מכתב 125 - יקירַי ואהובַי יקותיאל ופיני! - 8.9.1918
שם הספר  נתראה ואולי לא
שם הפרק  מכתב 125 - יקירַי ואהובַי יקותיאל ופיני! - 8.9.1918
כותרת משנה  חלב, ב' תשרי ע"ט, יקותיאל בהרב ופיני ריקליס

 

                                                                                                           חלב,  ב' תשרי ע"ט  [8.9.1918]

יקירַי ואהובַי יקותיאל ופיני![1]

 

רצונכם במכתב מפורט - ואני איני יכול לכתוב.

 אני נפתל עתה בעבור חופשה. הניצחון אינו בטוח.

 ואני רוצה, נכסף עד לכאב, לראותכם ולדבר איתכם, יותר אולי משמתגעגע אני הביתה. ולכן, כל עוד התקווה לראותכם קיימת, אַל אכתוב.

 דעו, כי עמכם אני - בדפיקות לב, ובשרעפי מוח, וברעד נימי הנפש.

                                              _____________________

 

על כל פנים, עד ה-15 לא אוכל לבוא דמשקה. אם יעלה בידי לנסוע, אוכל לכל המוקדם לזוז מפה ב-19-18. איני רוצה לעכבכם, אם כי תמיד חלמתי כי ניסע יחד. שמא אפשרית הצעה כזו: הצעתי, כי פיני לא יחכה לי וייסע; יקותיאל ימתין עד בואי ונסענו יחד, באופן כזה אהיה עם יקותיאל בנסיעה (לחיפה איני חושב לנסוע, משום קוצר הזמן) ועם פיני בבית (הלא אתה אורחנו, פיני).

 עוד אוסיף לתלגרף לכם. שלום לכם אחַי, ונשיקות רבות.

 

                                                           משה[2]

 

בהיות חנקין[3] פה הבעתי השערה אחת. זו לא התאמתה. ההנחה הייתה מוטעית.[4]



[1]  המכתב נמצא בתיקי יקותיאל בהרב, אי"ט.

[2]  החופשה לא נתממשה.

[3]  יהושע חנקין הוגלה ע"י ג'מאל פשה ליישוב נידח באנטוליה באפריל 1915 (יחד עם ישראל ומניה שוחט). רעייתו אולגה נלוותה אליו מרצון,. בהשתדלות הנרי מורגנטאו, שגריר ארה"ב בקושטא, הורשו לשהות בברוסה (בורסה) הקרובה לקושטא. אחר פרסום "ההכרזה הציונית" של ממשלת גרמניה ושל הממשלה העותמאנית בקיץ 1916 - כמשקל-נגד ל"הצהרת בלפור" הבריטית - הורשו חנקין ורעייתו לחזור ארצה כשלושה חודשים לפני תום המלחמה (שביתת הנשק עם תורכיה נחתמה ב-30.10.1918: שביתת הנשק עם גרמניה נחתמה ב-8.11.1918.) לפי "תדהר" "נסיעתם הביתה ארכה כמה שבועות" ומכאן חצייתם את חלב בתחילת ספטמבר.

[4]  הכוונה, ככל הנראה, להתבדותה של הערכת מ"ש, כי המדינה העותמאנית תתנתק ממעצמות המרכז, תצא מהמלחמה ובאופן זה תמשיך לשלוט בסוריה ובצפון א"י - שכן הבריטים לא יצפינו מקו נחל פולג-יריחו וא"י תחולק ביניהם ובין העותמאנים מכוח הסכם שביתת נשק. בהקשר זה יצוין כי בימים אלה ממש כתב מב"ה ביומנו: "וייצמן נוסע [מן הארץ] בלי חמדה. הוא חיכה, חיכה חודשים רבים פן יוכל לבוא לחיפה, אל הגליל... הן זהו נורא באמת, מוסר אלוהים. החזית אינה זזה ממקומה. עומד לו הצבא האנגלי הגדול - צבא מצוין שכזה! - ואינו יכול לכבוש את כפר-סבא, את הצבא הטורקי הרעב, את קומץ הגרמנים התומכים בידם! עוד לפני חודשים אחדים היה הד"ר וייצמן בטוח על סמך הדברים שאמרו לו במטה הראשי, שעד ראה"ש תיפָּתח כל א"י. היה בטוח... ועתה הוא נוסע ואינו בטוח כלל" (9.9.1918, עמ' 980).

 

העתקת קישור