96. אל: דוד הכהן ויקותיאל בהרב, לונדון - קרלסבד, 9.9.1921
שם הספר  ימי לונדון א'
שם הפרק  96. אל: דוד הכהן ויקותיאל בהרב, לונדון - קרלסבד, 9.9.1921


96

אל: דוד הכהן ויקותיאל בהרב, לונדון

ק-ד [קרלסבד], 9.9.1921

 

זה שני ימים שנמשך הוויכוח על א"י, ז"א על העבודה הא"יית.[1] בינתיים החלה עבודת הוועדות וע"כ יושב הקונגרס חצאי ימים לסירוגים. האולם מלא עד לרבע או לשליש, ז"א כמעט ריק. בכל עייפות ושיממון. עייפים מרוב הישיבות וגם ניטלה ההתעניינות. מאחר שמרכז הכובד עבר אל הוועדות, מוטב היה לבטל לגמרה את ישיבות הקונגרס ולהסתפק בוועדות, שהרי בהן באמת עוברים אותם הוויכוחים ביתר מעשיות וביתר הכרעה. כך הייתה נשמרת רעננות הפְּלֶנוּם [מליאה] לישיבות האחרונות של ההחלטות, והיה נשאר שלם כבודו של הקונגרס, המתחלל עכשיו ע"י מראהו העלוב של האולם.

רבים תולים ביטחונם ב"נצח ישראל לא יכזב"[2] ולעת עתה פושטים על סביבות קרלסבד ונהנים מזיוון ומבנות לווייתם. אין חלקנו בהם, כמובן.[3]

בוויכוח על א"י מלבד ההתנפלות מכל צד על התיישבות הפועלים[4] - דברים רגילים ויגעים - תפש מקום מרכזי הוויכוח עם סוסקין. סוסקין הרצה על "המצאתו" סְ-טְרֶסְקוֹם [רוסית: בלהט] וקיבל חלק הגון מאטינגר וגם מווילקנסקי.[5]

לעצם העניין - אין כסף. משאירים את התקציב של מיליון וחצי [לי"ש] רק על הנייר; ממיינים את הסעיפים לארבעה סוגים עפ"י סדר קדימתם. עפ"י הצעת רופין נכנסים בסוג א' כל ההוצאות שאין להקטינן בשום אופן: בתי ספר, הנהלה, בריאות, הגנה ו-100,000 לחקלאות (תקציב החקלאות שעובד בא"י עולה קרוב ל-600,000); איני זוכר בדיוק את החלוקה ליתר הסוגים. יודע אני, כי בסוג ב' אין לחקלאים כלום; יש רק בג' וד' אשר הינם בגבול הדמיון, או יותר נכון, אשר ברור הוא כי לא יושגו. 50,000 לירקון[6] - בסוג ג'. מצב הרוח הוא כי צריך לחשוב למַמֵש רק את סוג א' והמלחמה נטושה בעיקר עליו. כל אחד נלחם על שלו ומתאמץ להכניס בסוג זה את אשר הוא מגן עליו.[7] חקלאינו מפורדים. זהו אסון מאין כמוהו. באו שני אנשים עם אידיאה פיקס כל אחד: אליעזר יפה עם המושב ולבקוביץ[8] עם יישוב [קיבוץ] גדוד העבודה[9] (ראה ה"קונטרס" האחרון).[10] כל אחד: אני ואפסי.[11] כל אחד מאשים את השני ואת ה"מקיפים"[12] בזה שחותרים תחת תוכניתו-הוא. כשהקיצוץ הוא דבר שאין מנוס ממנו, הכרחי שנבוא בהצעת קיצוץ שלנו ואל ניתן לאחרים – לאויבים - לעשות זאת. והנה, כשאטינגר, הרצפלד וברל מתאמצים לאחד את הקצוות ולהגיש תוכנית קצוצה אחת, אשר תבטיח את המינימום ההכרחי גם לגדוד [העבודה] וגם למושב וגם לביסוס הקבוצות ולכיבוש שטחים חדשים ולחוות הצעירות[13] וכו', עומדים שני "המשוגעים לדבר אחד" כעצם בגרון. נורא.

