21. אל: דוד בן-גוריון, וינה - לונדון, 22.3.1921
שם הספר  ימי לונדון א'
שם הפרק  21. אל: דוד בן-גוריון, וינה - לונדון, 22.3.1921


21

אל: דוד בן-גוריון, וינה

לונדון, 22.3.1921

דוד יקר,

 

לא תוכל לשער כמה הצטערתי על אשר לא ליוויתיך, סוף סוף, ביום השלישי.[1] עוד מעט והייתי נוחל אותה המפלה שבפעם הראשונה, אלא שלאושרי איחרתי לשכב בערב הקודם ופשוט לא יכולתי להרים ראש בבוקר. אח"כ נודע לי לתימהוני, כי גם הפעם לא נסעת. כל השבוע חיבלתי תחבולות להיכנס אליך - ולא יכולתי. הלא אתה יודע את המצב ולא תאשים. חשבתי, אכנס במוצאי שבת כדרכי לרוב. משום מה לא עלה על דעתי, כי תיסע בשבת. ידעתי במקרה, כי בשישי בערב, מאוחר מאוד, היה לך ראיון עם ניידיץ'.[2] והנה אחה"צ, כשהייתי בישיבת הצ"ק, אמר לי פומרנץ[3] כי נסעתם.[4] הייתי הלום. אשתך בוודאי כעסה עלי. אחלה פניה.

אני שולח לך בזה חבילת כתבים שונים שנתקבלו פה בשביל בהרב,. בוודאי יעניינוך. כמו"כ נוסח תקנות המכון של ניצול כוחות המים כפי שעובד ע"י יבנאלי, אשר נשאר במקרה בידי.[5] ישנן עוד בידי תקנות הבנק[6] - ההעתק. אם נחוצות לך - כתוב ואשלח.

אבקשך מאוד מאוד לכתוב לי, ולו בקיצור ובאופן מסוכם, על מעשיכם בווינה ועל תקוותיכם לעתיד. אחרי נסיעתך נשארתי פה תלוש ומנותק מהכל. אני כותב ליהודית [אידלמן] ומבקש אותה, כי בכותבה את המכתבים אליכם תצרף העתקה יתרה אחת ותשלָחֵנה אלי, בעיקר ממכתביו של ברל.

פה אין חדש. השיירה[7] תצא מחרתיים, או מחר. סברה שיתנו סוף סוף ויזות לכולם, גם לזלטופולסקי,[8] שבגללו היה כל העיכוב. מה תהיה עמדת החברים [של פו"צ] באמריקה ביחס אליהם? המצב כ"כ בלתי ברור. אם יעמדו לגמרה מנגד - עלול זה לחזק את "הסיטרא אחרא"[9] שבציונות האמריקנית, ולעזור ג"כ לא יוכלו ולא ידעו כיצד ובאיזה תנאים לעזור, באין שם איש משלנו מא"י.

שלוס לך ולכל האחרים,

 

משה

 

הערות



[1] ב"ג יצא מלונדון לווינה לאחר שעשה בלונדון 3 חודשים לקידום המשרד המדיני של אחה"ע, ללא תוצאות של ממש: הבקשה להתקבל לוועדה המדינית של ה"לייבור" נדחתה כבר ב-10.9.1920 והמקורות הכספיים שמהם המשרד היה אמור להיזוֹן יבשו (ר' קנאת ב, עמ' 137-105). על סגירת המשרד בלונדון הגיב ב"כ: "זוהי מכה קשה לתנועתנו [---] מצב העניינים בארץ מחייב לפעולה שיטתית ומתמידה באנגליה [---] בשביל הממשלה בארץ הננו כוח משום שיש לנו קשרים ישירים עם לונדון [---] אילו ידעו באמריקה מה זה בשביל תנועתנו כולה המשרד לונדוני, ואיזה מכה, מכת רצח, היא סגירתו, היו אולי מוצאים איזו תחבולה" (איגרות ב"כ 1, מכתבים 96-95).

[2] יצחק ניידיץ' (1949-1868). תעשיין. פעיל ציוני. ידיד קרוב של ח"ו. סייע בהקמת מפעל החשמל בנהריים. ממקימי "קרן-היסוד" יחד עם הלל זלטופולסקי (ר' הע' 8).

