מכתב 18 - אהובַי (בני המשפחה) - 26.5.1916
שם הספר  נתראה ואולי לא
שם הפרק  מכתב 18 - אהובַי (בני המשפחה) - 26.5.1916
כותרת משנה  קושטא, כ"ג אייר, תרגום מהמקור הצרפתי

 

 תרגום מהמקור הצרפתי                                                                         קושטא,  כ"ג אייר  [26.5.1916] 

 

אהובַי,

 

זה כבר שבוע ימים שאני נמצא בקושטא. שלחתי לכם מברק בהגיעי. הגדוד שבו אני נמצא חונה בבוסטנג'י, מהלך חצי שעה מהַיְדַר-פשה[1] ברכבת.

 החבורה שלנו[2] שהתה ימים אחדים בקרנטינה וביום הרביעי שלחו אותנו ל"בוּלוּק".[3] אני נמצא בראשון.[4] כבר התאמנתי יום שלם. זה לא היה קשה. יחס הקצינים מצוין. כמובן שצריך לציית, למלא את הפקודות וכו'.

אנו קמים בחמש בבוקר. בשש וחצי יוצאים לאימונים עם הרובה, הכידון, התרמיל והמימייה. עובדים עד שעה אחת-עשרה. אחר-כך מנוחה של שעה בשדה ועוד שעת עבודה אחת משתים-עשרה לאחת. חוזרים הביתה ושוב יוצאים בין שלוש לחמש. לפעמים עושים אימוני לילה בין שבע וחצי לתשע וחצי.

 המזון טוב למדי, אבל אפשר לקנות בשוק כל מה שרוצים.

 אני כותב מכתב זה בחדרו של משה.[5] אתמול, יום חמישי, קיבלתי רשות לצאת לקושטא עד היום בערב,[6] וכך יהיה כל שבוע, כי אני נמנה עם אלה שיש להם כאן משפחה - בעזרתו של דודי בנימיני.[7]

 אצלי הכל כשורה. בריאותי טובה מאוד וגם מצב הרוח. עדיין לא חסר לי כסף. הוצאתי בדרך שלוש לירות ונותרו לי שמונה, אבל עלי לקנות כמה דברים ואהיה זקוק לכסף. בראש ובראשונה עלי לתפור לי בגד צבאי של ממש. זה יקר מאוד. המסקנות ברורות לכם. בינתיים אוכל ללוות ממשה.

 דב וחבריו הגיעו כנראה היום.[8] אראם הערב.

 אני מבקש מכם בכל לשון של בקשה שלא לדאוג לי. בעיקר אבקש זאת מאימא. צפו למכתב מדי שבוע. אני מצפה למכתביכם בקוצר רוח.

 שלום לכולם, ד"ש ממשה. שלכם,

                                                            משה

 

מעני: בוֹסְטַנְגִ'י, איהְטִיאט זאבֶט נַמְזֶדְלַרִי, אַלַי 4, 12701 נוּמְרוּלוּ, יאפַלי מוּסַה.[9]

 


 [1] עיירה מדרום לאיסְקידַר ובה תחנת הרכבת הסופית ונמל המעבורת של קושטא האסיינית.

 [2] ב"חבורתו", שבצאתה מבעל-בק מנתה 55 איש, היה מ"ש צוער יהודי יחיד. הוא מצא את עצמו בחברת "תורכים, ערבים, ארמנים, אלבנים וצ'רקסים, בני כל העמים שהיוו את האימפריה העותמאנית" (בן-אלול, "דבר השבוע" 10.12.1953). אחריו הגיעו לקושטא כ-100 חניכי ותלמידי ג"ה והסמינר למורים בירושלים, בשלושה גלים: "במאי 1916 באו למעלה מ-50 גומרי ג"ה ביפו, 30 מתלמידי ביהמ"ד למורים שלנו בי-ם ו-24 תלמידים ממוסדות חינוך אחרים בקבוצות קבוצות בדרך היבשה על פני אסיה הקטנה לקושטא, כדי להיכנס לביה"ס הצבאי התורכי" (ליכטהיים, עמ' 7 41).