אני יושב עתה כל הזמן בוועדה הפוליטית. הוזמנתי ע"י חיים. התנהג בכ"ז כמו ג'נטלמן. חיים נאם נאום נפלא, אך מוּגבה מאוד, ואל המציאות לא ירד.[14] אח"כ דיבר על השאלה הערבית וגילה דילטנטיות רבה.[15] אח"כ סיפר סוקולוב באריכות מעייפת על פרשת צרפת[16] - אפשר כבר להקיא ממנו. ועוד ועוד. נודעו הרבה פרטים, אך נדמה לי שכבר שכחתי את כולם. כ"כ הרבה שמעתי. בכ"ז אספר משהו בבואי.

חיים הגן בתוקף על סמואל. לא על מעשיו, כ"א על האיש: אין לנו אחר, מוכרחים להחזיק בו, אם ילך - רק יֵרע לנו.

ז'בו' התקיף בחוזקה את סם. דעתו - מוכרח ללכת ויפה שעה אחת קודם. ז'בו הדגיש בתוקף את עניין הקונצסיה.[17]

עוד לפיני: אמש (מוצ"ש) מסר ח. בוועדה הפול.[יטית] כי צ'ר[צ'יל] הסכים לחתום ורק סמ.[ואל] מונע; כי הוא (ח.), תלגרף לסמ. בלשון זו, בערך:

It is your best chance לפני הקונגרס, למען יצא משפטך לחסד, בטרם יתפזר. תן הסכמתך והודע הנה מייד.[18]

ועתה על ענייני ה"הגנה". תמסור לפיני, כיוון שאני כותב לך לא אכתוב מכתב אחר היום.

חיים וז'בו קראו לאספה את ברל, נובומייסקי[19] ועשירים אמריקנים (שוויצר ועוד).[20] דיברו על הכנסת נשק. ז'בו דיבר על מכונותיו (בכלל, תאמר לפיני כי הדמורליזציה בנוגע לחשאיות היא נוראה). ז'בו הזכיר את שם רוט', הזכיר גם את בהרב (שהוא ב"כ רוט', אשר יבוא לאירופה לנהל את העניין). האמריקנים הבטיחו כסף. הבטיחו אלפים אחדים, אשר במוזמן תהיינה מהם עכשיו רק מאות אחדות. מלבד זה נמנה נובומייסקי לגבות ולאסוף כספים בימי הקונגרס. אנחנו נקבל אולי ע"י זה את הכספים שנאספו ברומניה ובאיטליה. אני משקיע בזה הרבה עמל. ז'בו משתדל מאוד, כנראה, לאסוף 5,000 [דולר] כדי שיהיה נקי מהבטחותיו לפיני ויוכל להימסר לעניין האמריקניות. אך אני בטוח, כי הסכום הזה לא יושג פה. הוא אומר לי, כי נלחם הוא גם ב"קרן היסוד" על התקציב ל"הגנה". ברל הציע לחיים ולז'בו כי האכז.[קוטיבה] תסתלק בכלל מכל העניין ותמסור אותו לוועד בן שלושה: פיני, נובומייסקי ודב (במקרה שיישאר לאיזה זמן באירופה). ז'בו הסכים, כאילו. מובן שעניין האמריקניות הלוטה בערפל נשאר ברשותו.

היום בוועדה הפוליטית, בְּהַגֵן ז'בו על עניין הגדוד, ביטל, או יותר נכון ניבּל, את עניין ה"הגנה". argument of sake the for [לצורך הוויכוח].[21] התוצאה של הפסיכיקה של הנאספים הייתה כי ה"הגנה" נטרפה, אך הגדוד לא הוכשר, כמובן.[22] הייתי נרגז מאוד. שלחתי לו פתקה שהוא חותר תחת העבודה הכספית ודעת הקהל בעד ה"הגנה", בזמן שלגדוד אין עדיין כל תקווה. וזה באותו הנאום שאמר, כי .Col. Off יודעים שבאוק' תהיינה פרעות בארץ. אז רצה כאילו לתקן וקלקל עוד יותר. התחיל: "אך, כמובן, עד שיהיה הגדוד עלינו לשמור על כבודנו ולשם שמירת הכבוד - Ehre [הדיון התנהל בגרמנית] עלינו לסדר הגנה". לא התאפקתי וקראתי: "Ehre, Sicherheit Nicht - לא כבוד, ביטחון", ואז הוא ענה: "חביבי מר שרתוק, אל תספר לי, כי ע"י ה'הגנה' תשמרו על הביטחון. הן אני יודע" וכו'.[23]

