מכתב 55 - משה יקירי - 3-4.8.1946
שם הספר  מאסר עם ניר ועיפרון
שם הפרק  מכתב 55 - משה יקירי - 3-4.8.1946
כותרת משנה  מוצאי שבת, יום א' בוקר

 

                                                                                                         מוצאי שבת,  3.8.1946

משה יקירי,

 

הגיעו אלי דרישות שלום ממך בשלושה צינורות שונים. רובינה, שהייתה כאן לרגל קריאתה ברדיו - מכתב [ה]אלמוני[ת] של ס' צווייג - צילצלה לפני כמה ימים ומסרה שלום. היא נלכדה בירושלים לרגלי העוצר בת"א, אך אלי לא הגיעה. העוצר כאן, שמתחיל ב-6, מקצץ את היום. אתמול בא אלי צבי וכולו קורן מהפגישה איתך. הוא טען רק שאילו היה בחורה היה מתאהב בך. התברר שהוא חזר על משפט זה גם לגולדי. צבי ציין את ה-dignity שבה אתה נושא את מעצרך. הוא קל מדי בשביל גולדי והיא כנראה מתפקעת מיחסו למצב שנוצר במשרדם לרגל ההפקעה.[1] ודרישת שלום האחרונה וקצת מיושנת קיבלתי הערב מאברשה קצנלסון, גם הוא יצא שבע רצון מהרוח הרעננה (!) והעֵרה שמצא אצלכם. אגב, הוא הזמין אותנו לחתונת זאבה[2] ביום ד'. זאבה הנחמדה עומדת להינשא לבעל דמיונות זה, שרצה בזמנו להציל את ספרד וברח מהבית והגיע עד כנרת.[3]

היום, שבת, היה יום משונה במקצת, וכל זה בגלל סיבה מצחיקה - אכלתי יותר מדי. והנה כיצד קרה הדבר. הרבנית הרצוג[4] הזמינה אותי זה כמה פעמים לסעוד אצלה בצהרי שבת. סירבתי וסירבתי עד אשר לא יכולתי לסרב, והיום היה האות. חשבתי ללכת עם חיים, אך מכיוון שבא אתמול דודיק,[5] השארתי את שני הנערים בבית ולבשתי את ה-best שלי וב-12.30 יצאתי לדרך. הרבנית עם איזו "ברווזה צולעת" וחיותה ומר צ'יריק - מנהל משרד הקרן הקיימת באנגליה, שירש את מקומו של [הרי] שיין - היו החֶברה. הרבנית האכילה בלי רחם ומרוב טובה נתבלבלו ונקהו חושי. יצאתי מהבית זַה אוּפּוֹקוֹי וחזרתי זַה זְדְרַבִייֶה [לפי פתגם רוסי: יצאתי באסון, חזרתי בששון]. בשובי הביתה חשבתי בלבי - כיצד אפשר כך לאכול לשובע בימים אלה? הרבנית עצמה, אישה נבונה וחכמה ונעימה ומתייחסת אלי בידידות רבה, ונדמה לי שגם בכנות, אולם אווירת הבית וסיפוריה על הרב, מסעותיו, הישגיו (ברור שתוחב אפו לעניינים שלא לו)[6] עשו עלי רושם של מין וַטיקן בתוכֵנו. המושגים בבית הזה עוד מושגי שתדלנות.

בשובי הביתה היה כבר קרוב לשעה 3 ומכיוון שהפחד מפני השעה 6 גדול,[7] החלטתי לגשת מייד לתיבון לברך את המשפחה המאושרת הזאת עם הולדת הבת. הלכתי עם מתנתי המסורתית לתינוקות - שמיכה קטנה.

לפני הצהריים באו לראות אותי - רייפנברגים,[8] ד"ר צַמוֹרי,[9] ד"ר כגן,[10] אֶלַה ועוד, וכולם מסרו לך דרישת שלום לבבית. האורחים נהנו מתמונתך. הבוקר, כשעודני בפיג'מה, באה אוויס שולמן[11] להיפרד. ראיתיה לפני כמה שבועות בחטיפה ולא נזדמן לי יותר להיפגש איתה ולהכירה - והכל בגלל העוצר. באה להיפרד, כולה קורנת בריאות וטוב לב ומאושרת משהותה בארץ. פגשה את מי שרצתה לפגוש וראתה את מה שרצתה לראות. "הבחורים"[12] עסקו וטיפלו בה הרבה והיא יוצאת מלאת סודות. הביאה לי מתנה - זוג גרבי נילון. כמובן שהיא השאירה בשבילך הרבה הרבה שלום.

כל מה שכתבתי - פרפראות. והעיקר - מסובך ומעורפל.