[3]  פלוגה.

[4]  סידרת האימונים התנהלה בארבעה שלבים, במסגרת ארבע פלוגות שחנו בארבע עיירות נופש שעל החוף האסייתי של ים השיש, לא הרחק מקושטא - בין הַידר-פשה וקַרְטַל, מול איי הנסיכים.

[5]  בסיס חיל האוויר וביה"ס לטיס, שבו שירת משה גבירצמן, היה בעיירת החוף האירופית סן-סטפנו (היום יֶשִילְקוֹי). בנוסף, החזיק מ"ג חדר במלון "רובין", בפרבר פֶרַה, כנראה לבילוי סופי שבוע.

[6]  חופשת סוף השבוע הייתה ביום ו', יום המנוחה המוסלמי.

[7]  ה"דוד" הוא ד"ר אהרון בנימיני, מוֹדע מימים ימימה, כמתחוור מעדות מ"ש ב-1953 על ימי לימודיו בקושטא ב-1914: "בק'[ושטא] גרו בן-גוריון ו[יצחק] בן-צבי בחדר אחד עם בחור שלישי, יוסף סטרומזה, בפנסיון סטרי, בנבכי העיר. היו בעיר עוד סטודנטים יהודים, שבאו מן הארץ ושבאו מרוסיה ע"מ לעלות לארץ: [יצחק] נופך, גד פרומקין, לבנון [לימים ח"כ ועו"ד בי-ם], בנימיני [לימים רופא בת"א] ואחרים" (בן-אלול, שם 3.12.1953), מב"ה מספר על א' בנימיני בתרשומת ל-24.10.1916: "אתמול בערב, בעת ישיבת הוועד המפקח של הגימנסיה, נכנס רופא צבאי תורכי אל הישיבה לדבר עם הד"ר מטמן, והנה זה רופא צבאי שבא אך עתה מקושטא וראה את הצעירים שלנו [המגויסים היהודים מא"י] ומסר לנו בשמם את דרישתם שלום. שמו אהרון בנימיני, מן היהודים ההרריים שבקווקז הרוסי. והוא מדבר רוסית, צעיר לאומי וציוני, והוא גם בא ללמוד בקושטא את תורת הרפואה עוד קודם המלחמה וגם קיבל את הנתינות העותמאנית בעת אחת עם [יצחק] בן-צבי, צעיר מ'פועלי ציון', בכוונה תחילה לעבוד אח"כ בא"י. והנה עתה הוא רופא צבאי ושולחים אותו אל החזית המדברה, לבאר-שבע. הוא מתאר את מצב הילדים [במחנות האימונים בקושטא] בצבעים שחורים" (עמ' 375-374), על א"ב באותם ימים כתב דב לרבקה ב-4.6.1917: "היום נסעתי לאום-דֶבקֶל, תחנה זמנית של המסילה ואדי סרר-ב"ש בשביל להתראות עם הד"ר בנימיני. נסעתי ונזכרתי בבנימיני בקושטא. נזכרתי במכתב שכתב הביתה למשפחתו ובו דיבר בהתפעלות כזאת על נגינתך באותו קונצרט" (אמ"ש; גרא עמ' 184); ובמכתב למ"ש באדום מ-15.8.1917: "בדבר 'מחלתי' הייתה לי תעודת אחד הרופאים מביה"ח בתל-שריעה בשם ד"ר בנימיני" (אמ"ש; גרא עמ' 192).

[8]  אף שחבורת הא"יים הגיעה לקושטא אך כשבוע אחרי מ"ש, גרמו הנסיבות לפיגורם אחריו, בסידרת אימוניהם, בחודש תמים.

[9]  בתרגום מתורכית: בוסטנג'י, ביה"ס לקציני מילואים, המחנה ה-4, מס' 12701, מוסה היפואי.

 

העתקת קישור