ירדתי למטה, תפשתי את דב (הוא שקוע בוועדות אחרות - התיישבות, עלייה, תקציב), העליתיו איתי. ז'בו יצא באותו רגע המסדרונה ואנחנו התנפלנו עליו, דחפנוהו לפינה נידחה אחת והתחלנו להטיף לו מוסר. דיברנו - בעיקר אני, תחת הרושם הישר של דבריו בישיבה - ברוגז ובחריפות לשון, אשר מעולם לא השתמשתי כלפיו. את השיחה הזאת אמסור בפרוטרוט, כשאשוב. הוא באחת: ב"הגנה" אינו מאמין. זה רק הֶירואיזם ולא "תכלית". שנית, נחוץ לו הארגומנט, כי חוגים רבים טוענים נגד הגדוד בסומכם על ה"הגנה". למה אתם חוששים? לא יתנו לכם כסף? אני אשיג לכם. מהאנשים האלה (שבוועדה הפול.) בין כה וכה לא תקבלו.

מילא, לא כדאי להתעכב על זה.

למעשה המצב כך, נובומייסקי יוצא מפה ביום השלישי ללונדון. הוא מוביל איתו ניירות אחדים, אשר עפ"יהם ועפ"י עוד טשקים, אשר יקבל מייד בבואו ללונדון, יצטרף סכום של מאות אחדות (7-6, איני יודע בדיוק. אולי עד אלף). יתר הסכום (עד 3000) יתקבל מאמריקה, לדברי נוב': כעבור שבועת אחדים. אשרי המאמין! הכסף הרומני והאיטלקי, המצטרף יחד ל-400 לכל היותר, יישלח ישר לווינה ויחכה שם לפקודה מלונדון (אצל ביהם). גם כאן צריך להוסיף: בתנאי שהאנשים יעמדו בדיבורם. לע"ע החל כבר הרומיני מפקפק, תחת רושם דבריו של ז'בו אבל ז'בו קיבל על עצמו להיות "הפה שאסר הוא הפה שהתיר" ולהציל את הכסף.

בינתיים הוכנה בווינה עוד פַּרְטִיָה למשלוח - כ-200 קטנים - בכוורוֹת. דב יוציא לפועל יחד עם בשרי. לזה דרוש כסף מייד. אנו משתדלים להמחיש סכום של 300-200 מן הניירות הנמצאים בידי נוב. פה, על המקום. הדבר דוחק ואין לדחותו.

בווינה עלה שוב בתוקף עניין הגדולים. נמצאה הצעה טכנית למשלוח, הנראית לבטוחה מאוד. אותה יבדוק דב ועפ"י דו"ח שלו ללונדון צריך יהיה, לדעתי, לתת כסף ולעשות את העסק מבלי לדחות יותר. מובן, אם רק יהיה די כסף.

פה הודיע חיים אמש (מוצ"ש), כי רוט. נוסע לא"י. שאלתיו אח"כ: מתי? אמר: ב-22.[24] אנו מצטערים מאוד שרוט. אינו מודיע דבר לנו, לברל.[25] אומנם ברל לא כתב, אך הן אני כתבתי. בייחוד מתמרמרים ומתפלאים ברל, דב ואני על בהרב, שאינו כותב כלום על מהלך העניינים בלונדון. הן לי צריך היה לכתוב עכ"פ.

