מתוך יומן העבודה - לונדון, 8.3.1939
שם הספר  יומן מדיני 1939
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - לונדון, 8.3.1939

 

 

מתוך יומן העבודה                                                                    לונדון, 8.3.1939

 

הגיעו ידיעות על מחלוקת שנפלה כאילו בין נציגי מדינות ערב כאן. מצרים וערב הסעודית אין דעתן נוחה ביותר מעצמאות גמורה לארץ-ישראל - הן רואות בה פתח למשיכת ארץ-ישראל לצד עיראק ולמילוי תאוות ההתפשטות וההשתלטות שלה [---] ידיעות אלו עולות בד בבד עם מה שנודע לנו ממרחקים על עמדתו של אבן סעוד עצמו.

כל היום עבר בניסוח המכתב שעלינו לשלוח לממשלה.

בבוקר התברר כי בן-גוריון ושטיין נחלקו אמש בדעותיהם. שטיין לא הסכים לערוך מכתב לפי הוראותיו של בן-גוריון. מלאכה זו הוטלה, אפוא, עלי ובשעות-הבוקר המאוחרות הכתבתי נוסח, שיצא ארוך למדי.

בגלל חיבור המכתב לא יכולתי לעמוד בדיבורי ולשוחח עם קלוואריסקי.[1] מיום שבא לא עלה בידי להיפגש איתו, בגלל מחלתי וטרדותי. ביקשתי את בן-גוריון לקבלו במקומי. בן-גוריון סיפר לאחר-מכן, שאין לקלוואריסקי שום הצעות לפעולה כאן, בימי המשא-ומתן, אלא, סבור הוא, שעל-ידי התקשרות עם חוגים ערביים מסוימים בארץ אפשר להגיע למשהו.

אחר-כך סיפר לי בן-צבי, שקלוואריסקי מציע שנסדר לו ולמוסא עלמי יחד ראיון עם מלקולם מקדונלד! לפני שנתיים שוחח עם מוסא עלמי ואז נסתמנה אפשרות של הסכם ביניהם. אם ידבר עכשיו עם מקדונלד בנוכחותו תטפח על פניו עובדה זו והלה לא יוכל להכחיש. אך כיצד תופסים את מוסא עלבי ומכריחים אותו להתייצב לפני מקדונלד יחד עם קלוואריסקי? - נקודה זו נשארה סתומה. ניסיוננו אנו להיפגש עם מוסא עלמי עלה בתוהו - הוא סירב להיפגש. קלוואריסקי עצמו טילפן אליו וביקש לראותו, אך הלה השתמט. כל התוכנית של ראיון משותף כזה עם מלקולם מקדונלד היא בלתי-מציאותית בהחלט.

בשובי למשרד אחר-הצוהרים מצאתי עוד שלושה נסחים של המכתב, ואלה תולדותיהם.

נוסח אחד הביא שטיין - הוא פרש, כדרכו, לפינתו ויצר חיבור משלו.

נוסח שני הוא תקציר שעשה בן-גוריון מהנוסח שלי, בשינוי סדר הפסקאות ובתוספת הדגשות.

נוסח שלישי הוא פרי עבודתם של בפי וברודצקי. הם עבדו בעיקר על-פי הנוסח שלי, אך הביאו בחשבון כמה נקודות מנוסחו של שטיין.

לפנות ערב נתכנסנו-בן-גוריון, ברודצקי, גולדמן ואני-לקבוע את הנוסח הסופי (סבורים היינו שזה יהיה הנוסח האחרון). בחרנו את נוסחם של ברודצקי ובפי כיסוד. למעשה הייתה זו כתיבה מחדש. לאחר שהועתק הנוסח החדש עבדנו עליו שוב בן-גוריון ואני ושינינו אותו - הווה אומר נוסח שישי. העריכה וההעתקה נמשכו עד אחרי 11.

מקדונלד הודיע הערב לעיתונאים כי בראשית השבוע הבא תהיה הממשלה מוכנה להביא לפני שני הצדדים את הצעותיה האחרונות.

 

הערות

[1]  חיים קלוואריסקי-מרגליות (1947-1867) - ראה כרך ב', עמ' 474, הערה 2 מ-18.5.1937.

 

העתקת קישור