[3] יעקב פומרנץ (1954-1890). יליד פינסק. ב-1906 היגר לאנגליה. ממייסדי פוע"צ שם ומזכיר מפלגה זו שנים רבות. בפילוג שחל בפוע"צ נמנה עם האגף הימני, ששיתף פעולה עם אחה"ע.

[4] צאתו של ב"ג מלונדון נדחה כמה פעמים בשל סיבות שונות, פוליטיות ואישיות, ולבסוף לא ידע מ"ש על המועד הסופי (שבת 19.3.1921) ומכאן החמצתו.

[5] עניין ה"מכון" ותקנותיו לא נתחוור, אך נראה שמדובר במפעל ארצי לפיתוח מקורות מים והולכתם שתכנן יבנאלי - אולי בהקשר יוזמותיו של פ"ר - על יסוד תוכניתו לפיתוח ההתיישבות העירונית והחקלאית בארץ, שהתווה במאמרו "פתיחה לעבודתנו" ("קונטרס" י"ג, 14.9.1919; שמואל יבנאלי, כתבים א, עמ' 252-242. ושם בעמ' 245 על מים).

[6] על הקמת בנק הפועלים החליטה ועידת היסוד של אחה"ע בשלהי פב' 1919, ותקנונו נתקבל במועצת ההסתדרות ב-12-15.3.1921).

[7] משלחת בראשות ח"ו, שעמדה לצאת לארה"ב ב-24.3.1921 כדי לפתוח שם מגבית ראשונה ל"קרן היסוד". עם חברי "השיירה" נמנו מנחם אוסישקין, י' ניידיץ', ה' זלטופולסקי ואלברט איינשטיין (ר' להלן הערה 9).

[8] הלל זלטופולסקי, (1932-1868). מנהיג ציוני מראשי חו"צ ברוסיה. תעשיין ונדבן. תרם למפעלי חינוך ול"הבימה", ממייסדי רשת "תרבות" של מוסדות חינוך בעברית ברוסיה. ייסד את הוצאת ספרים "אמנות", שבתו שושנה פרסיץ, העבירה מרוסיה לא"י. ב-1919 עקר לפריז. מיוזמי "קרן היסוד"  ה"ז נתקל בקשיים בהשגת אשרת כניסה  לארה"ב.

[9] מדובר בפרשת הקרע החמור שנתגלע בין ח"ו והעומדים לימינו בהנהלה הציונית ובין קבוצתו של שופט בית המשפט העליון לואיס ד' ברנדייס בהנהגת ציוני ארה"ב, שאותה מכנה מ"ש "סיטרא אחרא". מנהיגי הציונות האמריקאית התנגדו עקרונית ונמרצות להחלטת הוועידה הציונית בלונדון, ביולי 1920, להקים את "קרן היסוד" כמכשיר כספי של התנועה הציונית. ברנדייס ותומכיו טענו כי אין זו חובתה של ההסתדרות הציונית לממן מפעלים כלכליים ומיזמי פיתוח; על כל אלה לקום בכוחה של יוזמה פרטית ולא בכספי קרנות וארגונים ציונים. לח"ו היה צפוי איפוא מאבק עז בארה"ב. ואכן במהלכו פרסם ב-17.4.1921 מנשר גלוי "אל יהודי אמריקה", שבו הכריז, למעשה, מלחמה על ברנדייס וקבוצתו. בוועידת ציוני אמריקה בקליבלנד, שהתקיימה ב-5.6.1921 ביוזמת ח"ו, הגיע מאבק זה לשיאו. ח"ו נחל שם ניצחון מוחץ בגברו על יריביו האמריקנים ברוב של 113 נגד 71. בתגובה התפטרו תומכיו של ברנדייס מתפקידיהם בהנהגה הציונית וברנדייס עצמו התפטר מכהונתו כנשיא כבוד של ההסתדרות הציונית העולמית (ר' על פרשה זו איגרות ח"ו 10, הערות-הסבר למכתבים 108, 153, 180 ואילך).

 

העתקת קישור