ז'בו, נדמה לי, תלגרף לרוט. זו הייתה תלגרמה בהולה ונבעה מתוך רצון להצטיין ולכַפר.[26] ז'בו תיאר לעצמו, כי הכסף כבר ישנו והסחורה מוכנה וצריך רק לבוא מחלוף כדי להוציא הכול לפועל.

אני מקדיש את שארית העמוד לעניינים אישיים. הישארות ז'בו באכז. מפוקפקת.[27] עניין הגדוד גורם פה הרבה חיכוכים וצרות לשווא. אספר על זה. הישארות ליכטהיים[28] ג"כ מסופקת. קרוב לוודאי שיעוף. חיים רצה לשלח את סוק. לא"י, נימק את זה והודיע, כי חו"ש אין כוונתו "להתפטר" מסוק. סוק, תחת זה, סירב בהחלט ללכת לא"י. נימק, כי הישארותו באירופה הכרחית. ברור כי לאכז. ייכנס גיאורג הלפרין[29] בתור איש המעשה. כמעט ברור, כי ייכנס סולובייצ'יק,[30] המיניסטר מליטא, אדם נמרץ ופיקח וגם ישר, כנראה. סולובייצ'יק דורש מאיתנו להיכנס לאכז'. גם הלפרין רוצה בזאת. אך זהו דבר מן הנמנע. "השמאליים" שלנו עושים מזה שאלה של "הברית העולמית",[31] והעיקר - אין לנו אנשים.

 

בא"י:

רופין ביקש שיפטרוהו לכה"פ לשנה, אך זה מהשפה ולחוץ. ברור שיישאר. במקרה זה דרש כי יִפְטרוהו מן החקלאות, למען יוכל להימסר להתייש' עירונית, מסחר ותעשיה.

לחקלאות מוצע... סַיימון. עכ"פ, יש חתירות תחת אטינגר. אטינגר עצמו מדבר על זה ואומר כי יכול היות שיישאר בא"י בתור מנהל ענייני הקהק"ל ואחוזותיה בלבד, ולא מנהל ההתיישבות. לפול'[יטית] ישוב כנראה אידר.[32] אחר אין, מאחר שסוק. אינו הולך. וייצמן דיבר בהחלט נגד אוס.[ישקין][33] גם ש. לוין[34] דיבר נגדו בתור חבר וה"צ וציין לו job בתור ראש הוועד הלאומי. אגב, זה נכון מאוד.

בנוגע לקונסט.[יטוציה] של וה"צ ישנה הצעת רופין, שהיא שתיים, או שלוש מחלקות: פוליטית, התיישבותית ותרבותית (סוק., רופ., אוס.) וכ"א אחראי רק בעד מחלקתו, מבלי שיהא ראש אחד לכולם, או שש מחלקות: חקלאות, עב' עירונית, פוליטיקה, תרבות, עלייה, עב"צ. במקרה זה אפשר שמחלקה אחת או שתיים (עב"צ ואולי גם עלייה) תימסרנה לב"כ הפועלים. ישנן עוד הצעות שונות וקשה להקיף את כולן. כל אלה סודות מאחורי הפרגוד בעיקר מפי זלמן ר.[ובשוב] היושב במתמדת.[35] מי יודע, אם לא ברגע כותבי נהפכו רובי הדברים. ספר בכ"ז לפיני.

גמרתי ב-11.9.21.

 

משה

 

הערות



[1] ענייני התיישבות, עלייה וקליטתה והמשאבים הדרושים לכך.

[2] לפי שמואל א, ט"ו 29, ושם "נצח ישראל לא ישקר".

[3] "בקונגרס ראיתי הרבה הרבה ארץ-ישראלים והמחזה היה מחריד. מי יודע איזה חלק מן הארץ אפשר היה לבנות בכסף נסיעותינו. גם הצד הזה, הכספי, חוסר כל הבנה לחיסכון וקימוץ בכל מעשינו [---] הוא בשבילי עכשיו מבהיל. אני רואה בו אסון וסכנה לכל אשר אנחנו עושים. אבל חוץ מכל זה, איזה מצב נפש זה מגלה? האין מראה כל אלה כציפורים אשר נמלטו מן הפח. אשר ניתן להן מעט חופש?" (ב"כ לרעייתו לאה, איגרות ב-כ 1, מכתב 141, ללא תאריך).

