דברים בישיבת הנהלת הסוכנות - ירושלים, 14.8.1938
שם הספר  יומן מדיני 1938
שם הפרק  דברים בישיבת הנהלת הסוכנות - ירושלים, 14.8.1938

 

 

דברים בישיבת הנהלת הסוכנות                                          ירושלים, 14.8.1938

 

[---] השוטר שוורץ התודה לפני הרב קניאל[1] והודה על מעשהו. הוא גם מסר את נסיבות הירייה בשוטר הערבי. הוא טען שהשוטר היה מוסלמי קנאי, היה מציק לו מאוד, ופעם לא יכול הלה לשלוט ברוחו ועשה מה שעשה. דבר ההודאה נמסר למזכיר הראשי, שנתרשם, כפי שאומרים, כי דברי שוורץ על הנסיבות נראים כדברי-אמת. מובן שכל העניין נמסר לידיעת הנציב העליון.

[---] הממשלה האיטלקית נקטה, כידוע, קו חדש ביחס לתורת הגזע[2]. לפי ידיעה שהגיעה אלינו מאחד הפקידים שביקר לא מזמן באיטליה עשה זאת מוסוליני כתגמול להיטלר בעד ביטול הארגון הנאצי בטירול, ובעד הפקרת הגרמנים בטירול לחסדי איטליה. נראה שהתמורה שדרש היטלר היא שאיטליה תכיר בתורת הגזע, צעד שיחזק את היטלר בארצו הוא. שמענו על החרמת ספרים של סופרים יהודים. יש בידינו חוזר של המיליציה הפשיסטית על קריאת "הפרוטוקולים של זקני ציון". הממשלה האיטלקית פקדה לבטל את הכשרת החלוצים מאוסטריה וגרמניה שהייתה באיטליה.

בשנים האחרונות הייתה ארץ-ישראל משתתפת בתערוכה השנתית בבארי. פעם הייתה גם השתתפות יהודית רשמית. עמדה לפנינו השאלה אם לאור המצב באיטליה יש להמליץ עתה על השתתפות יהודים בתערוכה. יושב-ראש ההסתדרות הציונית באיטליה עמד על כך ודווקא השנה יש להשתתף בתערוכה במידה מוגברת. הוא טען שתורת הגזע אינה לרוחו של העם האיטלקי, שהעם אינו מכיר בה, ושהיא רק כפויה עליו. בן-גוריון ואנוכי הגענו למסקנה שיש להשאיר את המצב כפי שהיה בשנים הקודמות. שאלתי גם לדעתם של ד"ר וייצמן וד"ר גולדמן. דעתם הייתה שאין להשתתף. ד"ר גולדמן הודיע שהתייעץ עם הציונים במקום. עתה קיבלנו ידיעה נוספת שבין הציונים שם יש חילוקי-דעות בעניין זה, אבל דעת ד"ר וייצמן וד"ר גולדמן היא שיש להימנע מהשתתפות בתערוכה. אנשי חברת "מסחר ותעשייה", המארגנים את ההשתתפות היהודית בתערוכה זו, פנו בינתיים לקונסול האיטלקי בירושלים וקיבלו תשובה, שהוא אינו מבין למה מתעניינת חברת "מסחר ותעשייה" בתערוכת בארי, שהיא עניין ממשלתי. לאור העובדות האלו החלטנו לא להמליץ על השתתפות יהודים בתערוכת בארי.

באוקטובר ש"ז צריך להתחיל את המשא-ומתן עם "אדריאטיקה" על חידוש החוזה עמה, שתוקפו יפוג בסוף שנת 1938. ברלס[3] הציע לבקש את חברת "אדריאטיקה" שתשתדל אצל הממשלה האיטלקית בעד קיום ההכשרה באיטליה. אינני מסכים לדרך זאת. עלינו להודיע ל"אדריאטיקה", כי ספק אם נוכל לחדש אתה את החוזה ולהניח לה להסיק את המסקנות. אולי תבין בעצמה שעליה ללכת אל ממשלתה, אבל אנו לא נבקש זאת.

 

הערות

[1]  קניאל, הרב יהושע - 1970-1896. מתלמידיו של הרב קוק ומבוגרי ישיבתו "מרכז הרב". לאחר שהוסמך לרבנות התיישב בעיר חיפה והיה פעיל בחייה הדתיים של העיר. הרבה לבקר את האסורים העברים בבתי-הכלא של הממשלה וקשר עמם קשרים.

[2]  קו חדש ביחס לתורת הגזע - בניגוד למסורת העבר שלה ולהבטחות קודמות בנידון ובעקבות לחצים מצד בת-בריתה גרמניה הנאצית, הודיעה ממשלת איטליה ב-3 באוגוסט 1938 על הנהגת חוקי גזע במדינה. החוקים כוונו כנגד האוכלוסייה היהודית הקטנה של איטליה. הלימודים במוסדות-השכלה נאסרו על יהודים זרים, כל היהודים שהגיעו לאיטליה לאחר 1919 נצטוו לעזוב את המדינה תוך שישה חודשים, הוצרו צעדיהם של סטודנטים ומורים יהודים באוניברסיטאות וכמו-כן נאסרו הנישואים בין יהודים לאיטלקים.

[3]  ברלס, חיים - יליד ברסט-ליטובסק. מנהל מחלקת-העלייה של הסוכנות היהודית 1948-1926. במסגרת תפקידו פעל להעלאת יהודים מטורקיה והבלקנים, ובמלחמת העולם השנייה - בהצלת יהודים מארצות הכיבוש הנאצי.

 

העתקת קישור