מתוך יומן העבודה - ירושלים, 29.7.1938
שם הספר  יומן מדיני 1938
שם הפרק  מתוך יומן העבודה - ירושלים, 29.7.1938

 

 

מתוך יומן העבודה                                                            ירושלים, 29.7.1938

 

שירות-הידיעות והמכונה הביטחונית שלנו עשו יחד עבודה טובה. אהרן חיים כהן קיבל ידיעה מסוכן כי ייעשה ניסיון להניח פצצת-שעון במקום כלשהו במחנה-יהודה. מייד העברנו את הידיעה לשלטונות, אך באותה שעה נקטנו גם אמצעים משלנו. נאמר לשוטרים המוספים היהודים ולשוטרים המיוחדים שיסרקו היטב את כל הסימטאות והפינות של מחנה-יהודה בשעות-הבוקר המוקדמות. הם עשו זאת, ובשעת החיפוש נתקלו שניים מהם בערבי שהגיע אל השוק מוקדם עם חמור עמוס במה שנראה כמטען רב של ענבים. אם מפני שהענבים נראו חמוצים מאוד, או מסיבות אחרות, חשדו השוטרים בערבי וערכו חיפוש. מתחת לענבים הם מצאו פצצה. הערבי ניסה לברוח, אולם נתפס והועבר לידי המשטרה.

קיימתי את הראיון הראשון עם גנרל היינינג. ביקשתי ראיון כבר מזמן - מייד לאחר שנגמר עניין בן-יוסף והשולחן שוב היה נקי למגע-ומשא בינו לבינינו - אולם תשובת עוזרו הייתה, כי למרות שהגנרל רוצה מאוד להתראות עמי אין הוא חושב שכבר הגיע הזמן המתאים לכך. חשדתי כי היה זה בשל עדותו לפני "ועדת-החלוקה". הוא לא רצה שיאמרו כי הוא מושפע על-ידי הסוכנות, אבל ייתכן שהיו סיבות אחרות. לאחרונה שמענו על שינוי כללי באווירה במטה הצבא. נמסר שהתפתחה אצל המפקד הכללי טינה כלפי היהודים לא רק בשל תגובתם על הוצאתו להורג של בן-יוסף, אלא אולי אפילו יותר בשל מה שנראה לו כניסיון מצד היהודים להוליך את הממשלה שולל בכל הנוגע לאחריותם של הרביזיוניסטים להתפרצויות האחרונות. שמענו שהדוח שמסר לו בריגדיר אוטס על התיאוריה ששמע מפי קולונל קיש בדבר מקורה של הפצצה השנייה בחיפה הרגיז את הגנרל מאוד. הקצינים שהעבירו כל הידיעות הללו לאיש שלנו - כמה מהם ידידינו - תמהו מדוע איננו עושים משהו כדי להיפגש עם הגנרל. האיש שלנו הדגיש שעשינו כל מה שיכולנו ונאמר לנו לחכות, ולכן הרגשנו שאיננו יכולים ללחוץ על הגנרל יותר. נראה שאחד מהם נקט פעולה והתוצאה הייתה מכתב מעוזרו של הגנרל המזמינני לבוא.

[---] הגנרל עשה רושם של אדם חכם וסימפתי, אולם נוטה להיות קצת יותר מדי בטוח בעצמו ומשום כך אפשר שלא יהיה מוכן להודות בעובדות מסוימות שאינן נוחות לו. אשר לעתיד מצב הביטחון, הוא ניסה להרגיע בצורה שאינה הולמת את המצב ולעודד את רוחי כל העת. עוזרו של הגנרל היה נוכח משך כל הראיון.

לוי[1] וסינגאליה[2] נכנסו לשם דיון מקיף בבעיית היריד בבארי. שניהם תומכים בכך שננצל את ההזדמנות במלואה. לוי העריך את מצבם של היהודים והציונים באיטליה. תיאורית הגזע החדשה יובאה מגרמניה. אין לה שורשים בתודעת העם ולוי היה בטוח שגם לא יהיו לה. לציונות באיטליה יש חופש מלא בעבודתה המעשית. ידוע, למשל, שהוא עומד בראש ההסתדרות הציונית והשלטונות לא פגעו בו בשום אופן. הציונים אוספים כסף ומעבירים אותו לארץ-ישראל ללא הפרעה. ועוד חשוב מזה - יש להם מספר מרכזי-הכשרה לפליטים מגרמניה ואוסטריה ואיש אינו מתערב בעבודתם (מרכזים אלה נסגרו בינתיים). בנסיבות אלה לא יכולה השתתפותנו ביריד בארי להזיק, אדרבא, היא ודאי תועיל. הציונים האיטלקים יעזרו להפוך אותה להצלחה.

אני מכל-מקום מפקפק אם עלינו לעשות השנה יותר משעשינו בשנה שעברה. לוי וסינגאליה הדגישו שוב שעלינו לעשות הכל כדי להשתתף.

אמרתי, שאני מתייעץ עם וייצמן וגולדמן בעניין זה.

[---]

 

הערות

[1]  לוי, אוגוסטו - משפטן, בשנים 1938-1933 היה נשיא הפדרציה הציונית באיטליה. עלה ארצה ב-1938, ב-1963 נבחר כנשיא התעשיינים.

[2]  סינגאליה, ג'וזמה - איש-עסקים, ממנהיגי הציונות באיטליה. ב-1929 ייסד באיטליה חברה להשקעות הון יהודי בארץ-ישראל. עלה ארצה ב-1935. ייסד את החברה לעידוד הסחר הישראלי-איטלקי ועמד בראשה.

 

העתקת קישור