אתמול היה אצלי ז'. אני מבינה שהוא שולח לך הרבה חומר, ובימים האחרונים גם תגובות. אז, במשרד, לא שמעתי מהם שום תגובות - טרם עיכלו את החומר שקיבלו ממך. נראה שהייתה פגישה לעובדי המחלקה, דנו בהצעות האפשריות ובאו לכלל דעה שזאב בוודאי העבירה לך. ז' אופטימי, לא במידה שדוליק אופטימי, אך הוא מתחיל לראות איזה אור. הרבה לדבר עליך, על האפשרות שתצטרך לפרוש מההנהלה לכמה זמן,[13] ובמקרה זה הוא רואה אותך מקים את "דבר". הוא סיפר לי על ההתפעלות ממך שהוא שמע מפי אנשי נען, וכמו שהוא אומר - מבחינה זו של פגישה עם אנשים לא הייתה ישיבתך בלטרון איבוד זמן.

אני יראה מב"ג. נדמה לי שהוא מטפס על קירות ועלול להרוס כל אפשרות ממשית להיאחז במשהו.

אני מפסיקה, כי השעה מאוחרת. דע לך, כשאני שוכבת לישון וחושבת שחדרך ריק ולא סתם ריק, כי אם ריק בגלל שהנך עצור - הכל מסתגר בי ולבי נופל בקרבי ואיזה הרגשת עלבון ממלאה אותי.

 

יום א',  4.8.1946,  בוקר

 

אמש לא עצרתי כוח. רגשו עיני ושכבתי לישון. גרשון הבטיח לבוא הבוקר. משיחה טלפונית אתמול נראה שהוא חושש בפני עונשים בגלל עיתון יום ו'.[14]

המאמר ההוא שלא נעם לך נכתב תחת השפעת סַקֶר.[15]

רד"ק אינו שומר על הבטחתו וטרם הביא את תמונותיך. בינתיים לקחה ללה למחנה אחת מהן, המוצלחת ביותר, אני שולחת לך את השנייה בתנאי שתחזיר אותה לי.

ייתכן שאהיה היום בת"א. אברר את הרשמתך בספר הזהב, אם אומנם לרגל מעצרך נעשה הדבר. אם כן - אראה שיפורסם.

שלום וחזק. הוי, משה, חזק וחזק, בנשיקה.

 

צ.

 

א ג ב,  ע ל  ה ת ע ו ד ה  כ ת ו ב:

משה בן יעקב שרתוק

כיום בלטרון.

בוגר המחזור הראשון של הגימנסיה הרצליה.

מייסד גדודי החי"ל.

נרשם ע"י הגימנסיה "הרצליה" בת"א בשם 165 בוגרי המחזור ה-34.

 


[1] לאחר פיצוץ מלון "המלך דוד" הוחלט במימשל הבריטי לרכז את המשרדים הממשלתיים, הפזורים בירושלים, באזורי ביטחון מגודרים, שכונו בפי היהודים "בווינגרד" (על שם שר החוץ הבריטי ארנסט בווין). "שערוריית הנישול של בתי-מסחר, עסקים ומשרדים ממרכזם ברחוב יפו, בקירבת מגרש הרוסים וברחוב הנסיכה מרי, הולכת ומתרחבת. [...] בבניין ג'נרלי בלבד נמצאים 38 משרדים של עורכי-דין. יחד עם משרדי עו"ד שנושלו מבניין הרוסים ובית אפ"ק מהווה סוג זה בלבד כמאה במספר. [...] מעשה השלטונות נראה כמעשה-עונש אכזרי, המכחיד בערב אחד מרכז מסחרי יהודי" ,"דבר", 2.8.1946); "אלה המנשלים עתה מאה בתי-מסחר, משרדים, בתי-מלאכה, בנקים סוכנויות ובתי-עסק יהודיים בירושלים ינסו לשווא להסתתר מאחרי הטענה, כי טעמי ביטחון מחייבים את המעשה" (שם, 4.8.1946).

[2] זאבה - בתם של סימה ואברהם ניסן (קצנלסון).

[3] מתתיהו (מתי) פלד (איפלנד), לימים אלוף ומזרחן. בשנת 1936, מושפע מהידיעות על מלחמת האזרחים בספרד, החליט מתי, אז בן שלוש-עשרה, יחד עם חברו בן-גילו יוסף גליקליך, להצטרף ללוחמים הרפובליקנים. השניים יצאו מעירם ירושלים צפונה וחנו עם לילה בקבוצת כנרת, שם התגוררו ידידי משפחה, רבקה ומאיר ספיר, שהזעיקו מייד את הוריהם (על התרשמות מ"ש מאלוף מ' פלד ר'  יומ"א א', עמ' 80- 81).

[4] שרה הרצוג - רעיית יצחק אייזיק הלוי הרצוג, הרב הראשי האשכנזי לארץ-ישראל מסוף 1936.

[5] כינוי חיבה לדוד גולומב, בנם של עדה ואליהו גולומב.

[6] הרב הראשי הרצוג סייר אז במחנות העקורים באירופה ונועד בלונדון עם ראש הממשלה, שר המושבות והארכיבישוף מקנטברי ואגב כך השמיע הצהרות מדיניות ואף בישר על שיחרור המנהיגים.