[4] אחה"ע, בעקבות ב"כ, המירה את רעיון "כיבוש העבודה", כלומר, מאבק נגד איכרי המושבות על העסקת פועלים עברים במקום ערבים, ברעיון חדש: התיישבות עצמית של הפועל על קרקע הלאום בעזרת הון לאומי (ב"כ, הרצאות לפני הבחרות הסוציאליסטית 1923, עם עובד 1990), ובקונגרס הי"ב רבו המחלוקות בסוגיה זו.

[5] יצחק וילקנסקי (אלעזרי/וולקני) (1955-1880). מחלוצי חקר החקלאות. עלה ב-1908, איש הפוה"צ. יועץ לענייני חקלאות של "המשרד הארצישראלי" ביפו 1919-1909. מראשוני המטיפים ל"משק מעורב". ב-1921 הקים ברחובות את התחנה לחקר החקלאות (כיום מכון וולקני בבית דגן) ועמד בראשה עד 1951.

[6] מפעל החשמל המשני, שעמד רוטנברג להקים ליד שפך הירקון. כיום תחנת רדינג.

[7] תקציב ההסת' הציונית הכללי בשביל העבודה בא"י לתרפ"ב, שאושר בקונגרס הי"ב, ר' "קונטרס" צ"ו, 10.10.1921, עמ' 6-4; "הארץ", 16.9.1921.

[8] שלמה לביא (לבקוביץ) (1963-1882). מאישיה הבולטים של העלייה השנייה. הצטרף ל"השומר" ול"גדוד העבודה", שבמסגרתו קם קיבוץ עין-חרוד, ובו פעל להגשים את רעיון "הקבוצה הגדולה" - הפתוחה לקליטת רבים ומשלבת חקלאות ותעשייה - כנגד "הקבוצה הקטנה", האינטימית, המבוססת רק על חקלאות.

[9] בנוּריס (עין-חרוד).

[10] ."קונטרס" פ"ט, 19.8.1921, ושם מאמר ש' לבקוביץ (לביא) "דרך ההתיישבות על אדמות עין-חרוד בעמק יזרעאל".

[11] בקונגרס הי"ב נאבקו נציגי שתי צורות ההתיישבות, המושב והקיבוץ, וביקשו להוכיח כל אחד את עדיפות שיטתו לבניין הארץ, ולפיכך גם את זכאות ארגונו לקרקע ולתקציבים.

[12] המצדדים בשתי הצורות ההתיישבותיות.

[13] קבוצות של פועלות, שעבדו כגופים מאורגנים בחוות כנרת, בן-שמן, ומקווה-ישראל, או במושבות פתח-תקווה, סג'רה, מטולה, שרונה, וכן גם חוות לימוד לפועלות שהקימה חנה מייזל בנהלל.

[14] הכוונה לנאום התשובה של ח"ו ב-5.9.1921, שנישא בגרמנית בתום הוויכוח הכללי. הנוסח האנגלי של הנאום מובא במסמכי ח"ו א (אנגלית), עמ' 333-324; הנוסח העברי, במקוצר, בדברים ב, עמ' 239-236, ור' מכתב 97 והע' 1.

[15] בדבריו על השאלה הערבית אמר ח"ו:

שיתוף-הפעולה עם הערבים יכול להתבצע בשני מסלולים רחבים: במסלול העשייה הכלכלית המשותפת בא"י, ובמסלול העבודה התרבותית המשותפת במרכזים הגדולים בגדאד, קהיר, ירושלים, דמשק ומרוקו. ואם באמת נעשה את המוטל עלינו, כי אז נציב את טובי אנשינו במרכזים הגדולים של התרבות הערבית ושם ננסה להבינם ונחדש יחד את שיתוף-הפעולה שהתקיים לפני מאות בשנים, ויתקיים שוב. ובאופן זה נחסום את מי שחוצצים בינינו ובין הערבים ופועלים לניכור בין שני הגזעים (כתבים ומכתבים א', עמ' 130).

