מתוך יומן העבודה - לונדון, 2.4.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 2.4.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                              לונדון, 2.4.1939

 

טילפן רייס[1] מוורשה: האם אנו עומדים להתראות עם בק? עיתוני ורשה מודיעים כי הוא ידון גם בשאלות ההגירה - אינם מפרשים בשם ארץ-ישראל. לבק יש כביכול קשרים עם הרביזיוניסטים, וגם מבחינה זו חשוב שיהיה להנהלה ראיון איתו. אמרתי לו כי כבר ביקשנו ראיון ובשגרירות הבטיחו לנו לסדרו, וכי גם בעיתוני לונדון מופיע עניין הגירת היהודים מפולין כאחד מנושאי שיחותיו של בק עם האנגלים. רייס שאל מה המצב, ומסרתי לו על הערפל שבו אנו נתונים כיום. אמרתי שייתכן כי יעלה בידי לבקר בוורשה לפתיחת מגבית הקרן הקיימת. רייס שאל אם ידוע לי מה עשה לוקר בעניין ביקורו של וג'בוד בפולין יחד עם ז'בוטינסקי. הוא שלח ללוקר מברק בעניין זה, לאחר שהרביזיוניסטים פירסמו כי וג'בוד יופיע יחד עם ז'בוטינסקי באסיפה פומבית בוורשה. אמרתי שלא ידוע לי דבר בעניין זה - אשאל את לוקר.

ג'אנר[2] טילפן: יש הצעה לכנס את הוועד הפרלמנטרי שלנו לישיבה לפני פגרת הפסחא. חברים אחדים התאוננו שאין קוראים להם. (בזמן האחרון נעשתה פעולה רבה בפרלמנט, אך לא הכול נעשה מטעם הוועד הארץ-ישראלי, מפני שמצד אחד רצינו להתרכז בפעולה בקרב תומכי הממשלה ומצד שני שילחנו בממשלה את מנהיגי מפלגות האופוזיציה בתור שכאלה; אולם המשלחת שהתייצבה לפני ראש הממשלה הייתה מטעם הוועד.) הבעתי ספק אם כדאית הישיבה עכשיו כשאין בפינו חדש, אך ג'אנר סבור כי היא דרושה כדי "להחזיק את הוועד בחיים". אין צורך, לדבריו, שיבואו חברי ההנהלה. זו תהיה ישיבה פנימית - ידברו וג'בוד, קזליט, והוא עצמו. הוא רוצה להיפגש אתי כדי לשמוע מה המצב ולקבל הדרכה. הסכמנו להתקשר מחר. כל ההצעה נראית משונה - בייחוד העמדת חברי ההנהלה בחוץ כשג'אנר עצמו בפנים.

[---]

 

הערות

[1]  אנשל רייס - מנהיג ציוני ממייסדי "פועלי-ציון" בגליציה. עלה לארץ ב-1926 ועד 1928 היה מנהל המחלקה הטכנית של הסוכנות. ב-1928 עבר לוורשה כשליח "פועלי-ציון". חזר לארץ עם פרוץ מלחמת-העולם השנייה.

[2]  בארנט ג'אנר (Barnett Janner) – חבר-פרלמנט יהודי. ראה כרך ב', עמ' 464, הערה 5 מ-1.3.1937.

 

העתקת קישור