[7] העוצר בי-ם היהודית החל בשעה 6.

[8] אסתר ופרופ' אברהם רייפנברג. א' רייפנברג, ממקימי החוג לכימיה באוניברסיטה העברית ירושלים, התמחה בחקר קרקעות ארץ-ישראל. התנדב לצבא הבריטי במל"ע-2.

[9] ד"ר צמורי - רופאת שניים בקופ"ח ירושלים.

[10] ד"ר הלנה כגן. רופאת ילדים חלוצה. פעילת ויצ"ו, כלת פרס ישראל ב-1975.

[11] "אוויס שולמן, מניו-יורק, אשת רב [רפורמי, צ'רלס], עסקנית של 'המילווה', ידידה ותיקה" ,יומ"א, עמ' 1609).

[12] עובדי המחלקה המדינית, שטיפלו בסידור סיוריה ופגישותיה בארץ.

[13] במכתב אל ז"ש מ-27.7.1946 עמד מ"ש על האפשרות שייאלץ לפרוש מתפקידו אם מסיבות פנימיות ואם מחיצוניות:

אני חושב עמוקות על עתידי. רואה בבהירות אפשרות תמורות. הס מלהזכיר זאת לאיש, כי אם יתפשט - ינוצל בחוץ ן...] כל עוד המערכה בתוקפה (כאילו!) יש לגרש כל הרהור. אבל לאחר חיסול הפרשה - יש יום חשבון. סוף סוף מישהו אחראי לכֶּשֶל. גם ייתכן שייווצר מצב, שלא יתנני להמשיך בתפקידי בי-ם (ובל-ן [לונדון]), עכ"פ בלי הפסקה מסוימת.

נראה, שב"כשל" מכוון מ"ש להצלחת הבריטים בפיענוח מברקי הסוה"י ובתפיסת מיסמכים סודיים, שהיו ברשותו בעת מעצרו בת"א וכן בדירתו ובמשרדי הסוכנות בי-ם (לדברי צ"ש במכתב 5, החרימו הבריטים 4 תיקים שהיו בחדרם במלון; במכתב לז"ש, שבו הגיב על דברי א' ששון במכתבו אליו מ-15.7.1946, כי מיסמך על מו"מ של הסוה"י עם מנהיג הנוצרים בלבנון נפל בידי הבריטים, ציין מ"ש כי המיסמך היה "באמתחתי"), אך אפשר שהכוונה לאחריות אישי ההנהגה, ובתוכם הוא-עצמו, לקו המדיני שהוליך למשבר "השבת השחורה". ב"מצב שייווצר ולא יתנני להמשיך בתפקידי" כוונתו, כנראה, לאפשרות שלאחר השיחרור יסרבו הבריטים לעמוד איתו בקשר כנציג הסוה"י.

[14] במאמר הראשי של פ"פ ביום ו', 2.8.1946, שנוסח בחריפות יתרה, נטען כי המרחק שנוצר בא"י לאחר זוועת "המלך דוד" בין שלילת חירות הביטוי לדיכוי מוחלט, נעשה מיקרוסקופי:

קול העם ן...] יכול להישמע עתה רק מעל גבי עמודים אלה, שכן העיתונות העברית נכבלה והושתקה יחד עם שליש היישוב היושב בת"א, הנתונה בעוצר מאי יום ג' [...] העוצר בי-ם ואח"כ בת"א, והחיפושים והחקירות שם, שכמעט אין להם אח ורע בתולדות החברה הנאורה, לא יביאו את הציבור היהודי לידי שיתוף-הפעולה הדרוש לשירוש הפושעים והמטורפים [...] הצעדים שנקטו השלטונות [...] לא יושמו בגרמניה, למשל, שם, למען השלום העולמי, הצורך לחשוף ולהעניש את הרוצחים ההמוניים הנאצים היה דחוף לא פחות מאשר הצורך לחשוף ולהעניש את הטרוריסטים האי"ים. ובמשך כל הזמן הזה, בעוד מטופחת תקווה שהיהודים יהפכו למין חברה ויגילנטית, מוחזקים המנהיגים בעלי ההשפעה, שאך הם עשויים להניע את בני עמם לטיפול בנגע, מאחורי גדרי תיל ומשמשים מטרה להשמצות והאשמות, שטרם הוכחו [...] באנרכיה חובה להילחם, אך לא בשיטות המולידות אנרכיה, לא בבידוד, עוצר ופגיעות במשק. הצבא יגלה לבטח שבצעדי ההשפלה הקיצוניים והכוללניים שנקט יגרום הקשחה, שתשים לאל כל תקווה לשיתוף-פעולה בשירוּש הטרוריסטים ובמשימות המכריעות, הממשמשות ובאות.

[15] הכוונה למאמר ולטר איתן בפ"פ, 30.7.1946 (ר' מכתב 54 הע' 4).

 

העתקת קישור