[16] סוקולוב עמד בראש משרד שפתחה ההנהלה הציונית בפריס ב-1919, בזמן שהתקיימה שם ועידת השלום, ונאבק ביחסם השלילי של הצרפתים למסירת המנדט על א"י לאנגליה, ובדרישתם לשותפות בו, וכן פעל שם ליישוב המחלוקת בין שתי המעצמות סביב התוויית הגבול בין שטחי שני המנדטים.

[17] הזיכיון למפעל החשמל בא"י לרוטנברג, שהיה תלוי בהסכמת סמואל.

[18] איגרות ח"ו 10, מכתב 250; שאלתיאל א, עמ' 103-96.

[19] בתקופה זו גזבר ה"הגנה".

[20] במכתב מ-8.9.1921 אל פיטר שוייצר, ל' ריבינסון והרמן קונהיים, מראשי ההסת' הציונית בארה"ב, הסמיך ח"ו את מ' נובומייסקי לקבל מידיהם את הכספים שהבטיחו בישיבה שנערכה בקרלסבד ב-7.9.1921 בנוכחותו ובנוכחות ז"ז' (איגרות ח"ו 10, מכתב 249).

[21] ז"ז' אמר שם:

אני מזהיר מפני מתן נשק בידי אנשים צעירים שלא אומנו במשמעת. [---] הדרך היחידה היא איפוא להקים מחדש את הגדוד העברי (נאומי ז"ז' ד, עמ' 192); מאמין אני, ש-5000 חיילים מהווים בא"י כוח גדול, אם חיילים אנגלים הם, אך אם אינם נמנים על הצבא האנגלי, ואינם מייצגים את העוצמה האנגלית העומדת מאחוריהם, אינני מאמין בהם (שם, עמ' 199; סת"ה, עמ' 156; ב-3, עמ' 1126).

[22] בעקבות מאבקו העיקש של ז"ז' לחידוש הגדוד בא"י, במסגרת בריטית, התקבלה במושב הוהפ"צ בפראג, ביולי 1921, החלטה זו: "הוהפ"צ מייפה את כוח האכזקוסיבה לנקוט בצעדים הדרושים כדי להבטיח את הקמתו מחדש של הרגימנט היהודי אשר פעל בעבר בא"י". השאלה התעוררה שוב בקונגרס הי"ב וגררה ויכוח שציין את ראשית הקרע בין ז"ז' לתנועת העבודה, סת"ה ב-1, עמ' 158; ר' גם איגרות ז"ז' ג, מכתב 272).

[23] "מ. שרתוק, שהורשה להשתתף בישיבות אלה אעפ"י שלא היה ציר לקונגרס, סיפר למחבר ספר זה [שכטמן], כי מתוך קנאותו לגדודים מוכן היה ז'בוטינסקי להקריב את ה"הגנה" האי-חוקית למען החייאת הגדודים. באחת הישיבות הללו הפריח ז'בוטינסקי, כדברי משה שרתוק, 'באופן מלאכותי ניגוד בין ה'הגנה' והלגיון'. אחרי הישיבה שאל אותו משה שרתוק בתרעומת מדוע עושה הוא זאת. ז'בוטינסקי כופף ברכו ועשה תנועה כשובר מקל עליה: 'כך אשבור אותם (את ה'הגנה'), אפילו למען תקווה קלושה לקימומם של הגדודים'" (שכטמן א, עמ' 407).

[24] הודעת ח"ו שפ"ר נוסע לא"י ב-22.9.1921 תמוהה, שכן באותם ימים היה מאבקו של פ"ר על הזיכיון בשיאו ואי-אפשר היה לדעת שהזיכיון אכן ייחתם ב-21.9.1921. יציאתו המזורזת של פ"ר לא"י מייד אחרי החתימה על הזיכיון נועדה לשם השתתפותו בוועדת הגבולות האנגלית/צרפתית. יתכן שדברי ח"ו נבעו מידיעתו את מועד התכנסותה של אותה ועדה. ר' איגרות ח"ו 10, מכתב 297 (הערת רקע).

