דברים בישיבת הנהלת הסוכנות - ירושלים, 2.1.1938
שם הספר  יומן מדיני 1938
שם הפרק  דברים בישיבת הנהלת הסוכנות - ירושלים, 2.1.1938

 

 

דברים בישיבת הנהלת הסוכנות                                                                               ירושלים,  2.1.1938

 

הופיעו ידיעות בעיתונות על חילוקי-דעות בקבינט הבריטי בנוגע להקמת המדינה. ב-30 בדצמבר הציע לנו פרופ' ברודצקי[1] טלגרפית שנמלא את ידו לעורר את המרכזים הציוניים לפנות לבאי-כוח בריטניה בארצותיהם ולהביע את דאגת הציונות בקשר עם הידיעות שנתפרסמו ואת התנגדותם הנמרצת לכוונה - אם ישנה כזאת - להשאיר את היהודים בארץ-ישראל במצב של מיעוט. התייעצתי עם ד"ר וייצמן ועם אחדים מחברי ההנהלה שהיו באותו יום בירושלים והשבתי לו בחיוב.

ביום 5 או 6 בינואר תתפרסם כנראה הודעת הממשלה על סמכות "הוועדה" החדשה[2]. [---] נודע לי פרט נוסף בקשר לכוונת הממשלה, שאין לי עוד ביטחון בנכונותו, וגם איני יודע אם ייכלל בהודעה, [---] לפי ידיעה זו כוונת הממשלה להגשים חלוקה עומדת כנראה בעינה. אם הממשלה תמצא שהרמת שתי מדינות עצמאיות היא בלתי-אפשרית יחלקו את ארץ-ישראל לשני שטחי מנדט, כל שטח עם מנדט מיוחד, וזאת תהיה כנראה ההוראה גם ל"ועדה" החדשה. עוד נודע שסמכות הוועדה תהיה רק לברר עובדות ולא לחקור חקירה בלתי-מוגבלת ולהציע הצעות ככל העולה על לב חבריה. יהיה גם סעיף בהכרעה האומר, שהממשלה אינה רואה עצמה קשורה למסקנות "הוועדה". בהודעה גם יודגש, שחקירת "הוועדה" תימשך חודשים מספר. הרוח הכללית של ההודעה היא שזו באה במקום כל ההודעות הקודמות של הממשלה, ועם פירסומה אין הממשלה רואה עצמה קשורה עוד להודעותיה הקודמות.

[---]

בשבוע שעבר שוחחתי עם סר צ'ארלז טגארט[3] 3 וחברו על ענייני הביטחון בארץ. ייתכן שבקרוב תתקיים פגישה של טגארט עם אנשינו במקומות. בתחילת השיחה הודיעו שניהם שאינם פוליטיקאים, אבל בעצם נגעו גם בשאלת המדינה היהודית, ושאלו כמה זמן יידרש עד שהיהודים יוכלו לארגן לעצמם כוח-הגנה מספיק. השבתי שבתנאים נורמליים תידרש לכך שנה לפחות, אבל אם יהיה הכרח בדבר יקימו היהודים את כוח-ההגנה שלהם בבת-אחת.

 

הערות

[1]  ברודצקי, פרופ' זליג - ראה כרך א', עמ' 401, הערה 1 מ-25 בספטמבר

 [2] "הוועדה" החדשה - היא "ועדת-החלוקה" (או בכינויה על שם היושב-ראש שלה "ועדת וודהד"), שהגיעה לארץ-ישראל באפריל 1938. הקמתה של "ועדת-החלוקה" ופירוט סמכויותיה ותפקידיה פורסמו על-ידי ממשלת בריטניה בספר לבן מיום ה-4 בינואר 1938. תפקיד "ועדת-החלוקה" היה להציע "תוכנית מעשית להגשמת רעיון החלוקה כפי שהועלה לראשונה בדוח 'הוועדה המלכותית' ('ועדת פיל')". "הוועדה" נדרשה להתחשב באפשרויות הכלכליות ובמצב הביטחון בארץ-ישראל כקווים מנחים לכל תוכנית חלוקה מעשית. "ועדת-החלוקה" שהתה בארץ-ישראל חודשים אחדים, סיירה ושמעה עדויות מנציגי הממשלה ונציגי הנהלת הסוכנות והיישוב היהודי (המוסדות הערביים החרימו את "הוועדה"). באוקטובר 1938 פירסמה "ועדת-החלוקה" את מסקנותיה בהן עמדה על הקשיים הרבים הטמונים בתוכניות לחלוקת ארץ-ישראל. לאחר פירסום מסקנות "ועדת-החלוקה" דחתה הממשלה הבריטית את רעיון החלוקה כבלתי-ניתן להגשמה מעשית, וקבעה כי פיתרון סופי לבעיית ארץ-ישראל אפשרי רק כתוצאה ממשא-ומתן והסכם בין הצדדים המעורבים ישירות בסכסוך.

[3]  טגארט, סר צ'ארלז (Tegart, Sir Charles) - 1946-1881. קצין-משטרה ופקיד קולוניאלי בריטי. החל את שירותו ב-1901 במשטרת חבל בנגל בהודו. צבר ניסיון רב בלחימה בארגוני מחתרת וטירור. ב-1936 נשלח לארץ-ישראל לסייע למשטרה המקומית לארגן את הלחימה בטירור. בארץ היה טגארט המקשר והמתאם בין זרועות-הביטחון השונות לשם ייעול המלחמה בכנופיות. הוא שהציע להקים את הגדר הצפונית כמחסום למסתננים ואנשי-כנופיות מעבר לגבול הצפוני.

 

העתקת קישור