15. אל: רבקה, וינה - 30.12.1920
שם הספר  ימי לונדון א'
שם הפרק  15. אל: רבקה, וינה - 30.12.1920
כותרת משנה  י"ט טבת פ"א - 36 Buckley Rd. N.W.6

 

15

אל: רבקה, וינה

י"ט טבת פ"א [30.12.1920]

36 Buckley Rd. N.W.6

 

רבצ'קה יקרה,

 

הנה את מקבלת חבילה שלמה. עשתונותיך יבּוֹכו ולא תדעי על מה להביט תחילה. במעטפה תמצאי:

1) את מכתבי זה;

2) מכתב יהודה, שקיבלתי לפני כשבועיים;

3) מכתב מאימא;

4) דו"ח של מחלוף;

5) אותו דבר, המשך.

את הראשון קיבלתי זה כבר ואת השני רק שלשום. רוב הפרטים המעשיים שברפורטים של מחלוף רק יעיבו לפניך את עצם העניין. אך כיוון שאת בדלות כזו אני ממהר לשלוח לך גם את אלה.[1]

מלבד כל אלה נוסע אליך מכתב ארוך-ארוך שלי [מכתב 12]. זוהי העתקת המכתב ששלחתי לא"י. אחרי שתקראיהו תשלחי ליעקב [כבשנה]. אני אומר "נוסע", משום שהמכתב עכשיו בפריס. אני רציתי שיצחק [קדמי כהן] יקרא אותו וע"כ שלחתי דרכו. המכתב הוא חלק ראשון של מגילה אשר לא תיפסק, ואשר את המשכיה תקבלי בסדר.

אחרי כל זה אני רוצה לנזוף בך נזיפה הגונה על אשר נתת לחולשה לשלוט בעצמך במידה כזו. זה לא יסולח לך. אני כ"כ נהניתי ממכתביך הקודמים - ראיתי שאת ערה ועובדת, ופתאום - הא לך! מילא, את "אי-התקדמותך" בגרמנית אני משליך החוצה. אבל זה שפניך נפלו מפני זה, וזה שאינך ישנה וכו' וכו' - זה באמת נורא.[2] את מתארת לעצמך איך עוברים הימים על דב? שווי לנגדך רגע את האטמוספרה שהוא שקוע בה עכשיו ואת קדחת העבודה והרוגז התמידי האוכלים אותו. ומהבית - בטוח אני, כי כבר קיבלת את מכתב יהודה. ובכלל - כשנמצאים בחו"ל צריך להסכים מראש לחללים ריקים מזדמנים מפקידה לפקידה בחילופי המכתבים ולהתפשר איתם. ואין חכם כבעל הניסיון. ובכן התנערי מעפר קומי[3] ואל תתני לרוח שטות לתסוס בך.

איני כותב כלום על עצמי, כי מכתבַי הגדולים יכללו את הכול. היאזרי בסבלנות לקראתם. את הראשון תקבלי במהרה, יצחק לא יַשהה אותו.

שלום לך, יקרה. באמת הרגעי והיי לאיש. כיתבי לי לעתים תכופות יותר. כל מכתב ממך - כלטיפה וכנשיקה. ואת הנעליים שלחי. ימי הקור כבר חלפו פה, אומנם, אך בכל זאת יסכונו.

אמרי שלום לרובשוב ולרחל. הגידי לה, כי בעניין תקציב התרבות עם ויצמן לא יצא כלום. כסף בכלל אָיִן ופחות ממישהו יש לווייצמן דעה בענייני כספים. הוא נסע עכשיו להולנד ומשם ייסע לא"י, ללוות את אלפרד מונד[4] (שמש-נדבות חדשה שזרחה על שמי ציון). בראשית פברואר ישוב הנה, לישיבת הווה"פ הגדול.

שלום לנטע, לרבקה [מהרשק]. שלום ללוברני,[5] בן-מלך,[6] מולדבי. מה רגלו?[7] הרואה את אותו?

עוד נשיקה אחת,

 

משה

 

בנוגע למכתבי למשה [כרמי]: אותי הכעיס בייחוד ה"סוף סוף זכיתי גם אני לתמונה" (תמונתי אני). זוהי האשמה פראית. באמת הלא בידי איש איננה תמונתי, ולי אין אף תמונה אחת ממנו.

נזכרתי, שאת הרפורט השני של מחלוף עוד לא קראתי לבן-גוריון, ולכן אני מעכב אותו לפי שעה.

 

הערות



[1] המכתבים והדוחות של בהרב, שעסקו בפעילותו לימין פ' רוטנברג ובמצב העבודות הציבוריות, לא נשתמרו. שני הרעים, מ"ש ובהרב, נהגו לשתף זה את זה במידע מאז עבדו יחד בוה"צ.

[2] במכתבה למשה, התלוננה רבקה על היעדר מכתבים מהבית ועד כמה היא מתענה בשל כך: "פני נפלו מאוד, נרדמת אני מתוך דמעות, עם רגש של עלבון מר, בלתי צודק. לולא הפסנתר לא הייתי יכולה להתקיים פה. [---] אתה בוודאי לא היית מרשה שישפיע חוסר מכתבים על מצב רוחך ומהלך עבודתך" (26.12.1920).

[3] לפי ישעיהו מב' 2.

[4] אלפרד מונד, לורד מלצ'ט (1930-1868) תעשיין, איש ציבור ומשפטן יהודי. חבר פרלמנט ליברלי (1928-1906). שר העבודה ואח"כ הבריאות בממשלת לויד ג'ורג' (1922-1916) גודל כנוצרי והפך לציוני פעיל אחרי הצהרת בלפור. נשיא קהי"ס והפדרציה הציונית באנגליה (1930-1928), יושב ראש הסוה"י המורחבת עם ייסודה ב-1929. ב-1930 התפטר מתפקיד זה במחאה על "הספר הלבן" של מנספילד. "אני סבור שכיבוש סר אלפרד מונד לעניינינו הוא אחד הנכסים הגדולים ביותר שרכשנו באחרונה" (איגרות ח"ו 10, מכתב 108, 6.1.1921, עמ' 157).

[5] אליעזר לוברני, (1965-1899). היה תלמיד בג"ה. למד באוניברסיטה בווינה בשנות העשרים. ד”ר לפילוסופיה. מורה ואיש הנחלת הלשון. מראשוני "קול ירושלים" המנדטורי.

[6] מרדכי מלכזון, בוגר מחזור ז' של ג"ה. שירת בצבא העותמאני. ר' עליו בנתראה.

[7] יצחק מולדבי, בוגר מחזור ח' של ג"ה. נפצע בגליל (אפריל 1920), ושהה בווינה לצורכי טיפול רפואי. "ביום שישי ה' אייר פצע הוא [שלום פריץ] בשגגה את אחד מהחברים - מולדבי - לבו הישר שלא ידע ויתורים, לא יכול כנראה לנשוא את הכרת שגגתו. זמן מה אחרי אסון השגגה חבש את סוסתו, נסע לעמק ושם נפרד מהחיים" ("קונטרס" ל"ו, מאי 1920, עמ' 24).

 

העתקת קישור