49. אל: רבקה, וינה - לונדון, 9.6.1921
שם הספר  ימי לונדון א'
שם הפרק  49. אל: רבקה, וינה - לונדון, 9.6.1921


49

אל: רבקה, וינה

לונדון, 9 יוני [1921]

 

המשך לגלויה ששלחתי לך תמול.

כתבתי היום לא"י, לאליהו ולבהרב,[1] שאל יחשבו על גוֶורץ בתור האיש.[2] הוא נכון אומנם לנסוע על-פי פקודתם, וגם נהירות לו כל הדרכים והאפשרויות, אך אין הוא די אמיץ, או יותר נכון הוא יישָמר על נפשו ועל פרסטיז' הפירמה שלו.

להצלחת העניין הכרחי שאני אסע איתו, כדי להפיח בו רוח חיים ולא להירתע לפעמים מאיזה ריסְק. גם היחסים בינו לבין יתר האנשים העוסקים בעניין באירופה יהיו רעים. הוא יתייחס אליהם כאל "בטלנים" והם ישטמו אותו. סוף סוף הוא פרופיטיר.[3] אחרת יהיה אם אני אהיה איתו. אני אבוא בקשר עם כל אנשינו ואם א"י ואותו אחזיק בידיים.

נסיעה זו חשובה עכשיו יותר מנסיעתי לאמריקה בתור שלישו של פ.ר. יחד עם זה, זרקתי להם הצעה - לחלץ את דב ולשלח אותו בתור האיש למזרח אירופה. מובן שגם לו תהיה דרושה עזרת גוורץ.

רבצ'קה, איני צריך להגיד לך, שבכתבי חשבתי עליו ועליך, ומאליהו לא הסתרתי זאת, אך גם לעצם העניין חשובה לאין ערוך הנהלתו של דב.

שלום,

 

משה

 

הערות



[1] המכתבים לא אותרו.

[2] על שיתוף משה גווירצמן (גוֶורץ) ברכש, כתב א"ג למ"ש במאי 1921:

המצב בארץ הוא כזה, שאנו מוכרחים לאמץ את כל כוחותינו ולהוציא לעבודה את כל מי שמסוגל לעזור לנו. את גווירצמן אתה מוכרח לשלוח מייד לאוסטריה ומשם ייסע אולי לקושטא. זה הכרחי. כל העסקים הפרטיים או ענייני השתלמות אינם צריכים לעכב או אפילו לדחות לאיזה זמן. אפשר כי בעוד חודש-חודשיים נעמוד בפני מאורעות לא פחות נוראים מאשר אלה שהיו, ואם לא נקדם בהכנותינו את פני הרעה - אנו עלולים לאבד את כל עמדותינו. תבינו את האחריות המוטלת על איש המסרב לקבל את אשר מטילים עליו עכשיו. בווינה יקבל גווירצמן מפליישר את ההוראות הדרושות לו. אם גווירצמן יצטרך לנסוע לקושטא, יצטרך אולי דוד הכהן לנסוע לאוסטריה (חביון א, עמ' 212).

ולאחר זמן מה:

אני דורש בכל תוקף, שגווירצמן ואולי גם דוד יעמדו לרשותנו. הראשון יצא מייד לווינה. אין עכשיו שום דבר אשר יוכל לתרץ כל עיכוב ודיחוי (שם עמ' 220).

על כך הגיבה רבקה במכתבה למ"ש:

בנוגע לגוורץ אני מסכימה לך מאוד. ברור שלא הוא יוכל לנהל את הדבר על-פי איניציאטיבה עצמית שלו, לפקד על אנשים ולהקיף את המצבים השונים בכל המקומות. אני חושבת כי אליהו, בדברו על גוורץ, לא חדר לעומק העניינים, לעומק המציאות של העבודה. אין הדברים נעשים פֹּו שְצ'וּצְ'יֶמוּ וֶלֶנִיוּ [רוסית: כבמטה קסם] - גוורץ ייסע לקושטא, דוד לאוסטריה וכו'. אופן עבודה כזה עלול לבלבל לגמרי את המוחות, ולבזבז הרבה כסף לנסיעות מיותרות (14.6.1921).

[3] איש עסקים העובד לשם רווח.

 

העתקת קישור