[25] שהרי ב"כ עמד לצאת לארה"ב לעמוד בראש מגבית למען בנק הפועלים ומפעל החשמל.

[26] כנראה בתגובה ל"מכתב הבעיטה" שכתב פ"ר לז"ז' בנושא כספי ה"הגנה". ר' מכתב 85.

[27] ב-14.8.1921 כתב ז"ז' לאמו ולאחותו, כי "יש עדיין תקווה שיזרקו אותי מההנהלה", ב-9.9.1921 הוסיף: "השתדלתי מאוד שיכשילו אותי, אבל הדבר לא עלה בידי. חבל. העבודה קשה וכפוית תודה" (איגרות ז"ז' ג, מכתבים 264, 266, 267).

[28] ריכרד ליכטהיים (1963-1855). ד"ר לכלכלה, משפטן ועסקן ציוני. חבר ההנהלה הציונית. בשנות מל"ע-1 נציג ההסת' הציונית בקושטא. נהה אחרי ז"ז', אך לא פרש עמו מן ההסת' הציונית אלא הצטרף אל מ' גרוסמן. על היכרות מ"ש וליכטהיים ר' נתראה, עמ' 95 ואילך.

[29] גיאורג (גד) הלפרין (1962-1878) כלכלן. מקורב לסיעת ח"ו. חבר הוה"פ הציוני ויועץ כלכלי להנה"צ בשנות ה-20, וחבר ההנה"צ מאז הקונגרס הי'ב. פעיל ב"אוצר התיישבות היהודים", בנק אפ"ק, חברת החשמל ו"חברת הכשרת היישוב".

[30] מרדכי (מכס) סוליאלי (סולובייצ'יק) (1957-1883). חבר הסיים הליטאי ושר לענייני היהודים בממשלת ליטא (1921-1919). נבחר בקונגרס הי"ב להנה"צ. מראשי "הסיעה הרדיקלית" עם נ' גולדמן וי' גרינבוים. עלה ב-1933. ניהל את מח' החינוך של הוועד הלאומי, 1948-1944.

[31] נראה שה"שמאליים" ב"ברית פוע"צ", דרשו שהייצוג בהנה"צ ייקבע ע"י מוסדות "הברית" ולא ישירות ע"י אחה"ע. "ההשתתפות בעבודה הציונית - השתתפות הפרקציה שלנו בקונגרס ה-י"ב, עמדתה הפוליטית האמיצה, עבודתה המעשית בוועדות, הגנה יעילה על ענייני העלייה, יצירת עבודה, התיישבות חקלאית" (איגרות ב"כ 1, מכתב 140, עמ' 298).

[32] אידר נתמנה לראש שלוחת ההנה"צ בא"י ולמנהל המח' המדינית שם.

[33] ח"ו, שלא אהד את אוסישקין, התנגד למינויו כחבר השלוחה של ההנה"צ בא"י. לרעייתו כתב מלונדון ב-4.8.1921: "למען השם, אל תניחי לאוסישקין להתאכסן בביתך. הוא מנופח וחסר טקט, ובכלל - אין את נפשי לראותו בבואי" (איגרות ח"ו 10, מכתב 243, עמ' 266).

[34] שמריהו לוין (1935-1867). חבר ההנה"צ מ-1911. ממתנגדיה החריפים של תוכנית אוגנדה. מיוזמי הטכניון בחיפה ופעיל בהנהלתו.

[35] "ויכוח מעניין פרץ בשאלה אם האחריות לנעשה במחלקות הביצועיות השונות צריכה להיות מיניסטריאלית או קבינטית-קולקטיבית. ניצחה דעתו של אוסישקין, שטען בתוקף כי כל הדברים העיקריים ייחתכו בקולגיום ויתקבלו ברוב דעות" ("הארץ" 16.10.1921). תפישה זו גם תאמה את המסורת שהתגבשה בהנהלה הציונית מאז מותו של הרצל (עילם/היסטוריה, עמ' 210).

 

העתקת קישור