דברים בישיבת הנהלת הסוכנות - ירושלים, 28.8.1938
שם הספר  יומן מדיני 1938
שם הפרק  דברים בישיבת הנהלת הסוכנות - ירושלים, 28.8.1938

 

 

דברים בישיבת הנהלת הסוכנות                                          ירושלים, 28.8.1938

 

עלינו להבחין בין הוויכוח בשאלת הדת ומקומה בחיים הציבוריים, ובין המטרה המעשית שלפנינו כרגע, והיא להשפיע על מסקנות "ועדת-החלוקה". לוועדה הוגשו שתי תביעות מצד ה"אגודה":

א. תביעה עקרונית, רק לצאת ידי חובה, שהמדינה היהודית שתוקם תתנהל לפי רוח דת ישראל;

ב. התביעה הפוליטית המעשית, שאם אופן הנהגת המדינה בשטח הדתי לא יספק את היהדות החרדית - קרי: את "אגודת ישראל" - הריהם תובעים משטר שבו לא תהיה עליהם כפייה, ויובטח להם החופש לסדר את צורכיהם הדתיים ברשות עצמם.

אנו יודעים את הבריטים. דרישות ממין זה מתקבלות אצלם באהדה. ברור מראש ש"הוועדה" תהיה מוכנה לקבל את תביעתם, אולי בשינויים קלים. [---] אם נשיב לה אנו תשובה שלילית, היא תגיד שה"אגודה" צודקת, יש לדאוג לערובות מיוחדות שהרוב במדינה היהודית לא ידכא את המיעוט. אם ניתן את התשובה המוצעת על-ידי חברינו בלונדון[1] אנו מסלקים חשש כזה מלב חברי "הוועדה", ונוטעים בליבם אמון בנו שלא נטיל מרות בעניינים אלה.

 

הערות

[1]  התשובה המוצעת על-ידי חברינו בלונדון - "ועדת-החלוקה" בהיותה בארץ קיבלה לראיון משלחת מטעם "אגודת ישראל" שהעלתה לפניה את חששות היהדות החרדית לגורל הדת במדינה המוצעת. בינתיים סיימה "הוועדה" את עבודתה בארץ, חזרה ללונדון וביקשה את תגובתה של הנהלת הסוכנות לחששות "אגודת ישראל". ד. בן-גוריון, ששהה אותה עת בלונדון, שלח להנהלת הסוכנות בירושלים הצעת תשובה ל"ועדת-החלוקה" שנוסחה בהתייעצות עם יתר חברי הנהלת הסוכנות בלונדון. נוסח התשובה המוצעת היה: "א. המדינה תקבע לעצמה מזמן לזמן חוקתה ומשטרה לפי הצרכים וההשקפות של העם; ב. בחוקה יובטח חופש מצפון ודת וכל קבוצה תוכל במסגרת החוקה לסדר צרכיה הדתיים ברשות עצמה אם תראה צורך בכך; ג. שבתות ומועדי ישראל יהיו ימי-מנוחה ממלכתיים. בני דתות אחרות יורשו לשמור במקומם חגים דתיים שלהם". דברי מ. שרת נאמרו בוויכוח שהתפתח בהנהלת הסוכנות אם יש לקבל את הצעת התשובה של הנהלת הסוכנות בלונדון כלשונה או שיש לשנותה, כדרישת הרב פישמן-מימון.

 

העתקת קישור