1. אל: אליהו, עדה, צפורה, כנרת - בָים, 23.10.1920
שם הספר  ימי לונדון א'
שם הפרק  1. אל: אליהו, עדה, צפורה, כנרת - בָים, 23.10.1920
כותרת משנה  שבת י"א חשוון [תר]פ"א ]


1

אל: אליהו, עדה, צפורה, כנרת

בָים, שבת י"א חשוון [תר]פ"א [23.10.1920]

 

וים דומה לרקיע בעינו/שניהם אז שני ימים חבושים/ ובתוכם[1]

 

ממש ככה. מים, מים, מים. ליבשה אין זכר, כאילו נבלעה, צללה בַּתהום לַנצח. וכל הקשור בה - כאילו שקע למעמקי נְשִיה, נִמחה זכרו, איננו. אין סערות, אין טרדות, אין מחשבות. תנודת גלים אדווה קלה, קצב שווה בתנועת האונייה. המסקנה הפילוסופית: תנועה קצובה בלתי פוסקת הינה כמנוחה גמורה. הכול רחוק, רחוק. חבוי מעבר לאופקים. כשם שאין העין רוִאָתוֹ, כך לא תשיגהו גם המחשבה. מה זה היה לי?

אַיֵך כנרת?[2]  אַיֵך, קבוצת אנשי יפו, אלה הקרויים "הוועד הפועל" של "אחדות העבודה"?[3]  אֵי עולם העבודה והמחשבה, אשר עזבתיו בשרירות לבי[4] - כך נדמה לי? אֵין. יחידי אני. ניתק חוט רעיונותיי, זיכרונות אין לי, געגועים לא נולדו. מחוץ למציאות, לזמן, למקום. האומנם זהו מצבי החדש?, אך לא, אין זאת, כי זוהי מחלת-הים שלי, ובדָרְכִי על היבשה - הלא תשובו אלי כולכם, ואשוב אתכם גם אני אל עצמי. שלום כנרת, הנידח מכם,

 

                                                                                                                משה

 

הערות



[1] שורות מתוך "שירי ציון והמסע אליה בים וביבשה", מאת יהודה הלוי, שהמשכן: "ובינותם לבבי ים שלישי" (ולא "בתוכם" כפי שכתב מ"ש).

[2] "השארית הקטנה שלנו מתרכזת על יד כנרת. אליהו ועדה בכנרת. בהרב בכביש מחמי טבריה ואנוכי בדרך העולה טבחה" (ד"ה בגלויה לרבקה בווינה, 12.11.1920. על כנרת ר' נספח 5 עמ' 427).

[3] יצחק בן-צבי, נטע גולדברג (הרפז), יצחק טבנקין, שמואל יבנאלי, רחל ינאית, ברל כצנלסון, דוד רמז.

[4] עבודת מ"ש בוה"צ תבעה את מרבית זמנו, אך למרות זה פעל רבות במפלגתו אחה"ע, בהוצאת הספרים שיזמה ובעשיית ביטאונה "קונטרס", שבו פרסם רשימות בשמו או בשם העט "בן קדם", והביא דיווחים מתוך העיתונות באנגלית ובערבית ללא חתימה. מ"ש השתתף ברבות מישיבות הוה"פ של אחה"ע והיה מזכיר הוועידה הראשונה שלה (כנרת, סיון תרפ"א; נוסח החלטותיה המקורי, השמור באת"ה, כתוב בכתב ידו). וכשנקבע מועד אסיפת הנבחרים ל-10.7.1920 היה אחד הפעילים שדאגו להשתתפות מרבית של צירי אחה"ע באירוע זה, ולשם כך ערך מסע ברחבי הארץ. בייחוד בגליל. לקראת התכנסות האסיפה ניסח מ"ש שני חוזרים, שנשלחו לצירי אחה"ע ברחבי  הארץ, בראשון (24.9.20), בחתימת הועה"פ של אחה"ע, פירט את ציפיותיה ודרישותיה של אחה"ע מאסה"נ והדגיש את חיוניות השתתפותם של כל הצירים; בשני, בחתימתו, נדרש לסידורי כלכלה ולינה של הצירים (החוזר הראשון מובא בנספח 8, עמ' 440).

 

העתקת קישור