוטונומיה לאומית רחבה לכל קיבוץ לאומי המאורגן בתור כזה בענייניו הפנימיים.

4. הממשלות של סוריה והלבנון וההנהגה הציונית בפלשתינה צריכות להושיט אישה לרעותה עזרה כלכלית ותמיכה פוליטית.

5. על יסוד השכנות ושיתוף האינטרסים אשר בין סוריה, הלבנון ופלשתינה צריכה להיווצר בעתיד בין הארצות האלה ברית פוליטית-כלכלית.

 

באי כוח הסיעה הלאומית בסוריה ובלבנון מתחייבים:

א) להכניס את חמשת הסעיפים דלעיל לתוכנית הסיעה ולפרסמם באופן רשמי.

ב) לנהל בסוריה, בלבנון, בפלשתינה ובמצרים תעמולה רחבה בין המשכילים והעסקנים הלאומיים בפרט, ובכל שדרות העם בכלל, לטובת התוכנית הזאת ובייחוד לשם עקירת המשפטים הקדומים ואי-ההבנה, אשר השתרשו בדעת הקהל הערבי בארצות אלו בנוגע למגמות הציונים - ע"י העיתונות, אגודות וקלובים, הרצאות פומביות וכד' [פסקה זו נמחקה כולה בידי מ' אוסישקין].

ג) להשפיע על ממשלות סוריה והלבנון כי תכרנה בהפרדת פלשתינה [שתי המילים האחרונות נמחקו בידי מ' אוסישקין] בזכות של ההסתדרות הציונית לכונן לעם העברי בפלשתינה את ביתו הלאומי, וכי תבואנה עם ההנהגה הציונית בארץ בברית הבנויה על עזרה הדדית.

 

באי כוח ההסתדרות הציונית מתחייבים:

א) להשתמש בקשרים האורגניזציוניים שברשותם בכדי להשפיע על דעת הקהל בעם העברי בכל העולם, ובאמצעותה על דעת הקהל העולם הנאור בכלל, לטובת אינטרסיהם של עמי סוריה והלבנון.

ב) להשתתף בתקציב הדרוש לסיעה הלאומית בסוריה ובלבנון לצורכי התעמולה אשר תנוהל על-ידיה לטובת התוכנית הזאת תחת ביקורת ההנהגה הציונית.

 

בעמוד נוסף:

1. הכרת הממשלות של סוריה והלבנון בממשלה עברית [שתי המילים האחרונות נמחקו בידי מ' אוסישקין ובמקומן כתב: א"י] עומדת ברשות עצמה בתוך הגבולים אשר ייקָבעו ע"י ועדה מורכבת משני הצדדים.

2. הכנת העם הערבי להסכמה להכרה זו והרגלתו לעם העברי כאל שכנו.

3. הערובה בעד אי-הרחבת גבול פלשתינה בעתיד מעבר לגבולי סוריה והלבנון.

4. כיבוד הנכסים הדתיים ואי-ההתערבות בכל הנוגע למקומות הקדושים.

5. התחייבות לבלתי השתמש בשום התערבות או תיווך חיצוני בין שלוש הממשלות [סעיף זה נמחק כולו בידי מ' אוסישקין].

6. התחייבות לשלם פיצוי לממשלות סוריה והלבנון [5 המילים האחרונות נמחקו בידי מ' אוסישקין] ולהלוות להן כפי צורכן [מ' אוסישקין הוסיף סימן שאלה] בעתיד.

7. שוויון זכויות אזרחי וכלכלי לכל נתיני פלשתינה בלי הבדל דת.

8. התחייבות לבלתי נהל שום מו"מ עם ממשלות סוריה והלבנון שלא באמצעותנו [סעיף זה נמחק כולו בידי מ' אוסישקין].

 

 

נוסח החוזה

 

(נוסח החוזה החתום מודפס במכונת כתיבה)

 

החתומים מטה, ה' יהושע חנקין בתור בא-כוח ההסתדרות הציונית, וה"ה נג'יב צפיְר, יוסוף מוַּאַזֶן וד"ר רשיד כַּרַם בתור באי-כוח הסיעה הלאומית בסוריה והלבנון, בראותם את רצינות המצב הפוליטי של סוריה, הלבנון וארץ-ישראל וברצותם לעבוד עבודה פוליטית משותפת לטובת שלוש הארצות האלו, באו לאחר שיחה לידי הסכמה על העיקרים היסודיים האלה:

1. הממשלות של סוריה והלבנון מכירות בארץ-ישראל עומדת ברשות עצמה בתוך גבולים אשר ייקָבעו ע" ועדה מורכבת מבאי-כוח שני הצדדים ובזכות של ההסתדרות הציונית לבנות בה בית לאומי לעם העברי ע"י סידור הגירה של המוני יהודים מכל הארצות וע"י השגת יתרונות פוליטיים וכלכליים אשר יבטיחו את התפתחותו השקטה והחופשית של הבית הלאומי.

2. הסיעה הלאומית בסוריה ובלבנון עושה את כל הדרוש בכדי להכין את דעת הקהל של העם הערבי לקראת ההכרה הזאת ולהרגילו אל העם העברי כאל שכנו.

3. ההסתדרות הציונית ערֵבה בעד אי-הסגת הגבול של סוריה והלבנון מעבר לגבולים אשר ייקבעו ככתוב בסעיף 1.

4. ההסתדרות הציונית מתחייבת לבוא לעזרתן של ממשלות סוריה והלבנון לשם פיתוח ארצותיהן ע"י הלוואות כסף, אשר תנאיהן יעובדו בזמנן.

5. כל תושבי ארץ-ישראל בלי הבדל דת ייהנו משוויון זכויות אזרחי וכלכלי מוחלט.

 

הערות



[1] טיוטת ההסכם שנחתם בין יהושע חנקין כנציג ההסתדרות הציונית ובין חבורת נג'יב צפיְר, שהתיימרה לייצג את המפלגה הלאומית הסורית, כתובה בכתב-ידו של מ"ש, נוסחה כנראה במרס 1920. הנוסח הסופי של ההסכם, שתאריכו 26.3.1920, מודפס במכונת כתיבה בעברית ובצרפתית, מובא להלן (הניסוחים שמורים בתיקי "הכשרת היישוב" אצ"מ). על פרשה זו ר' נקדימון רוגל, יהושע חנקין - יוזמותיו המדיניות.

 

העתקת קישור